Sundhed

Her skal mænd og kvinder holde øje med modermærkerne

Risikoen for modermærkekræft stiger for hver solskoldning. Derfor er der forskel på, hvor mænd og kvinder skal være særligt opmærksomme.

Ärkivfoto: Jacob Ehrbahn

Når sommersolen begynder at bage, smider mændene trøjen, mens kvinder i det store hele holder torsoen tildækket og i stedet tyr til shorts og nederdele.

Det er en del af forklaringen på forskellen mellem mænd og kvinder, når det kommer til modermærkekræft, vurderer Lone Skov, der er formand for Dansk Dermatologisk Selskab og klinisk professor ved Hud- og Allergiafdelingen på Herlev og Gentofte Hospital.

Forskellen på hudkræft og modermærkekræft
  • Almindelig hudkræft vokser oftest betydeligt langsommere end modermærkekræft.
  • Modermærkekræft drives i stor grad af solskoldninger, hvor man bliver rød, mens hudkræft i højere grad opstår af den UV-stråling, man akkumulerer over tid.
  • Modermærkekræft er farligere end hudkræft, fordi det har meget nemmere ved at udvikle sig på en måde, hvor kræftcellerne spreder sig til andre steder i kroppen, og det kan føre til døden.
  • Tid er en vigtig faktor for at bekæmpe modermærkekræft, så oplever du ny asymmetri, en ændret form, nye farver eller en vækst, hvor det ligner flere modermærker oven i hinanden, så tøv ikke med at søge læge.

Kilde: Cancer.dk, Peter Dalum.

- Modermærkekræft kan ramme overalt, men de steder, hvor man ser det hyppigst, er på ryggen hos mænd og på benene hos kvinder, forklarer hun.

Ny app tjekker dig for modermærkekræft

Solskoldninger er nemlig et vigtigt parameter for modermærkekræft, og derfor er risikoen lidt højere de steder, man blotter sig sommer efter sommer, når solen bager igennem.

Og det er vigtig viden - især for mændene.

- Ryggen er et af de steder, hvor man risikerer at opdage det for sent, fordi ryggen er svær at tjekke selv, forklarer Lone Skov.

Derfor må man selv i gang med hjælp fra spejle eller en partner. For både mænd og kvinder gælder det, at undersøgelsen gerne må systematiseres lidt, så man får tjekket - eksempelvis et par gange om året - når man smider vinterjakken og skifter til lettere sommertøj og omvendt.

- Det bliver nemmere, hvis man kender sine modermærker nogenlunde og ved, hvis noget er nyt eller ikke havde den farve eller den form sidst, forklarer Lone Skov.

»Det forsvinder nok af sig selv«: Vi overser tre tegn på kræft

Kræftens Bekæmpelse advokerer for fem forandringer, man skal holde øje med, når man tjekker huden for tegn på modermærkekræft.

Tegnene er, hvis et modermærke ændrer størrelse, form eller farve. Hvis det fortykkes og bliver ujævnt, danner skorpe eller begynder at bløde.

- Man skal også søge læge, hvis man oplever, at et modermærke klør vedvarende eller bliver til et sår, som ikke vil hele, fortæller Peter Dalum, der er projektchef på Solkampagnen fra Kræftens Bekæmpelse.

- Man behøver ikke have alle tegnene for, at der er noget galt, og at det er en god idé at søge læge, siger han.

Modermærker kan sidde på hele kroppen, også omkring neglene, i hovedbunden eller under fødderne, hvor de let kan overses, forklarer han.

/ritzau/FOKUS
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Kommentar: Den 4. marts bliver en skæbnedag for Europa

Merkel har slidt sine partnere ned både ude og hjemme, og resultatet kan blive en simultan politisk krise.
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
TV
Annonce
Biler
Testvinderen: Audi leverer det bedste kompromis
Audi Q5 er teknisk set et mesterværk og på mange måder klassens bedste bil, fordi den tilbyder det bedste kompromis. Prisen løber dog hurtigt op, for ekstraudstyret er dyrt. 
Se flere
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her