Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail
Sundhed

Pas på emaljen: Hvide tænder er ikke nødvendigvis sundt

Mange ønsker sig et hvidt smil, men det er langt sundere at forebygge misfarvede tænder end at bruge tandpasta, der sliber på emaljen.

Hvis du slider for meget på tænderne for at få et hvidt smil, risikerer det at gå ud over emaljen. Arkivfoto: Jens Dresling/Polfoto

Et blændende hvidt smil står højt på ønskelisten hos mange - uanset om det skal være Hollywood-kridhvidt eller måske bare en tone lysere.

Men hvide tænder er ikke nødvendigvis ensbetydende med sunde tænder.

Du kan ikke dømme tændernes sundhed på farven
  • Det er helt naturligt, at tænderne bliver mere gule med alderen. Det sker, fordi tandbenet bliver tykkere, efterhånden som tanden forkalker lidt indefra. Den farve kan ikke bleges væk.
  • Tænderne kan blive misfarvede af farvestoffer, der trænger ind i tanden, fra eksempelvis kaffe, te, rødvin, ketchup, madkulør eller gulerødder.
  • Er tænderne misfarvede på grund af farvestoffer, kan tandlægen lysne tænderne med brintoverilte.
  • En professionel tandblegning hos tandlægen er ikke sund for tænderne, og den bør højst foretages hvert andet eller tredje år.

Kilde: Ulla Pallesen

Hvis du slider for meget på tænderne for at få et hvidt smil, risikerer det nemlig at gå ud over emaljen.

Mange tandpastaer lokker med at have en "whitening effect". Men her skal man træde varsomt, siger overtandlæge Ulla Pallesen fra Odontologisk Institut ved Københavns Universitet.

Kan man børste sine tænder hvidere med kul?

- Nogle af de tandpastaer, der hævder at have en blegende effekt, har for meget slibemiddel i. Og det mener jeg er farligt på længere sigt. Tændernes emalje er kun en millimeter tyk, og den skal holde til naturligt slid et helt liv igennem, siger Ulla Pallesen og uddyber:

- Hvis først emaljen er væk, og man kommer ind til tandbenet, så er det meget mere porøst og modtager lettere farvestoffer. Det har slet ikke den samme beskyttende virkning på en tand, som emaljen har.

Grunden til, at slibemidlet kan få tænderne til at se lysere ud, er, at det ridser tænderne på overfladen. Ulla Pallesen forklarer, at det er samme effekt som med et vindue, der er helt gennemsigtigt, men når det ridses med en sandblæsning, så ser det hvidt ud.

Hvis man, ud over at slibe på emaljen, også udsætter den for andre ting, så kan det få ærgerlige konsekvenser.

- Hvis man drikker masser af sure ting, spiser en masse frugt og drikker en masse cola, så man ætser på tænderne, og samtidig bruger stærkt slibemiddel, så holder emaljen ikke. Bliver tandbenet eksponeret, så tager det meget mere imod farvestoffer, siger hun.

Tandlæger advarer: Energidrikke ætser dine tænder væk

Det er i høj grad betinget af genetik, hvor hvide tænder man har, fortæller professor i kariologi Svante Twetman.

Hvis du vil undgå misfarvede tænder, skal du først og fremmest holde tænderne rene. Derudover kan du tænke over, hvad du udsætter tænderne for.

- Det bedste, man kan gøre for at forebygge misfarvning, er at undgå rygning eller snus, undgå mad og drikke med stærke farvestoffer og børste tænderne mindst to gange om dagen, siger professor Svante Twetman og tilføjer, at man også bør gå regelmæssigt til tandlægen.

/ritzau/FOKUS

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
TV
Gaming-bærbare: Når kun det vildeste er vildt nok
Hvor vildt bliver det, hvis du beder om den bedste gamingbærbare, du kan få? Ganske voldsomt, afslører denne test, hvor vi fokuserer på populære, kompromisløse monster-maskiner. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her