Sundhed

Sløser du med sæben boltrer bakterierne sig på kontoret

En god håndhygiejne især efter en tur på tønden forebygger mange sygdomme, som kan havne på ens tastatur eller computermus.

Arkivfoto: FINN FRANDSEN

Bakterier fra toiletbesøg, håndtryk og tag i døren kan bæres på ens krop, selv når man snupper en simpel ostemad foran computeren, hvis ikke man har vasket hænder først.

Sløser man med hygiejnen, er det oftest virusinfektioner, bakterier fra mave-tarmområdet og stafylokokker fra hud og slimhinder, der ender nede i tastaturet, mens man sender chefen en mail.

Det forklarer overlæge Brian Kristensen, der beskæftiger sig med infektionsepidemiologi og forebyggelse ved Statens Serum Institut.

- Det er typisk det, man slæber med rundt, fordi man har været på toilettet, har pillet sig i næsen eller kradset sig i ansigtet, siger han.

Her er de oversete bakteriebomber

Mens langt de flestes kroppe kan bekæmpe bakterierne, kan det i slemme tilfælde give alt fra svær halsbetændelse og sårinfektioner til omgangssyge eller andre alvorlige maveonder.

Kronisk syge, personer med rifter i huden, folk med dårligt helbred eller svækket immunforsvar er ekstra udsatte.

Fakta

God hygiejne på kontorpladsen

- Tør tastatur og computermus over med en klud vredet op med vand og sæbe en gang om dagen.

- Vask hænder inden spisning og efter toiletbesøg.

- Brug håndsprit som supplement, eller når der ikke er mulighed for at vaske hænder.

- Vask hænder, hvis du har nyst, pudset næse samt hilst med håndtryk på en forkølet person.

Kilder: Rådet for Bedre Hygiejne, sundhed.dk, Statens Serum Institut.

I sundhedsvæsnet er der hygiejneregler blandt de ansatte for at beskytte patienterne, men på mange almindelige kontorer findes der ikke nogen procedurer.

Men faktisk er det meget simpelt at forebygge, siger Brian Kristensen.

- Væn dig til at tage en rengøringsklud med noget vand og sæbe – især når I er flere, der bruger samme computer - og kør den over tastaturet, så har I løst 99,99 procent af det.

Så ofte skal du skifte karklud

Det er en vigtig vane at få, for man bør især være opmærksom på usynlige smittefarer, siger Lars Münter, der er sekretariatschef for Rådet for Bedre Hygiejne.

- Gulve udgør umiddelbart ikke en smitterisiko på kontoret, men det er noget, vi fokuserer meget af vores rengøringsindsats på, fordi det er den visuelle del af ens arbejdsplads. Hvis gulvet var beskidt, ville man nok synes, det var et beskidt miljø at være i, siger han og fortsætter:

- Når vi taler om rengøring og hygiejne, taler vi i virkeheden om sikkerhedssystemer. Når du eksempelvis tager sikkerhedsselen på i bilen, så er det ikke, fordi man ved, man kommer ud for en ulykke, men for en sikkerheds skyld, hvis uheldet sker. Det samme gør sig gældende med rengøring, lyder det fra Lars Münter.

Som en del af Rådet for Bedre Hygiejne er hans anbefaling at have en god håndhygiejne, sikre fornuftig rengøring på arbejdspladsen samt sørge for at syge medarbejdere bliver hjemme, til de er raske.

- Den sidste del er faktisk en af de store syndere, vi har i Danmark. Man deler ofte sygdomme på kontorarbejdspladser, advarer Lars Münter, mens Brian Kristensen tilføjer:

- Tænk på de genstande, som skal rengøres på samme måde, som man ville gøre med sine hænder, så kommer man meget langt.

/ritzau/FOKUS
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
TV
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Test af 4 soundbars: Klip kablerne i tv-stuen
Hjemmebio er stadig bedst med ordentlig surround-lyd. Men det må gerne være praktisk – som med disse soundbars, der har trådløse baghøjttalere. 
Se flere
Test af 4 soundbars: Klip kablerne i tv-stuen
Hjemmebio er stadig bedst med ordentlig surround-lyd. Men det må gerne være praktisk – som med disse soundbars, der har trådløse baghøjttalere. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her