Sundhed

Ny forskning: Man kan forny hjernens evner med træning

En undersøgelse viser, at man selv kan holde hjernen skarp.

Nøglen til en skarpere hjerne kan findes i motion, viser ny undersøgelse. Arkivfoto: Jens Dresling/Polfoto

Det er aldrig for sent. I hvert fald ikke, når det handler om at forbedre sine kognitive evner som eksempelvis hukommelsen. Det eneste kroppen skal bruge er bevægelse, selv et par gange om ugen kan gøre det. Især hvis du træner dit hjerte og dine muskler, vil hjernen takke dig for dit hårde arbejde. Det viser et nyt australsk studie, som blev publiceret mandag i tidsskriftet British Journals of Sports Medicine.

Ifølge undersøgelsen kan man forbedre hjernens evner, selvom den allerede er begyndt at udvise tegn på tilbagegang. Og uanset alderen er der noget at hente, mener forskerne bag undersøgelsen.

De kiggede på effekterne på voksne personers hjernefunktioner efter fire ugers struktureret træning.

Det viser sig, at forskellige former for træning har forskellige virkninger på hjernen. I flere af undersøgelsens hjernetester kunne aerobic forbedre kognitive evner såsom tænkning, læsning, læring og fornuft. Samtidig havde styrketræning en større effekt på de eksekutive funktioner såsom hukommelse og hjernens evne til at planlægge og organisere.

Læge: Snyd hjernen, og få det langt bedre

Det er sådan, at hjernen tidligt i livet begynder at nedbryde sine funktioner, mener Jon Wegener, som er hjerneforsker og ekstern lektor i neuroøkonomi ved Copenhagen Buisness School.

»Ja, man kan med god ret sige, at vi bliver dummere med alderen. Det begynder allerede at gå ned ad bakke for en række vigtige funktioner og evner i hjernen, når vi er midt i 20’erne. Forsøg viser i hvert fald, at vi bliver dårligere til at koncentrere os, at vi bliver dårligere til problemløsning, og så bliver vi mere glemsomme. Og det gælder for både mænd og kvinder,« har han tidligere sagt til TV2.

Men nu mener disse australske forskere, at det er muligt at vende hjernens nedbrydning og derimod forbedre flere af dens funktioner ved at motionere.

Joe Northey, som står bag studiet, mener ifølge BBC, at resultaterne er overbevisende nok til, at man kan ordinere både konditionstræningen og styrketræningen til at kunne forbedre hjernens helbred hos personer, der er over 50 år.

Han understreger, at selvom man kan se forbedringer ved moderat motion et par gange ugentligt, er det kun bedre, jo mere man træner.

Vis din dobbelthage og undgå spændingshovedpine

Den ugentlige motion behøver ikke altid at foregå i fitnesscentret, forsikrer Justin Varney, som er leder af "voksen helbred og velvære" ved "Offentlig Sundhed England". Han mener nemlig, at enhver form for fysisk bevægelse er godt for hjernen.

Det kunne eksempelvis være cykel- eller gåturen til og fra arbejdet, som kunne udgøre en moderat konditionstræning. Og styrketræningen kan eksempelvis tjekkes af, når man slæber de tunge poser med indkøbsvarer hjem.

Men det er ikke alle former for bevægelse, som gavner konditionen og dermed hjernen. Rengøringsassistenter er nogle af dem, som sjældent sidder stille, når de er på arbejde. Men denne form for aktivitet er netop ikke gavnlig for konditionen men derimod slidende for kroppen.

»Målinger viser, at de bruger kroppen meget, men intensiteten under arbejdet er ikke høj nok til, at det gavner konditionen. Der er heller ikke ret mange perioder med hvile, som kroppen også har brug for til at komme sig og for at øge kapaciteten. Arbejdet udmatter og slider, men det øger ikke konditionen,« sagde Mette Korshøj, som er forsker på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, til Jyllands-Posten i en nylig artikel om træning i arbejdstiden.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
TV
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Ny computer: Sådan sletter du de unødvendige programmer
De fleste nye computere er fyldt med præinstallerede programmer, som bare bør slettes. To it-eksperter guider her til, hvordan du gør. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her