*

Sundhed

Dans og sprog skal beskytte pensionisters hjerner

Hjernetræning, motion og socialt fællesskab er vigtige elementer, hvis ældres hoveder skal præstere optimalt.

Foto: Ole Lind

Over de næste to år skal flere hundrede seniorer læse bøger, gå på museum, nyde naturen, danse eller på andre måder have det sjovt med det formål at holde kroppen og hovedet på dupperne.

Aktiviteterne er en del af et nyt projekt, som DGI, Slots- og Kulturstyrelsen og Center for Sund Aldring under Københavns Universitet står bag.

- Der er en vilje og lyst blandt borgerne til at gøre noget selv, næsten uanset hvor gamle vi bliver. Vi bliver betydeligt ældre, end vi gjorde for bare 50 år siden, og vi har simpelthen behov for at leve et godt og aktivt liv, siger lektor og læge Ellen Garde fra Center for Sund Aldring.

Målet er, at 750 borgere skal deltage i aktiviteter, som skal finde sted i fem endnu ikke udvalgte byer. Målgruppen er primært kvinder og mænd i 60'erne, som er på grænsen mellem arbejdsliv og pension.

For at bevare et sundt hoved og nedsætte risikoen for demens er det vigtigt at være fysisk aktiv. Opgaver til hjernen er også afgørende. Man kan selvfølgelig lave sudoku og løse kryds-og-tværs, bemærker læge Ellen Garde.

- Men det er vigtigt at udfordre hjernen, siger hun og henviser til, at hjernen bliver mere robust, når den lærer noget nyt.

- Endelig er det sociale vigtigt. Andre mennesker kan udfordre, stille krav og give opgaver. Og vi har brug for at være sammen, siger Ellen Garde.

Projektet er et samarbejde mellem foreningslivet, biblioteker og forskningen. Nordea-fonden har støttet projektet med 6,2 millioner kroner. DGI leder det.

- Vi ser meget frem til samarbejdet og mener, at det har stort potentiale til at udvikle nye, sjove og interessante aktiviteter for seniorer, siger medlem af DGI's hovedbestyrelse Annette Vilhelmsen.

Via landets biblioteker skal der uddeles rygsække, der indeholder en letlæselig bog om, hvad der er godt for hjernen.

Desuden kan taskerne indeholde billetter til eksempelvis arrangementer i lokalområdet, kort over naturområder og tilbud om undervisning i musik, dans og sprog.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Fra de gamles hjem til plejecenter
Jonna Vejrup Carlsen, København Ø
Under kommunalvalget havde mange journalister travlt med, at alle gamle skulle have et dagligt bad – uanset om de gamle hellere ville have mere omsorg og hygge.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
TV
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her