Annonce
Sundhed

Billig makeup kan være dyrt for helbredet

Spar penge og køb din makeup på internettet fra Kina, men husk din kritiske sans eller betal med allergi og udslæt.

"Hvis man bekymrer sig bare en anelse om, hvad man smører i hovedet, så skal man købe nogle anerkendte produkter," siger en ledende overlæge. Foto: Colourbox

En splinterny læbestift, der endnu ikke er kommet til Danmark eller en eftertragtet neglelak til kun 20 kroner? Det virker næsten for godt til at være sandt.

Beautybloggerens råd til at købe makeup på internettet
  • Bare fordi makeuppen er billig, betyder det ikke, at der er noget galt med produktet. Du skal dog være opmærksom på, at indholdet kan være tvivlsomt, fordi lovgivningen i Kina er meget løsere end i Danmark. Produkterne kan derfor indeholde allergifremkaldende stoffer og være testet på dyr.
  • Hvis du finder makeup fra dyre mærker hos forhandlere på eBay, er der en stor risiko for, at det også er kopivarer. Dette gælder også, hvis det er en eftertragtet vare, der sælges til overpris.
  • Sørg for, at der er en engelsk tekst på produktet, så du kan læse og forstå det.
  • Den sydkoreanske lovgivning er næsten lige så god som den japanske lovgivning på området. Derfor kan du sagtens købe produkter, der er lavet i Sydkorea. Bare husk at købe anerkendte mærker, hvor der også er en engelsk ingrediensliste.
Kilde: Katja Moikær, journalist og beautyblogger på Pudderdåserne.dk, Jørgen Serup, Overlæge ved dermatologisk afdeling på Bispebjerg Hospital

Og det er det som regel også. For hvad du kan spare i pengepungen, kan du ende med at betale i allergiske reaktioner og udslæt.

- Hvis man køber makeup fra Kina, kan forhandlerne omgå den europæiske lovgivning. Derfor kan der være allergifremkaldende kemikalier i, siger Jørgen Serup, der er overlæge ved dermatologisk afdeling på Bispebjerg Hospital.

Tjek din kosmetik for problematiske stoffer

Han anbefaler, at man kun handler med veletablerede og anerkendte koncerner, som primært befinder sig i Europa, USA og Japan.

Mette Deleauran, ledende overlæge på Dermatologisk-Venerologisk afdeling ved Aarhus Universitetshospital, fraråder også, at man går på hjemmesider som for eksempel markedspladsen eBay og bestiller sit næste makeupkøb fra Kina.

- Hvis man bekymrer sig bare en anelse om, hvad man smører i hovedet, så skal man købe nogle anerkendte produkter. Med et udeklareret makeupprodukt fra Kina er man jo på herrens mark, fordi man ikke ved, hvad de indeholder. Det vil jeg ikke anbefale overhovedet.

Men faktisk er det ikke kun udeklarerede makeupprodukter, som kan være et problem. Der sælges også utallige kopivarer forklædt som den ægte vare på hjemmesiderne, siger chefkonsulent i Dansk Industri Lars Holm Nielsen.

- Der bliver ført ret skrap kontrol med, hvad der bliver puttet i de legitime makeupprodukter, og hvis du laver kopivarer, er du oftest ligeglad med indholdet, forklarer han.

- Det handler om at producere det så billigt som muligt og få det afsat. Så ofte ser vi, hvordan de produkter er fyldt med giftstoffer og andre substanser, der ikke er egnet til at putte direkte på huden, og farver, som nogen er allergiske over for.

Så stor betydning har det: Handel med kopivarer hæmmer væksten

Det er ikke ulovligt at købe kopivarer over internettet eller eje dem, men hvis pakkerne bliver fanget i tolden, bliver de destrueret. Man må dog ikke videresælge kopiprodukterne, og man kan risikere at blive sagsøgt af virksomheden, der har rettighederne til de originale produkter.

Journalist og beautyblogger ved Pudderdåserne.dk Katja Moikær ville aldrig købe udeklareret makeup fra tvivlsomme forhandlere.

- Jeg har dog købt specifikke koreanske mærker, som man kun kunne få der. For jeg synes, man skal kaste sig ud i de muligheder, som internettet giver, siger hun.

Mere end hver tiende unge bliver snydt over nettet

Man skal bare huske sin kritiske sans og gå helt uden om kopivarer, for ligesom Lars Holm Nielsen slår hun fast, at man aldrig kan være sikker på, hvilke ingredienser der er brugt.

- Det du skal vide, hvis du køber et kopiprodukt, er, at det er et helt andet produkt. Producenterne har bare sat et mærkat udenpå. Det har ikke noget med det originale produkt at gøre - overhovedet. Det er bare et forfalsket logo, du køber.

/ritzau/FOKUS

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

Kristine har tabt sig – men hvorfor?

Jens-Christian Holm er en rockstjerne på sit felt – flittigt brugt på tv og fast gæst på de store scener. Han er kendt som lægen, der får næsten alle børn til at tabe sig – og sådan sælger han sig selv. Men nu beskyldes han for at snyde på vægten.
Annonce
Annonce
Viden
Kæmpe eksperiment skal øge unges interesse for naturvidenskab
35.000 skolebørn skal ud og finde bakterier i Danmark. Projektet roses for at ville øge unges interesse i naturvidenskab, men det får også kritik for kun at gavne Novozymes. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her