Du kan spille din og mormors hjerne i topform

Ny forskning viser, at aktiviteter som brætspil, der stimulerer hjernen, kan nedsætte risikoen for mild kognitiv svækkelse.

Artiklens øverste billede
Man kan reducere risikoen ved at spille brætspil, bruge computer, lave sociale aktiviteter og ved at lave håndværk. Foto: Ole Lind/Polfoto

Vil du hjælpe de små grå lidt på vej, så er det faktisk bare med at finde Scrabble, strikketøjet eller The Sims-computerspillet frem.

Der er nemlig muligt at nedsætte risikoen for Mild Cognitive Impairment, også kaldet MCI, som kan oversættes til mild kognitiv svækkelse, ved at dyrke aktiviteter, der stimulerer hjernen - også hos personer over 70 år.

Det viser ny forskning publiceret i det anerkendte tidsskrift JAMA Neurology.

MCI er ikke en egentlig diagnose, men det dækker over let svækkelse af kognitive funktioner som hukommelse, styringsfunktioner og forarbejdningstempo, og kan være et forstadium til Alzheimers.

Undersøgelsen viser, at man kan reducere risikoen ved at spille brætspil, bruge computer, lave sociale aktiviteter og ved at lave håndværk.

- Det er opbygning af forbindelser i hjernen, forklarer Anders Gade, lektor emeritus ved Institut for Psykologi på Københavns Universitet, og uddyber:

- Vi ved, at når de, der har været meget aktive og er højtuddannede og velbegavede, får Alzheimers sygdom, så er processen mere fremskreden. Altså kan man klare sig normalt uden spor tegn på demensudvikling i en periode, hvor man ellers ville have udviklet symptomer. De fleste hælder mod, at det er på grund af veludviklede forbindelser i hjernen.

Undersøgelsen er lavet på 1.929 kognitivt normale personer over 70 år, som er blevet fulgt gennem fire år. Resultatet var, at de, der dyrkede aktiviteterne, der stimulerer hjernen, to gange om ugen, i lavere grad udviklede mild kognitiv svækkelse.

- Det er godt for mange ting, det er også godt for livskvaliteten. Det er måske lidt sent at begynde som 75-årig, for man ændrer sjældent sine livsvaner så drastisk, siger Anders Gade.

Anders Gade mener altså ikke, at man bør vente, til man passerer de 70 år med at finde spil, håndværksnørklerier og computer frem.

- Forskningsprojektet viser ikke, om de klarer sig bedre, fordi de gør det, nu hvor de er over 70 år gamle, eller fordi de har gjort det hele livet. Det gælder, at aktivitet gennem hele livet er med til at bestemme det her, siger han.

Kasper Jørgensen, neuropsykologisk fagkonsulent på Nationalt Videnscenter for Demens, tilføjer, at der er tale om et observationsstudie, og at man derfor ikke kan vide sig helt sikker på årsagssammenhængene. Det er nemlig et spørgsmål i stil med hønen og ægget.

- Der kan også være tale om omvendt kausalitet - det vil sige, at ældre med de mest robuste hjerner er mere tilbøjelige til at dyrke hobbyer og være socialt aktive, forklarer Kasper Jørgensen.

/ritzau/FOKUS

Andre læser

Mest læste

Del artiklen