*

Sundhed

Vi overser tre tegn på kræft

Et ændret afføringsmønster, et uforklarligt vægttab og længerevarende hoste eller hæshed. Det er tre symptomer, der kan være tegn på kræft.

Vi er gode til at reagere på modermærker, der ændrer sig, mens det kniber mere med at gå til lægen med f.eks. ændret afføringsmønster. Arkivfoto: Martin Lehmann/Polfoto

»De 7 tegn«

De de syv mest almindelige tegn på kræft: Længerevarende synkebesvær, uforklarligt vægttab, længerevarende hoste eller hæshed, uforklarlig blødning, ændrede modermærker eller sår, der ikke vil hele, ændret afføringsmønster, knuder eller hævelser.

Læs mere på www.de7tegn.dk 

Mens vi tager det alvorligt, hvis modermærker ændrer sig, er vi dårligere til at reagere og gå til lægen, hvis vægten svinger, afføringen ændrer sig, eller vi hoster i en længere periode.

Det viser en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, der er udført blandt flere end 1.000 danskere. Her svarer hver anden, at de ikke ville gå til lægen, hvis de oplevede et ændret afføringsmønster i mere end to uger. Mange ville heller ikke opsøge lægen, hvis de hostede i mere end en måned eller havde et uforklarligt vægttab.

De tre symptomer kan være tegn på kræft, og det er »bekymrende«, at så mange ikke ville reagere på dem, siger overlæge Ulla Axelsen fra Kræftens Bekæmpelse.

»Derfor er det meget vigtigt, at man går til lægen, hvis man oplever et af dem. Jo før kræft bliver opdaget, desto større er muligheden for, at man bliver helbredt,« siger hun.

I undersøgelsen svarer 6 ud af 10, at de lige vil vente og se, om ikke symptomerne forsvinder af sig selv. Og mange slår det nok hen, fordi de fleste af os kender til dem.

”De tre tegn er lidt en udfordring, fordi det er noget, vi kender til fra hverdagen. Derfor forbinder vi dem ikke nødvendigvis med noget alvorligt,« siger Ulla Axelsen.

Undersøgelsen er en del af kampagnen »De 7 tegn«, som Kræftens Bekæmpelse kører for at sætte fokus på de syv mest almindelige tegn på kræft.

De første fire af indikatorerne har danskerne nogenlunde styr på. Det gælder uforklarlig blødning, knuder, længerevarende synkebesvær og ændrede modermærker eller sår.

Ca. 35.000 danskere rammes hvert år af kræft, og når det gælder overlevelse, er Danmark efter Norge og Sverige. Forskellen kan blandt andet skyldes, at mange af os er for længe om at gå til lægen, påpeger Ulla Axelsen:

»Vi er først i mål, når ingen overser eller ser tiden an for længe, hvis de oplever et symptom, der kan være tegn på kræft.«

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
TV
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her