*

Sundhed

Her er der størst risiko for parfumeallergi

Forekomsten af parfumeallergi er stigende, og det er blandt mændene, at man finder den største stigning. Se, hvad du selv kan gøre.

Alt fra aftershave, hårpleje og hårstyling til cremer og deodoranter kan indeholde parfume. Foto: Thomas Borberg

Hvis det kradser i armhulen, huden slår ud, eller der pludselig opstår eksem på kinderne, så kan det være, at du skal tage en pause fra de parfumeholdige produkter.

Mindsk risikoen for parfumeallergi:
  • Det er ikke nok at tænke over brugen af parfumeflasken. Parfume kan også findes i vaskemidler, rengøringsmidler, hygiejnebind, kosmetik, deodorant, skyllemiddel, tandpasta, fødevarer (som citrusfrugter), luftfriskere og maling.
  • Naturlige duftstoffer kan give parfumeallergi, såvel som de syntetisk fremstillede duftstoffer. At et produkt betegnes som "naturligt" er altså ikke nogen garanti for at undgå parfume.
  • Mange makeupprodukter indeholder også parfume.
  • Brug appen Kemiluppen til at skanne produkter for problematiske indholdsstoffer. Produktet får enten grøn, gul eller rød kolbe afhængigt af ingredienslisten.
  • Appen Kemilex er Astma-Allergi Danmarks app målrettet allergikere, og her finder man produkter mærket med den blå krans.
  • Gå efter Den Blå Krans eller produkter mærket som parfumefri.

Kilder: Videncenter for Allergi, Astma-Allergi Danmark, Forbrugerrådet Tænk

Forekomsten af parfumeallergi er steget de seneste år, viser en ny undersøgelse fra Videncenter for Allergi foretaget på mere end 24.000 eksempatienter på Gentofte Hospital.

Flere får parfumeallergi trods store kampagner

Og selv om det fortsat er kvinderne, der ligger i front med flest tilfælde af parfumeallergi, så er det blandt mændene, at stigningen er størst. Stigningen blandt kvinder er på 30 procent i perioden 2011-2015 sammenlignet med de foregående fem år, mens stigningen blandt mænd er på 60 procent, viser undersøgelsen.

Ifølge Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark, er det ikke overraskende, at forekomsten blandt mænd er steget eksplosivt.

- Vi kan se, at mænd i langt højre grad end tidligere bruger parfume, og naturen i parfumeallergi er, at hvis du udsættes for det, så stiger din risiko, siger Anne Holm Hansen.

Har man først udviklet parfumeallergi, så varer allergien ved resten af livet.

Ifølge undersøgelsen er de parfumerede forbrugerprodukter, der oftest giver allergisk eksem, cremer, lotions, shampoo og balsam.

Tjek din kosmetik for problematiske stoffer

- Mændene er gennem de seneste år begyndt at bruge flere og flere parfumerede produkter dagligt. Det kan være shampoo, sæbe, deodorant og hårprodukter, forklarer læge Niels Højsager Bennike fra Videncenter for Allergi.

Det kan altså være alt fra aftershave, hårpleje og hårstyling til cremer og deodoranter, som kan indeholde parfume.

- Mange af de produkter bruger man ikke på grund af indholdet af parfume, og derfor kan det være et oplagt sted at gå efter produkter uden parfume, siger læge Niels Højsager Bennike fra Videncenter for Allergi.

Test af 33 opvaskemidler: Her er de sulfo'er, som du kan få allergi af

Selv om cremer og makeup er i kontakt med huden i længere tid ad gangen, så er det ikke kun her, man skal være opmærksom på sit parfumeforbrug.

- Shampoo og sæbe er kort tid i kontakt med huden, men de indeholder til gengæld meget højere koncentrationer af parfumestoffer end mange af de produkter, der bliver på huden, og derfor kan de også udløse allergi, hvis man for eksempel bruger dem flere gange om ugen, forklarer Niels Højsager Bennike.

/ritzau/FOKUS

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu

Kronik: Grønland går en meget usikker tid i møde

Jens-Pavia Brandt, selvstændig turistguide og jæger ,Kangerlussuaq Grønland
I Grønland er store lufthavnsprojekter blevet vedtaget helt uden analyser.
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
TV
Annonce
For 10. år i træk kan Aarhus bryste sig af at have landets bedste sygehus
Aarhus Universitetshospital er kåret som Danmarks bedste store sygehus af fagbladet Dagens Medicin. Det er resultatet af en holdindsats, siger både medarbejdere og ledelse om placeringen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her