Sundhed

Styrelse advarer mod antipsykotisk lægemiddel til børn

Lægemiddelstyrelsen indskærper, at der er risiko for bivirkning ved brug af et antipsykotisk lægemiddel.

I en ny opgørelse fra Lægemiddelstyrelsen bliver læger advaret mod mulige bivirkninger ved brug af det antipsykotiske lægemiddel aripiprazol til børn og unge. Det skriver Berlingske.

Advarslen kommer, efter at en række børn helt ned til tiårsalderen har oplevet voldsomme bivirkninger efter at have fået det antipsykotiske lægemiddel.

Børnene, der har fået medicinen, har blandt andet lidt af autisme og adhd.

Af styrelsens opgørelse fremgår det blandt andet ifølge Berlingske, at en tiårig pige med adhd tog 19 kilo på, da hun fik lægemidlet.

En anden pige på 11 år med inkontinens oplevede hårtab, depression og psykose, mens en femårig dreng med adhd og hjerneskade reagerede med blandt andet tics, overspisning og aggressiv opførsel på lægemidlet.

Blandt de øvrige indrapporterede bivirkninger er blandt andet selvmordsadfærd, angst og mareridt.

I Landsforeningen Autisme, hvor man kender til børn, der har fået medicinen på grund af angst, har brugen af det psykotiske lægemiddel vakt bekymring.

Til Berlingske siger formand Heidi Thamestrup:

- Vi kender ikke konsekvenserne på lang sigt, og det er forfærdeligt, at nogle får alvorlige bivirkninger efter brug af en medicin, de måske ikke burde have haft, siger hun.

Ifølge opgørelsen fra Lægemiddelstyrelsen er brugen af aripiprazol til patienter mellem 5 og 19 år steget kraftigt igennem en årrække.

I 2015 fik cirka 1300-1400 børn og unge ordineret og indløst mindst én recept på præparatet.

I Folketinget reagerer flere partier på Sundhedsstyrelsens indskærpelse.

Både Socialdemokratiet og DF siger til Berlingske, at man bør have opmærksomhed på det stigende brug af medicin til børn.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
TV
Annonce
Campingtendenser 2018: Vi skal lære at sige glamping
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Den klassiske Volvo stationcar er tilbage
Har du savnet den ikoniske store svenske stationcar med plads til det hele, så er der håb forude. Til august er Volvo klar med en ny V60, der er større end den gamle V70. 
Se flere
Den klassiske Volvo stationcar er tilbage
Har du savnet den ikoniske store svenske stationcar med plads til det hele, så er der håb forude. Til august er Volvo klar med en ny V60, der er større end den gamle V70. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her