Du bør undgå mascara og cremer med dette stof

Garnier, L’Oréal, Biotherm, Gillette - der er et problematisk stof i mange plejeprodukter

Artiklens øverste billede
I bl.a. mascara kan der være fluorstoffer, og nu advarer Forbrugerrådet Tænk Kemi mod stofferne. Arkivfoto: Carsten Andreasen

Selv om fluorstoffer kan ophobe sig i miljøet, og forskere opfordrer til at minimere brugen af stofferne, findes de problematiske stoffer alligevel i en række kosmetik- og plejeprodukter på det danske marked.

Det viser en undersøgelse, som Forbrugerrådet Tænk Kemi har foretaget.

»Det er overraskende, at fluorstofferne også dukker op i plejeprodukter. Vi ved, at denne gruppe stoffer er problematiske for miljøet og også kan være det for sundheden. Derfor er det mærkeligt, at vi kan finde dem i helt almindelige cremer, barberskum og mascara,« siger projektleder Stine Müller, Forbrugerrådet Tænk Kemi.

»Vi spiser godt nok ikke plejeprodukter, som vi spiser fødevarer, men vi smører os ind i dem, og der er risiko for, at stofferne kan trænge ind i huden og i kroppen,« siger hun.

Hun henviser til, at der findes masser af lignende produkter på markedet uden fluorstoffer - og at man derfor nemt kan gå uden om de produkter, der indeholder de problematiske stoffer.

I Forbrugerrådet Tænk Kemis app Kemiluppen, hvor forbrugere kan få oplysninger om plejeprodukters indhold af potentielt skadelige stoffer ved at scanne et produkt, ligger der oplysninger om 6.500 produkter.

Her kan man få at vide, hvis der er fluorstoffer i kosmetik og personlig pleje. Et produkt vil få markeringen "rød kolbe", hvis det indeholder fluorstoffer. Kemiluppen har mere end 50 plejeprodukter med problematiske fluorstoffer i sin database - så det er altså kun et fåtal af produkterne, som indeholder fluorstoffer.

Forbrugerrådet Tænk Kemi skriver i sit nyhedsbrev, at rådet begyndte at kigge efter fluorstoffer i Kemiluppens produkter på baggrund af en undersøgelse fra den svenske Naturskydssföreningen. Den viste som noget nyt indhold af fluorstoffer i bl.a. cremer, sminke og barberskum.

Toke Winther, der er cand.scient. i Miljøstyrelsen, advarer mod at generalisere om effekten af fluorstoffer. Han mener ikke, at der er konkrete beviser for, at fluorstoffer altid trænger gennem huden.

»Der findes så mange fluorstoffer, at det er svært at generalisere,« siger Toke Winther til magasinet Forbrugerrådet Tænk og fortsætter:

»Generelt får vi fluorstoffer ind i kroppen fra de fødevarer, vi spiser, eller hvis de er afgivet til støv fra gulvtæpper eller jakker, der er imprægneret, og hvor stofferne frigives ved slid.«

Forbrugerrådet Tænk Kemi har sendt alle produkterne i producenthøring. Kosmetikproducenternes brancheforening, SPT, pointerer, at forbrugerne kan være trygge ved produkterne.

»Der er tale om lovlige stoffer, der er sikre for både sundheden og miljøet. I de små mængder, de må anvendes, giver det ingen faglig mening at vurdere farligheden i forbrugerprodukter ved kun at læse ingredienslisten,« siger Helle Fabiansen, der er administrerende i direktør i brancheforeningen SPT.

Stine Müller er enig i, at det enkelte produkt sandsynligvis ikke er problematisk i sig selv. Men Forbrugerrådet Tænk Kemi anbefaler alligevel, at man minimerer udsættelsen, hvor man kan.

»Der er masser af barberskum og foundation uden, så der er ingen grund til  at købe de produkter, der indeholder fluorstoffer,« siger hun.

I flere barberskum-produkter findes flourstoffer, viser testen. Foto: Finn Frandsen/Polfoto

Disse produkter indeholder fluorstoffer

Via Forbrugerrådet Tænk Kemis app Kemiluppen blev over 50 produkter med fluorstoffer fundet. 20 af produkterne blev derefter købt i butikker for at bekræfte indholdet af stofferne:

 • Garnier Skin Naturals BB Cream Sensitive Skin Medium (BB-creme)
 • L’Oréal Nude Magique CC Cream (CC-creme)
 • Biotherm Aquasource Rich Cream Dry Skin (creme)
 • Kiehl’s Facial Fuel (creme)
 • Clinique For Men Anti-Age Moisturizer (creme)
 • L’Oréal Skin Perfection Unifying Day Moisturiser (creme)
 • Garnier Skin Naturals The Miracle Cream SPF 20 (creme)
 • L’Oréal Nude Magique BB Cream (BB-creme)
 • L’Oréal Revitalift Night Cream (creme)
 • L’Oréal Revitalift Day Cream SPF 30 (creme)
 • Maybelline Super Stay 24h 21 Nude (Pudder)
 • Clinique Chubby Lash Fattening Mascara 01 Jumbo Jet (Mascara)
 • M.A.C Extended Play Lash (Mascara)
 • Eylure Brow Palette, no 10, Dark Brown (Bryn)
 • Gosh Foundation Drops 002 SPF 10 (Foundation)
 • Gillette Series Sensitive Shave Gel (barberskum)
 • Gillette Satin Care Olay Sensitive Shave Gel (barberskum)
 • Gillette Series Moisturising Hydratant Shave Gel (barberskum)
 • Gillette Series Pure & Sensitive Shave Gel (barberskum)
 • Raunsborg Night Cream Nordics (Producenten oplyser, at produktet med fluorstof er under udfasning)

Fluorstoffer er svært nedbrydelige i miljøet

Perfluorerede stoffer - eller fluorstoffer som de mere populært bliver kaldt - er en stor gruppe af kemikalier. Stofferne skal ikke forveksles med fluor i tandpasta.

Fluorstoffer er kun i enkelte tilfælde undersøgt grundigt. Men forskere ved, at for eksempel at typerne PFOS og PFOA har en lang række uønskede effekter på sundheden. De er blandt andet mistænkt for at være hormonforstyrrende, kræftfremkaldende og øge risikoen for spontan abort.

Fluorstoffer ved forskerne dog i de fleste tilfælde kun mindre om - det gælder også dem, som Kemiluppen har fundet i plejeprodukter. Men man ved, at alle fluorstofferne er svært nedbrydelige i miljøet. Blandt andet derfor har en lang række forskere ifølge Forbrugerrådet Tænk Kemi opfordret industrien og myndighederne til at begrænse brugen af alle fluorstoffer til et absolut minimum.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk Kemi

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.