Annonce
Sundhed

Tjek dig selv for modermærkekræft

Danske kvinder får oftest modermærkekræft på verdensplan. De danske mænd ligger på femtepladsen. Læs her, hvordan du nemt tjekker dig selv.

Danske kvinder får oftest modermærkekræft på verdensplan. Arkivfoto: Jacob Ehrbahn

Når sommeren kommer til Danmark, er det vigtigt at huske solcremen. Det er ikke kun for at beskytte mod hudkræft, men også modermærkekræft. Det er vigtigt, at du er opmærksom på det, for du har 1 procents risiko for at udvikle modermærkekræft i løbet af dit liv.

- Mange tror, at modermærkekræft opstår i gamle modermærker, men hele 50 procent opstår fra nye mærker, siger læge og ph.d.-studerende i hudkræft ved Roskilde Sygehus, Lotte Themstrup.

Cirka 90 procent af tilfælde af modermærkekræft kan dog behandles, hvis de opdages i tide.

Billig solcreme er bedst i test

- Fem år efter diagnosticeringen er 87 procent af mænd og 92 procent af kvinder stadig i live, siger analyse- og evalueringskonsulent Christine Lind Behrens ved Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne.

Man antager, at mændenes tal er lidt lavere alene fordi, at mænd er dårligere til at gå til lægen.

Der er fundet en sammenhæng mellem børn, der er blevet udsat for solskoldning og senere i livet har fået modermærkekræft. Derfor er det altså vigtigt, at du sørger for både at beskytte dig selv og dine nærmeste, når solen brænder igennem. 

Tjek dine modermærker med ABCDE-metoden

Hvis du kan svare ja til et af følgende spørgsmål om dit modermærke, skal du til lægen:

  • Asymmetri: Er dit modermærke asymmetrisk?
  • Border: Har modermærket en ujævn grænse?
  • Colour: Er der mere end to farver i dit modermærke?
  • Diameter: Er modermærket mere end seks millimeter i diameter?
  • Evolution: Ændrer dit modermærke sig? Herunder bløder, klør eller vokser i tykkelsen eller omkredsen.

Kilde: La Roche-Posay

Christine Lind Behrens fortæller, at solstråler i høj grad hænger sammen med modermærkekræft. Faktisk er det op mod 90 procent af alle tilfælde af modermærkekræft, der direkte er forårsaget af usund omgang med sol og solarier.

Derfor anbefaler Lotte Themstrup, at man jævnligt tjekker sig selv og andre for mistænkelige modermærker. Hvert år opstår nemlig hele 2.000 nye tilfælde af modermærkekræft i Danmark.

Flest kvinder bliver ramt, og de farlige modermærker sidder for dem primært på benene. Danske mænd skal til gengæld holde særligt øje med deres torso, hvor de fleste af deres ondartede modermærker befinder sig.

For nemt at tjekke dig selv og sine nærmeste, kan man bruge ABCDE-metoden i ny og næ.

- De første ændringer kan være så små, at man ikke kan se det med det blotte øje, men som udgangspunkt kommer man rigtig langt, hvis man holder øje med sine mærker og reagerer på ting, der ser mystiske ud, siger Christine Lind Behrens.

Kan du svare ja til et af spørgsmålene i ABCDE-metoden, skal du gå til læge. Lad være med at droppe eller udskyde et lægebesøg, hvis dit modermærke opfylder bare ét krav i testen.

- Det er helt sikkert bedre at gå til lægen en gang for meget end en gang for lidt, siger Lotte Themstrup.

 

Claus Lanner fik hjælp fra  en helt ny behandlingsform i kampen mod en aggressiv modermærkekræft.

Læs hele fortællingen om den 53-årige kræftpatient, der trods ringe odds, formåede at holde sig i live så længe, at lægerne i tide nåede at udvikle en ny behandlingsmetode, der både har hjulpet Claus og har potentiale til at revolutionere kræftbehandlingen. Det er også fortællingen om hans hustru og børnene, der i mange år har levet med usikkerheden om, hvorvidt deres mand og far kunne overleve måske bare en uge mere.

/ritzau/FOKUS

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

Kristine har tabt sig – men hvorfor?

Jens-Christian Holm er en rockstjerne på sit felt – flittigt brugt på tv og fast gæst på de store scener. Han er kendt som lægen, der får næsten alle børn til at tabe sig – og sådan sælger han sig selv. Men nu beskyldes han for at snyde på vægten.
Annonce
Annonce
Med luksusliner gennem Norges vilde kystlandskaber
Krydstogter kan noget helt specielt, hvis man gerne vil opleve flere feriedestinationer på én gang. Men med Silver Spirit bliver den vanedannende gode mad og det meget høje serviceniveau også en del af oplevelsen. 
Se flere
Biler
Legendarisk Jeep kører ind i fremtiden
Jeep Wrangler har stort set ikke ændret sig siden slutningen af 1980’erne, men næste år kommer klassikeren i en ny udgave. Essen er stadig den gamle Jeep tilsat mere komfort og et design med glimt i øjet. 
Se flere
Spånplade: Hele Danmark arbejder for Kronospan
Når danskerne afleverer træ på den lokale genbrugsstation, arbejder de for Kronospan i Pindstrup, der fabrikerer spånplader til bl.a. køkkener, skriveborde og gulve. For når Kronospan fremstiller spånplader, er 75 procent af træet genbrugstræ, hvor rigtig meget af det stammer fra landets genbrugsstationer. Der er penge i genbrug – en omsætning på ca. 500 mio. kr. årligt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her