*

Sundhed

Nyt studie: Smør er mindst lige så sundt som planteolier

Et nyt studie udfordrer idéen om, at man lever længere, hvis man undgår mættede fedtstoffer og erstatter dem med umættede fedtstoffer.

Det er faktisk sundere at stege din mad i smør, end du måske lige gik og troede, viser nyt studie. Foto: Colourbox

Et nyt studie kaster tvivlsomt lys over, hvorvidt det er sundere at skære mættet fedt fra f.eks. smør fra kosten og erstatte det med umættet fedt.

I mange år hed det sig, at det bl.a. var sundere at stege sin mad i umættede fedstoffer som rapsolie og solsikkeolie frem for f.eks. smør.

Men studiet, der er udarbejdet på University of North Carolina i USA og publiceret i tidsskriftet BMJ, viser, at det måske ikke forholder sig sådan alligevel.

Studiet har fulgt over 9.000 patienter i næsten fem år. Halvdelen spiste en diæt, der bestod af mange umættede fedtstoffer, mens resten spiste mange mættede fedtstoffer.

Ny forskning: Økologi indeholder mest af den sunde fedt, som mange får for lidt af

Patienterne, der spiste mange umættede fedtstoffer, der altså normalt anses som værende sundere, havde ganske vist et lavere kolesteroltal, men de havde samtidig højere dødelighed end gruppen, der spiste flere mættede fedtstoffer.

Et tilsvarende studie fra Australien ved navn The Sydney Diet Heart Study fandt, at patienterne, der spiste mange umættede fedtstoffer, faktisk havde større risiko for at udvikle hjertekar-sygdomme.

Studiet tilslutter sig det amerikanske af samme art og konkluderer, at lavere kolesteroltal og en diæt med færre mættede fedtstoffer ikke minimerer risikoen for at udvikle hjertekar-sygdomme.

Arne Astrup, leder af Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet, fortæller, at der findes mange mættede fedtstoffer, der faktisk er neutrale eller kan virke beskyttende mod hjerte-sygdomme - herunder f.eks. mørk chokolade, ost og æg.

»Dette studie er endnu et, der viser, at mættet fedt ikke er skadeligt, og at det er en dårlig idé at erstatte det med flerudmættet fedt. Så der er grund til at gentage, hvad jeg tidligere har påpeget, at det er en rigtig dårlig idé at skifte smør ud med planteolier, der består af rene n-6 flerudmættede olier,« siger han med henvisning til bl.a. vindruekerne-, solsikke-, og majsolie.

Fed mad holder hjernen ung

Lennert Veerman, lektor ved University of Queensland,, der har været involveret i det australske studie, påpeger dog, at studiet har nogle begrænsninger, der måske har påvirket resultaterne.

Han understreger dog, at det lader til, at der ikke er lige så sikre grunde til at fravælge mættede fedtstoffer, som man før i tiden har troet.

»Vi bør fortsætte med at spise og rådgive andre til at spise mere fisk, frugt, grøntsager og fuldkorn. Vi bør undgå salt, sukker, transfedt og overspisning,« siger han.

Har du svært ved at finde rundt i de mange kostråd og tips til at tabe sig? Så behøver du kun at læse denne guide, hvor vi har spurgt 21 kosteksperter:

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
TV
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her