Sundhed

Ny forskning: Allergivenlig mælk er spild af penge

På trods af Sundhedsstyrelsens anbefaling er der intet videnskabeligt, der peger på, at specialfremstillet modermælkserstatning gør en forskel.

Ifølge forskerne bag undersøgelsen er modermælk altid at fortrække, fremfor hydrolyseret modermælkserstatning. Foto: Tom Merton

Når nybagte forældre med allergi fylder sutteflasken op med dyr specialfremstillet modermælkserstatning, er der intet der tyder på, at mælken skulle gøre en forskel for, hvorvidt barnet udvikler allergi.

Et nyt studie fra Storbritannien viser, at den særlige mælk, der er kendt for at forebygge allergi, ikke har nogen effekt.

Sundhedsstyrelsen anbefaler ellers, at små børn med høj risiko for allergi, typisk børn af allergikere, får modermælkserstatning, hvor proteinet, der giver allergi, er nedbrudt.

Regionerne kæmper for hurtig behandling til allergikere

Ifølge den nye forskning foreligger der dog ikke noget videnskabeligt bevis for, at såkaldte højt hydrolyserede mælkeprodukter kan forebygge hverken fødevareallergi eller nogen anden form for overfølsomhed.

Forsker bag undersøgelsen og klinisk lektor i børneallergi ved Imperial College i London, Robert Boyle, finder det »påfaldende, at der absolut ingen evidens er« for hydrolyseret modermælkserstatnings allergiforebyggende egenskaber. Det oplyser Videnskab.dk.

Ifølge Robert Boyle kan man frygte, at nogle forældre tolker anbefalingen, som om at hydrolyseret modermælkserstatning er bedre for et barn med høj risiko for allergi end modermælk og som konsekvens undlader at amme. Modermælk er dog altid at foretrække, fastslår han.

Allergikere efterlyser kompetente læger

Hos Dansk BørneAstma Center deler man Robert Boyles synspunkt. Ifølge overlæge ved centret og professor i børnesygdomme ved Københavns Universitet, Hans Bisgaard, er det gammeldags og forsimplet at fastholde idéen om, at man udvikler allergi senere i livet, hvis man udsættes for et givent protein eller æggehvidestof som barn.

»I sidste del af forrige århundrede havde man en tyrkertro tro på, at det var allergi over for fremmede proteiner, der gav sygdom. Efterhånden er det ret tydeligt, at sammenhængen ikke er så simpel,« siger han og tilføjer:

»Hvis du møder en hund som nyfødt, bliver du heller ikke nødvendigvis hunde-allergiker.«

I stedet peger professoren på genetik som en afgørende årsag til allergi.

Lange ventetider plager patienter med astma og allergi

Astma-Allergi Danmark forholder sig dog anderledes til den nye forskning.

»Vi tager undersøgelsen til efterretning, men vores holdning og det, som vi gør lavpraktisk i hverdagen, er at forholde os til Sundhedsstyrelsens meldinger,« siger rådgivningschef ved Astma-Allergi Danmark Betina Hjorth, der desuden påpeger, at en fælles europæisk guideline sidste år anbefalede præcis det samme som Sundhedsstyrelsen.

»Denne undersøgelse er selvfølgelig ny, og når tingene skal revideres, er jeg da sikker på, at den bliver taget med ind og vægtet sammen med de andre undersøgelser lavet på området,« siger hun og tilføjer:

»Og så må vi se, om det giver anledning til, at man skal sige noget andet.«

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
TV
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Stjernearkitektens lovende lillesøster: Jeg elsker ikke fermenterede fårenosser, men jeg elsker traditionen
29-årige Victoria Eliasdottir er udråbt som en af Europas lovende unge kokke. Når hun ikke er i køkkenet på sin brors kunstfabrik i Berlin, drømmer hun sig tilbage til Island og blodpølse med kanel og gule beder. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her