*

Sundhed

Flere kræftpatienter kommer i behandling til tiden

Patienter, der mistænkes for at have kræft, kommer hurtigere i behandling takket været kræftpakkeforløb.

Flere danskere bliver udredt og behandlet for kræft til tiden, viser de seneste tal for de såkaldte kræftpakkeforløb Arkivfoto: Martin Lehmann

Sådan virker kræftpakkeforløbene
  • Pakkeforløbene blev indført at regeringen og Danske Regioner i 2009
  • Forløbene beskriver, hvor lang tid der må gå, fra patienten bliver henvist fra sin praktiserende læge med en mistanke om kræft, til patienten begynder sin behandling for sygdommen
  • Siden 2013 har der været målt på, hvor gode regionerne er til at opfylde tidsfristerne i kræftpakkeforløbene
  • De nyeste tal er fra fjerde kvartal 2015, og her er tallet 84 procent. Det betyder, at 84 procent - svarende til 32.825 patienter - begyndte i et kræftpakkeforløb i fjerde kvartal. Tallet er dog før efterregulering og vil erfaringsmæssigt blive nedjusteret en smule, når alle tal er endeligt registreret og bearbejdet
  • De enkelte kvartalstal lå på henholdsvis 84, 83 og 85 procent før efterregulering
  • I 2014 var tallene et par procentpoint lavere, og i 2013 var de sammenlignelige tal ti procentpoint lavere

Kilder: Danske Regioner

Flere danskere bliver udredt og behandlet for kræft til tiden.

Det viser de seneste tal for de såkaldte kræftpakkeforløb, der beskriver, hvor lang tid der må gå fra en patient bliver henvist fra sin praktiserende læge med en mistanke om kræft, til patienten begynder sin behandling for sygdommen.

Nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen viser, at 84 procent kom i gang med et kræftpakkeforløb til tiden i fjerde kvartal 2015. Tallet skal dog tages med forbehold for senere efterregulering.

Tallene for de tre andre kvartaler har svinget mellem 83 og 85 procent før efterregulering.

»Det er en glædelig udvikling, at flere og flere kommer i hurtigere behandling. Det er godt, for jo hurtigere behandling, jo større er chancen for at overleve kræftsygdom,« siger formand for Danske Regioners sundhedsudvalg Ulla Astman (S).

I 2014 var tallene et par procentpoint lavere, og i 2013 var de sammenlignelige tal hele ti procentpoint lavere.

De nye kvartalstal er ifølge Ulla Astman ekstra positive, fordi antallet af patienter til kræftpakkeforløbene samtidig steg med ti procent.

»Det betyder jo så, at selv om der er kommet flere patienter i pakkeforløb, så er det ikke gået ud over overholdelsen af tidsfrister,« siger formanden for regionernes sundhedsudvalg.

Kræftens Bekæmpelse Vi er ikke i mål med kræftforløb

Ulla Astman tvivler dog på, at man nogensinde får alle i udredning og behandling til tiden, så man når op på 100 procent.

»Vi kommer nok aldrig op på 100 procent, fordi nogle patienter har andre sygdomme og særlige komplicerede sygdomsforløb, der gør, at der vil være afgivelser fra standardforløbstiderne,« siger Ulla Astman.

Hun peger også på, at regionerne har en udfordring i forhold til at skaffe tilstrækkeligt mange speciallæger, særligt inden for urinvejsområdet.

De kræftpatienter, der må vente længst tid på behandling, er netop patienter inden for urinvejsområdet, det vil blandet sige patienter med blærekræft. Patienter med modermærke- og hovedhalskræft kommer hurtigst i behandling.

Omkring 35.000 danskere får hvert år konstateret kræft.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
TV
Annonce
For 10. år i træk kan Aarhus bryste sig af at have landets bedste sygehus
Aarhus Universitetshospital er kåret som Danmarks bedste store sygehus af fagbladet Dagens Medicin. Det er resultatet af en holdindsats, siger både medarbejdere og ledelse om placeringen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her