*

Sundhed

Ni grunde til at mænd undgår lægen

Mange mænd udskyder lægebesøget igen og igen. En undersøgelse fra Forum for Mænds Sundhed giver svar på hvorfor.

I 2014 stod mænd for knap 40 procent af samtlige lægekonsultationer. Foto: Jens Dresling

Undrer du dig også over, hvorfor der ofte sidder flere kvinder i lægens venteværelse end mænd? Eller er du mon én af de mange mænd, der udskyder lægebesøget igen og igen?

En undersøgelse fra Forum for Mænds Sundhed sætter fokus på, hvorfor mænd er markant dårligere til at besøge lægen end kvinder. For korte konsultationer, besværlige åbningstider og manglende motivation fremhæves som nogle af det mest almindelige årsager til, at der bliver længe mellem lægebesøgene.

Lange ventetider plager patienter med astma og allergi

Mandeforsker ved Roskilde Universitet Steen Baagøe Nielsen nikker genkendende til undersøgelsens resultater og fremhæver det faktum, at flere mænd end kvinder arbejder i det private erhvervsliv.

»Mange mænd er på et andet arbejdsmarked end kvinder, hvor nogle andre forhold gør sig gældende. For eksempel er tolerancen for at bede om fri for at tage til lægen ofte større på arbejdspladser i det offentlige end i det private.«

Han påpeger, at Danmark har et højere sygenærvær end i de øvrige nordiske lande. Folk er simpelthen dårlige til at blive hjemme i sengen, når sygdom melder sig, forklarer han.

Også de traditionelle kønsroller kan have betydning.

»Traditionelt er det kvinder, der har varetaget de syge og omsorgskrævende. Gennem de sidste generationer har mænd nærmet sig dette, men nogle mænd har måske fortsat svært ved at se sig selv i det regi,«  siger han og tilføjer:

»En omsorg overfor andre er nemlig også en omsorg overfor sig selv.«

Danske Regioner Vi er på vej mod et sundhedsvæsen, der hænger bedre sammen

Her er undersøgelsens bud på de ni mest hyppige årsager til mænds lægeforskrækkelse:

 • Negative oplevelser
  En del mænd har haft negative oplevelser i mødet med sundhedsvæsnet og oplever ikke, at de modtager den hjælp, som de havde håbet på.
   
 • For lidt tid
  Flere mænd synes, at konsultationstiden hos lægen er for kort, og at det er svært, at man kun må tale om ét problem per konsultation.
   
 • For mange barrierer
  Flere mænd mener, at åbningstiderne er udfordrende og oplever, at det er både vanskeligt at gå til lægen i arbejdstiden og sygemelde sig på arbejdet.
   
 • Modstand fra lægen eller sekretæren
  Flere udtrykker, at de oplever at være til besvær og at blive afvist, når de henvender sig.
   
 • Kommunikationen og rammerne for konsultationen er udfordrende
  Mange mænd føler sig ikke imødekommet eller oplever at blive direkte afvist, når de vil have en tid hos lægen.
   
 • Taler ikke om sundhed
  Mange mænd taler ikke om sundhed og helbred med deres familie og kolleger. De mangler erfaringer fra samspil med sundhedsvæsnet og dermed et sprog til dialog med bl.a. lægen.
   
 • Brug for "et los i røven"
  En del mænd siger, at de har brug for ”et los i røven” eller måske et kærligt skub fra konen.
   
 • At være stærk og kunne klare sig selv
  En del mænd lægger vægt på at være stærke og at kunne klare sig selv. Hvis de skal til lægen, vil de ikke virke pylrede. Der skal virkelig være noget alvorligt galt.
   
 • For kort tid til at tale om psykiske problemer
  Nogle mænd oplever at konsultationstiden er for kort til at tale om psykiske problemer.

Mændene, der har deltaget i undersøgelsen, foreslår desuden, at man i fremtiden kan blive indkaldt til lægen til jævnlige tjek, ligesom man bliver indkaldt til tandlægen for at imødekomme problemet. Desuden ønsker de sundhedstilbud knyttet til arbejdspladsen.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
TV
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her