WHO: Bacon kan give kræft - skal i samme kategori som tobak og alkohol
I en ny rapport fra Verdenssundhedsorganisationen fremgår det, at forarbejdet kød placeres i den højeste kategori for kræftfremkaldende stoffer ligesom alkohol og cigaretter.
Verdenssundhedsorganisationen (WHO) advarer i en ny rapport om, at forarbejdet kød som skinke, bacon og spegepølse bør placeres i samme kategori for kræftfremkaldende stoffer som alkohol, asbest og cigaretter.
Samtidigt advarer rapporten mod at spise for meget rødt kød, som kan give tarmkræft.
World Cancer Research Fund (WCRF) har i flere år advaret mod, at der er stærke beviser for at meget rødt kød kan give tarmkræft, og det bekræfter den nye rapport.
»Resultatet understøtter allerede eksisterende anbefalinger om ikke at spise for meget kød,« siger Kurt Straif fra WHO om undersøgelsen.
Det menes at være det røde pigment i kødet, som kan have ødelæggende effekt på tarmen og muligvis være en af årsagerne til kræft.
WCRF anbefaler derfor, at man ikke bør spise mere end 500 gram rødt kød som oksekød, svinekød og lam om ugen for at mindske risikoen for at få tarmkræft.
Selvom rødt kød og forarbejdet kød bliver kategoriseret sammen med rygning i WHO's klassificering, betyder det dog ikke, at risikoen ved at spise kød er på højde med rygning ifølge WCRF.
»WCRF's holdning er, at det ikke er lige så risikofyldt at spise rødt kød som at ryge,« siger Sarah Williams fra Cancer Research UK til Sky News.
Hun forklarer, at kategoriseringen skal forstås som en erkendelse af, at der lige nu er lige så stærke beviser på, at rødt kød og forarbejdet kød er kræftfremkaldende, som der er for rygning.
Ifølge de seneste vurderinger fra forskningsorganisationen Den globale sundhedsbyrde dør omkring 34.000 mennesker årligt på verdensplan pga. forarbejdet kød.