Danskerne indtager suverænt mest koffein - og også alt for meget

33 pct. af danskerne drikker mere koffein end EU anbefaler, viser ny undersøgelse fra EU.

Artiklens øverste billede

Drikker man mere end fire kopper kaffe om dagen, kan det være usundt for helbredet, især for mindreårige og gravide kvinder. Det er blevet slået fast i EU, der nu anbefaler, at voksne ikke indtager mere end 400 mg koffein om dagen.  

Det skriver britiske Telegraph.

Omkring 33 pct. af danskerne overskrider den anbefaling. Danmark er nemlig det land i EU, hvor der indtages mest koffein. Det viser en rapport fra Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA).

På en andenplads fulgte Holland, hvor 17,6 pct. overskred de 400 mg. svarede til fire kopper kaffe om dagen og derefter Tyskland med 14,5 pct.

Vil man lave om på sit koffeinindtag, er det ikke bare antallet af espressoer, man skal holde øje med, men også energidrikke, colaer, osv. Rapporten udarbejdet af EFSA viser nemlig, at det også er energidrikkene, der bliver drukket for mange af.

»Hvis en teenager drikker en kop kaffe, en cola og to eller tre Redbull hver dag, har man hurtigt overskredet grænsen,« siger han til Telegraph.

Omtrent hver tredje voksne respondent i undersøgelsen erklærede sig for regelmæssig forbruger af energidrikke som Redbull - og tolv pct. af dem svarede, at de drak energidrikke fire eller fem dage om ugen.

Anderledes så det ud blandt de de 10-18-årige respondenter, hvor hele 68 pct. kaldte sig for regelmæssige forbrugere, og 12 pct. svarede, de havde et heftigt forbrug.

Koffeinniveauet i energidrikke varierer fra mærke til mærke, forklarer EFSA, og kan ligge mellem 70 mg. og 400 mg. pr. liter.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen