Sundhed

Undersøgelse: Mange danskere undervurderer deres vægt

Danskernes viden om fedme er mangelfuld, viser ny undersøgelse. Mange tror de er lettere, end de faktisk er.

Arkivfoto: Mads Winther

42 procent af de danskere, der tror, de er overvægtige, er rent faktisk fede.

Det viser en undersøgelse foretaget blandt 2000 danskere af analysevirksomheden Opinium på vegne af European Association for the Study of Obesity, Easo.

Tallene vækker stor bekymring hos formanden for Dansk Selskab for Adipositasforskning, DSAF, Jens Meldgaard Bruun.

- Resultaterne fra undersøgelsen skal bestemt tages alvorligt, når så stor en gruppe af danskere undervurderer deres vægt - tror de er overvægtige, men rent faktisk er fede, siger han i en pressemeddelelse fredag.

I Danmark er 47 procent af den voksne befolkning ifølge Sundhedsstyrelsen overvægtige, og 13 procent lider af fedme.

I undersøgelsen er det dog kun fem procent, der mener, at de er fede. Er man fed, er man svært overvægtig.

Undersøgelsen viser også, at 23 procent af de danskere, der mener, at deres vægt er normal, faktisk har krydset grænsen til overvægt.

Det er udregnet ud fra den vægt og højde, deltagerne i undersøgelsen har opgivet.

Nyt studie: Fedme får børn til at droppe skole og uddannelse

Risikoen for at få alvorlige følgesygdomme stiger ifølge Easo kraftigt, i takt med at vægten forøges, hvilket er en af de største udfordringer forbundet med den fedme i Danmark.

- Det er veldokumenteret, at fedme er kraftigt medvirkende til at udvikle en række alvorlige følgesygdomme, som for eksempel type 2 diabetes, kræft og hjerte-kar-sygdomme, siger Jens Meldgaard Bruun.

"Du er for fed til, at jeg kan se dit foster"

Ifølge DSAF er der behov for at skifte fokus fra kun at se på fedme i relation til dårlig kost og manglende motion til også at se på mange af de underliggende faktorer, som påvirker vægten.

- Sundere kost og mere motion kan hjælpe mange til at tabe sig, men for gruppen af fede er det veldokumenteret, at det har en meget begrænset effekt.

- Behandlingen skal i højere grad skræddersys til den enkelte patient og tage højde for de underliggende faktorer, der forårsager fedmen og fremkosten af følgesygdomme som for eksempel type 2 diabetes, mener Jens Meldgaard Bruun.

FAKTA: Danskerne og deres vægt:

Se nogle af resultaterne her og læs, hvornår man egentlig er fed.

UNDERSØGELSEN:

* 23 procent af dem, der mener, at de har en normal vægt, er faktisk overvægtige. Det er udregnet ud fra deltagernes angivelse af højde og vægt.

* 42 procent af dem, der mener, at de er overvægtige, er rent faktisk fede - svært overvægtige.

* Over halvdelen af respondenterne (57 procent) mener, at deres vægt er normal og sund, mens en tredjedel mener, at de er overvægtige. Kun fem procent mener, de er fede.

* 40 procent er ifølge undersøgelsen tilfredse med deres vægt, mens 22 procent er utilfredse.

Undersøgelsen er foretaget i forbindelse med Europæisk Fedmedag 2015 af analysevirksomheden Opinum i samarbejde med the European Association for the Study of Obesity, Easo.

FEDME:

* Ifølge Sundhedsstyrelsen er 47 procent af den voksne befolkning overvægtige, og 13 procent lider af fedme.

* Fedme er en tilstand, hvor mængden af fedt i kroppen er så høj, at det har konsekvenser for helbredet.

* Er ens BMI (Body Mass Index) på over 30, lider man af svær overvægt eller fedme. BMI er et fedmemål, som beregnes ved at dividere kropsvægten med højden i anden.

Kilder: Dansk Selskab for Adipositasforskning og Sundhedsstyrelsen.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
TV
Annonce
Her laves 35 mio flasker vin om året: Og i tre dage opfordres til sanseløs druk
Med sine alsidige lokalklimaer og en produktion af 35 mio. flasker vin årligt er Israel en ambitiøs spiller på vinmarkedet, selv om alkohol for mange israelere er forbeholdt festdage. 
Se flere
Bolig
Husk havens gæster: Giv rigeligt med god mad, så kommer de igen
Netop nu har havens fugle brug for hjælp til at komme gennem den kolde tid. Vinterfodring er med til at hjælpe bestanden, så vi også til forår og sommer kan glæde os over solsorte, mejser og spurve. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her