Ny forskning giver håb for folk med kronisk hjernerystelse

2500 danskere får hvert år en længerevarende hjernerystelse. Nu kan et nyt behandlingsprogram måske hjælpe patienterne.

Artiklens øverste billede
Omkring 2500 danskere får hvert år en længerevarende hjernerystelse, der giver alvorlige følgevirkninger og problemer med at blive på arbejdsmarkedet. Nu kan et nyt behandlingsforløb være med til at hjælpe dem.

Flere tusinde danskere bliver hvert år tilføjet listen over patienter med kronisk hjernerystelse.

En sygdom, der holder dem ude af arbejdsmarkedet og giver følgevirkninger som synsforstyrrelser, træthed, kronisk hovedpine, svimmelhed og balanceproblemer.

Nu giver et ny forskning imidlertid håb for de 2500 danskere, der hvert år får længerevarende følger fra en hjernerystelse.

Center for Hjerneskade har afprøvet et behandlingsprogram, der skal give patienterne en øget chance for at vende tilbage til arbejdsmarkedet og færre symptomer fra deres hjernerystelse.

”Projektet viser, at der er mulighed for at gøre noget for gruppen med langtidsfølger efter hjernerystelse. Det er ikke en mirakelkur eller noget, der kommer til at virke for alle, der har følgevirkninger efter en hjernerystelse.

Men det siger alligevel noget om, at man kan gøre noget for en gruppe, der har været overset i behandlingssystemet, hvis man griber det målrettet an," siger direktør for Center for Hjerneskade, Frank Humle, til Jyllands-Posten.

Samtidig slår folkene bag det nye eksperiment, Center for Hjerneskade, fast, at der er brug for yderligere forskning på området.

”Det er helt givet, at indsatsen skal raffineres og ændres hen ad vejen. Det er det første skud på stammen, så der skal nok komme nye tiltag. Vi vil også gerne have projektet op i en højere skala, helst med samarbejdspartnere rundt omkring i landet, så vi får større evidens for virkningen," siger Frank Humle.

I forsøget med behandlingsprogrammet deltog patienter bl.a. i individuelle psykologsamtaler og gruppesamtaler med andre patienter, hvor der var en psykolog til stede. Samtalerne gjorde deltagerne bedre til at administrere deres energi i hverdagen og mere bevidste om de begrænsninger, sygdommen giver, forklarer Frank Humle.

"En sådan ændret tilgang betyder, at man får mulighed for at forstå sine symptomer på en anden måde og tilpasse sin dagligdag efter det," siger han.

Derudover var deltagerne gennem fysioterapeutisk træning to gange om ugen med fokus på styrke- og konditionstræning. Det foregik primært på en kondicykel, der giver mulighed for at sidde roligt undervejs og samtidig skærme sig med solbriller og høreværn, hvis patienten har brug for det.

"Den fysiske træning skal give folk mere udholdenhed og energi. Men det skal også øve hjernen i at modtage signaler fra kroppen på en mere normaliseret måde igen, så man ikke bliver overstimuleret. Træningen er ligesom de øvrige aktiviteter startet på et meget lavt niveau og så forhøjet gradvist, så folk ikke bliver overvældet af aktiviteterne," siger Frank Humle.

Undersøgelsens resultater er endnu ikke fuldt opgjort. Alligevel viser projektet allerede nu, at flere af de personer, der deltog i det nye behandlingsforløb, kom tilbage på arbejdsmarkedet i forhold til patienter uden for behandlingsprogrammet

Samtidig klagede deltagerne fra behandlingsforløbet mindre over symptomer fra hjernerystelsen end andre patienter med længerevarende hjernerystelse.

Det giver håb for at kunne hjælpe patienter med en længerevarende hjernerystelse bedre i fremtiden.

"Det giver i hvert fald det perspektiv, at nogle patienter med langtidsfølger efter en hjernerystelse kan blive hjulpet tilbage på arbejdsmarkedet og lære at håndtere deres skadesfølger. Det er mest af alt en metode, der kan hjælpe patienterne med at håndtere følgevirkningerne af en hjernerystelse," siger Frank Humle.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.