Mange aner ikke, hvor sundt alkohol er

Hvor meget alkohol kan man drikke, før at det bliver usundt? Mere end vi tror.

Artiklens øverste billede
"Hvis du udelukkende vil drikke for din sundheds skyld, så skal du vente til du bliver ældre end 40-45 år for mænd og efter menopausen for kvinder."

Hvad er det sundeste man kan gøre, når det kommer til danskernes til tider noget overdrevne indtagelse af våde varer?

Over en tredjedel af danskerne tror, at hvis man helt holder sig fra alkohol, så giver det den laveste risiko for at dø. Ifølge flere undersøgelser tager de imidlertid fejl.

Hvis du drikker mellem en og tre genstande om dagen vil det mindske din dødsrisiko med op til 20 pct.. Det viser en analyse af 34 undersøgelser af alkohol og sundhed foretaget i 2006.

Ifølge forskningsleder for Center for Alkoholforskning på Institut for Folkesundhed Janne Tolstrup har flere nyere undersøgelser bekræftet tendensen, og den er i tråd med hvad, der ellers er kendt om alkoholforbrug og sundhed.

En spørgeundersøgelse blandt over 2000 danskere, foretaget af Epinion for Carlsberg, viser, at over en tredjedel, helt præcist 35 pct., tror, at det sundeste er slet ikke at drikke noget alkohol.

Hvor meget det kan hjælpe på ens helbred at nyde et glas vin til maden eller en øl i frokostpausen, afhænger dog ifølge Janne Tolstrup af både alder og køn.

Sådan påvirker alkohol dødsrisikoen

Man kan altså drikke op til tre et halvt glas vin eller øl om dagen, uden at det bliver usundt for ens krop.

Der er dog flere faktorer, som ikke kan ses i resultatet fra den italienske undersøgelse fra 2006. Forskningsleder Janne Tolstrup påpeger, at der er diskussion om, hvor meget alkohol mænd og kvinder kan tåle, og hvordan j'et helt præcist ser ud.

Derudover er det kun for personer over en vis alder, at alkohol kan siges at have en positiv indvirkning på sundheden, fortæller hun.

"Blandt 20 og 30-årige ser kurven slet ikke sådan ud. Her går kurven ikke nedad. Hvilket vil sige at dødsrisikoen blandt unge og unge voksne slet ikke aftager med alkoholforbrug."

Det, der er ansvarlig for, at alkohol kan have en sundhedsfremmende effekt, er en sammenhæng mellem alkohol og hjertekarsygdomme, og man skal normalt nå en hvis alder, før man udvikler de sygdomme, forklarer hun.

"Hvis du udelukkende vil drikke for din sundheds skyld, så skal du vente til du bliver ældre end 40-45 år for mænd og efter menopausen for kvinder."

Selvom det kan anbefales at drikke et par genstande om dagen, hvis man er over en vis alder, så kan man ikke spare genstandene sammen i løbet af ugen, og så drikke dem alle sammen fx om lørdagen. For at få de sundhedsmæssige fordele skal alkoholindtaget fordeles jævnt, fortæller Janne Tolstrup.

Statens institut for Folkesundhed har anslået at alkohol i 2010 forebyggede 1348 dødsfald. Til gengæld døde 3895 mennesker på grund af følgesygdomme til alkohol, såsom hjerneblødning, kræft i mund og spiserør, brystkræft, betændelse i bugspytkirtlen og skrumpelever samt alkoholrelaterede ulykker.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.