Har du fået salt nok i dag?

Vi har længe fået besked på at skære ned på saltforbruget. Men et nyt studie viser, at også for lidt salt i maden kan give hjerteproblemer.

Artiklens øverste billede
Fødevarestyrelsen anbefaler, at man ikke spiser mere end seks gram salt om dagen, men en ny undersøgelse konkluderer, at det sundeste vil være at spise mellem 7,5 og 15 gram om dagen.

Nu havde vi lige vænnet os til tanken om, at det nok blev salt, der tog livet af os. Ifølge Fødevarestyrelsen spiser danskerne nemlig alt for meget salt. Specielt danske mænd, der indtager 9-11 gram salt dagligt, er ifølge sundhedsmyndighederne i fare for at få hjerteproblemer. Men også kvindernes 7-8 gram ligger over de danske myndigheders anbefalinger på højest 5-6 gram.

Man har regnet sig frem til, at hvis vi fulgte anbefalingerne og nedsatte vort saltforbrug med tre gram dagligt, ville flere tusinde alvorlige hjertetilfælde kunne undgås og mindst tusind menneskeliv ville være sparet.

Men nu kommer en række forskere fra Ontario i Canada og påstår, at vi faktisk lever sundt med den saltmængde, vi konsumerer!

Konklusionen af et stort, sammenlignende studie, kaldet PURE, viser, at de mennesker, som indtager mellem 7,5 og 15 gram salt daglig, også er dem, der lever længst.

PURE er en befolkningsundersøgelse af 100.000 mennesker fra 18 forskellige lande, hvor man har målt deltagernes saltindhold i urinprøver

"Vi fandt, at for høje doser af salt gør skade, men det gør for lidt salt også," siger Andrew Mente, til webavisen Healthday. Andrew Mente er assisterende professor i klinisk epidemiologi og biostatistiker ved McMaster University i Ontario, og han er medforfatter til artiklen, som er offentliggjort i  New England Journal of Medicine.

Forskerne kunne ikke påvise en direkte sammenhæng mellem saltindtag og blodtryk. Folk med et normalt blodtryk og moderat saltforbrug havde ingen gavn af at nedsætte saltforbruget. Til gengæld faldt blodtrykket, når folk, som i forvejen havde et meget højt saltindtag, spiste mindre salt. Ikke overraskende fandt forskerne, at et stort forbrug af salt medførte forhøjet risiko for hjertetilfælde.

Men at der var en forhøjet risiko for dødfald og hjertesygdomme på 27 procent for den gruppe, der spiste mindre en de 7,5 gram salt, det overraskede forskerne.

Det overrasker imidlertid ikke overlæge ved Rigshospitalets reumatologiske klinik, dr. med. Niels Graudal.

"Allerede i april måned offentliggjorde vi en meta-analyse af 25 befolkningsundersøgelser om emnet, og den havde nøjagtig samme konklusion," siger han.

"Den nye undersøgelse er bare den største, der er lavet indtil nu, og den bekræfter det, alle de andre befolkningsundersøgelser har vist. Der er ingen forhøjet dødsrisiko for folk, der indtager mellem 6 og 12 gram salt daglig, og det gør ca. 95 procent af verdens befolkning," siger han.

Niels Graudal finder det absurd, at både WHO, de amerikanske og de danske sundhedsmyndigheder anbefaler et saltforbrug, som fem procent af befolkningen følger.

"Som regel ser man på normal-befolkningen og laver anbefalingerne derefter," siger han.

PURE studiet viser, at et højt saltforbrug forøger risikoen for hjertesygdomme. Specielt hvis man har for højt blodtryk, er overvægtig eller ældre.

"Her vil det være på sin plads at advare mod for meget salt. Men det er absurd, at myndighederne laver generelle anbefalinger til sunde og raske mennesker, som sagtens kan tåle at spise salt i normale mængder," siger Niels Graudal, der påpeger, at hjernen og hormonerne sørger for en stabil saltbalance.

"Falder saltindtaget til under seks gram om dagen, så går kroppens hormoner i gang med arbejdet. Og hvis man følger myndighedernes anbefalinger, så er de konstant på arbejde. Det er ikke farligt, men det er en markør på en ubalance i kroppen. Og hvis du bliver syg, vil du lettere blive skubbet ud over kanten."

Niels Graudal anbefaler, at man spiser en varieret og almindelig kost.

"Jeg plejer at sige, at hvis maden smager dig, så er saltindholdet i orden."

I Fødevarestyrelsen ønsker man ikke at kommentere PURE studiet, da man afventer et nyt videnskabeligt grundlag at basere fremtidige anbefalinger på. De forventes at komme fra Fødevareinstituttet DTU i oktober måned. Her lyder meldingen fra afdelingsleder Lise Gross:

"De hidtidige anbefalinger hviler på bl. a. på  WHOs og Nordic Nutrition Recommandations. Vi sidder lige nu og kigger på de mange nye studier, der er kommet på området, og vi kan ikke udtale os, før vi har fundet ud af, hvad der er op og ned på de mange modstridende meldinger".

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.