Annonce
Sundhed

Hver syvende dansker ramt af uforklarlig sygdom

Ny undersøgelse viser, at overraskende mange danskere er syge uden at få hjælp.

En ud af syv danskere går rundt med langvarige sygdomssymptomer, som lægerne ikke kan finde forklaringer eller behandlingsløsninger på. Foto: Sofia Busk

Hvis du går rundt med smerter, som lægerne ikke kan finde en diagnose på, er du ikke alene.

En undersøgelse, som Tryg Fonden i dag offentliggør, viser nemlig, at en ud af syv danskere går rundt med såkaldte funktionelle lidelser, som betyder, at lægerne ikke kan finde årsag og behandlingsmåder for patienterne, der går rundt med langvarige sygdomssymptomer.

Smerterne medfører i mange tilfælde, at de ramte forlader arbejdsmarkedet og bliver socialt påvirkede.

Patienter bliver kastebolde

Lone Fjorback, der er overlæge på Aarhus Universitetshospital, mener, at mange patienter med langvarige influenzasymptomer, som funktionelle lidelser beskrives som, bliver kastebolde i det danske sundhedssystem.

”Hvis man har smerter i maven og går til lægen, kalder lægen det irriteret tyktarm. Hvis man har hovedpine og går til lægen, bliver man henvist til en infektionsmediciner, som kalder det kronisk træthed. Der er rigtig mange patienter, der går rundt til en masse undersøgelser i sundhedsvæsenet med smerter og får forskellige forklaringer på problemerne, men uden at få tilbudt en behandling. Derfor er funktionelle lidelser et overset problem,” siger Lone Fjorback.

Undersøgelsen er baseret på indsamling af en spørgeskemaundersøgelse, som 4.014 danskere har svaret på. Den er repræsentativ for den danske befolkning.

Funktionelle lidelser

Defineres som en sygdom, hvor patienten er belastet af fysiske gener, der besværliggør hverdagen. Årsagen kendes ikke, ikke, men det er tilstande, hvor hjerne og krop er overbelastet og ikke fungerer normalt.

Omkring syv procent af befolkningen har en funktionel lidelse i en sådan grad, at det påvirker deres livskvalitet. Det svarer til ca. 300.000 danskere. Halvdelen af disse er så syge, at de har svært ved at passe deres arbejde.

Symptomer kan være smerte, følelesløshed, søvnløshed, voldsom træthed, kramper og allergiske reaktioner.

Lægerne kan ikke forklare symptomer ud fra velkendte, traditionelt definerede fysiske lidelser.

Funktionelle lidelser skyldes ofte en kombination af medfødt sårbarhed og belastning eller stress. På samme måde som nogen kan reagere med depression eller angst, kan andre reagere med fysiske symptomer, når de udsættes for større belastning, end de kan klare.

Hver syvende dansker er ramt

Hver syvende voksne dansker har på et tidspunkt af en læge fået stillet en af de diagnoser, der falder ind under samlebetegnelsen funktionelle lidelser. Funktionelle lidelser hos voksne dækker over diagnoser som fibromyalgi, kronisk træthedssyndrom, duft- og kemikalieallergi og irritabel tyktarm. Diagnoser, som lægen stiller ud fra patientens oplevelser af voldsomme symptomer, men hvor ingen fysiske undersøgelser, målinger eller andet kan dokumentere tilstedeværelse af sygdom. 

Hver fjerde dansker oplever alvorlige og meget generende symptomer af mindst et halvt års varighed, uden at lægerne kan give en forklaring. 

Fire ud af ti, der har en funktionel lidelse, oplyser i undersøgelsen, at de har været nødt til at arbejde mindre og bliver påvirket socialt. 

Nyt studie hjælper til behandling af sygdom i hjernen

Det er ikke indbildningssyge

Mange af de patienter, som er ramt af funktionelle lidelser, forklarer, at deres symptomer bliver set ned på, fordi de ikke har en diagnose på deres problemer. En del bliver anklaget for at være indbildte syge, men det er ikke fair, mener Lone Fjorback.

”Hvis man gennem et halvt år bliver ved med at døje med hovedpine, hjertebanken og træthed, så mener vi, at man kan stille diagnosen funktionelle lidelser. Man kan ikke sige, at de patienter, som lider af funktionelle lidelser, er indbildte syge, for de har en sygdom, som bare er svær at finde frem til,” siger hun.

Det er svært for forskerne at finde en forklaring på de funktionelle lidelser, fordi det ikke er et område, som der tidligere har været så stor fokus på. Men Lone Fjorback mener at have en del af forklaringen.

Sygdom i udlandet kan koste dyrt

Handler om en stresset krop

”Vi tror, at det handler om, at kroppen er stresset. Vi har lavet et projekt med kognitiv terapi, som har haft god effekt. Vi har blandt andet kunnet se, at ca. halvdelen af de patienter, som har fået mindfuldness, har det bedre et år efter. Det kan vi se ved spørgeskemaundersøgelser og antallet af personer, som går på pension efter et år på grund af funktionelle lidelser," siger overlægen.

Hun mener, at mindfuldness kan være med til at gøre patienterne bedre til at tackle deres problemer. Men der er stadig lang vej, før problemet er løst.

"Vi prøver på alle mulige måder at måle, hvordan stressen ser ud biologisk, så vi kan vise, at funktionelle lidelser ikke bare er noget, som folk bilder sig ind, for det er patienterne rigtig trætte af at høre på," siger hun.

I dag er der høring på Christiansborg om funktionelle lidelser.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Kronik: Kan sygdom kureres med symbolpolitik?

Ayhan Al Kole
Sundhedspersonale bør værne om patienten og politikerne om integrationsproblemerne.
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce
Bolig
Guide: Her er Londons "hemmelige oaser"
London er et af danskernes mest foretrukne rejsemål. Overalt i byen vrimler det med grønne oaser. Nogle er velkendte, andre er små ’hemmelige’ perler. Her får du en guide til de bedste. 
Se flere
Guide: Her er Londons "hemmelige oaser"
London er et af danskernes mest foretrukne rejsemål. Overalt i byen vrimler det med grønne oaser. Nogle er velkendte, andre er små ’hemmelige’ perler. Her får du en guide til de bedste. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her