Hver syvende dansker ramt af uforklarlig sygdom

Ny undersøgelse viser, at overraskende mange danskere er syge uden at få hjælp.

Artiklens øverste billede
En ud af syv danskere går rundt med langvarige sygdomssymptomer, som lægerne ikke kan finde forklaringer eller behandlingsløsninger på.

Hvis du går rundt med smerter, som lægerne ikke kan finde en diagnose på, er du ikke alene.

En undersøgelse, som Tryg Fonden i dag offentliggør, viser nemlig, at en ud af syv danskere går rundt med såkaldte funktionelle lidelser, som betyder, at lægerne ikke kan finde årsag og behandlingsmåder for patienterne, der går rundt med langvarige sygdomssymptomer.

Smerterne medfører i mange tilfælde, at de ramte forlader arbejdsmarkedet og bliver socialt påvirkede.

Patienter bliver kastebolde

Lone Fjorback, der er overlæge på Aarhus Universitetshospital, mener, at mange patienter med langvarige influenzasymptomer, som funktionelle lidelser beskrives som, bliver kastebolde i det danske sundhedssystem.

”Hvis man har smerter i maven og går til lægen, kalder lægen det irriteret tyktarm. Hvis man har hovedpine og går til lægen, bliver man henvist til en infektionsmediciner, som kalder det kronisk træthed. Der er rigtig mange patienter, der går rundt til en masse undersøgelser i sundhedsvæsenet med smerter og får forskellige forklaringer på problemerne, men uden at få tilbudt en behandling. Derfor er funktionelle lidelser et overset problem,” siger Lone Fjorback.

Undersøgelsen er baseret på indsamling af en spørgeskemaundersøgelse, som 4.014 danskere har svaret på. Den er repræsentativ for den danske befolkning.

Hver syvende dansker er ramt

Hver syvende voksne dansker har på et tidspunkt af en læge fået stillet en af de diagnoser, der falder ind under samlebetegnelsen funktionelle lidelser. Funktionelle lidelser hos voksne dækker over diagnoser som fibromyalgi, kronisk træthedssyndrom, duft- og kemikalieallergi og irritabel tyktarm. Diagnoser, som lægen stiller ud fra patientens oplevelser af voldsomme symptomer, men hvor ingen fysiske undersøgelser, målinger eller andet kan dokumentere tilstedeværelse af sygdom. 

Hver fjerde dansker oplever alvorlige og meget generende symptomer af mindst et halvt års varighed, uden at lægerne kan give en forklaring. 

Fire ud af ti, der har en funktionel lidelse, oplyser i undersøgelsen, at de har været nødt til at arbejde mindre og bliver påvirket socialt. 

Det er ikke indbildningssyge

Mange af de patienter, som er ramt af funktionelle lidelser, forklarer, at deres symptomer bliver set ned på, fordi de ikke har en diagnose på deres problemer. En del bliver anklaget for at være indbildte syge, men det er ikke fair, mener Lone Fjorback.

”Hvis man gennem et halvt år bliver ved med at døje med hovedpine, hjertebanken og træthed, så mener vi, at man kan stille diagnosen funktionelle lidelser. Man kan ikke sige, at de patienter, som lider af funktionelle lidelser, er indbildte syge, for de har en sygdom, som bare er svær at finde frem til,” siger hun.

Det er svært for forskerne at finde en forklaring på de funktionelle lidelser, fordi det ikke er et område, som der tidligere har været så stor fokus på. Men Lone Fjorback mener at have en del af forklaringen.

Handler om en stresset krop

”Vi tror, at det handler om, at kroppen er stresset. Vi har lavet et projekt med kognitiv terapi, som har haft god effekt. Vi har blandt andet kunnet se, at ca. halvdelen af de patienter, som har fået mindfuldness, har det bedre et år efter. Det kan vi se ved spørgeskemaundersøgelser og antallet af personer, som går på pension efter et år på grund af funktionelle lidelser," siger overlægen.

Hun mener, at mindfuldness kan være med til at gøre patienterne bedre til at tackle deres problemer. Men der er stadig lang vej, før problemet er løst.

"Vi prøver på alle mulige måder at måle, hvordan stressen ser ud biologisk, så vi kan vise, at funktionelle lidelser ikke bare er noget, som folk bilder sig ind, for det er patienterne rigtig trætte af at høre på," siger hun.

I dag er der høring på Christiansborg om funktionelle lidelser.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.