Brystoperationer i høj kurs

Flere og flere kvinder lægger sig under kniven for at få opfyldt drømmen om større bryster.

Artiklens øverste billede
Tendensen er, at flere kvinder at få foretaget brystforstørrende operationer. Arkivfoto: Torben Stroyer

Antallet af brystforstørrende operationer er på 10 år steget med over 2.000 procent fra 60 udførte operationer foretaget af private speciallæger i 2001 til 1.349 i 2010, viser tal fra Landspatientregistret og Sygesikringsregistret. Det skriver 24timer.

Og tendensen er fortsat i de seneste år, forklarer Bo Jønsson, der er leder af Aleris-Hamlet Hospitalers nyindrettede center for kosmetiske behandlinger.

»Der er en jævn stigning hele tiden, og det har der været i mange år. Lige nu er vi ved at vælte i folk, der gerne vil have implantater, som skal være klar til sommerferien,« siger speciallæge i plastikkirurgi Bo Jønsson fra Aleris-Hamlet Hospitaler til 24timer.

Plastikkirurgi accepteret

Tendensen hænger sammen med, at kosmetiske operationer og plastikkirurgi generelt er blevet mere acceptabelt i den brede befolkning, forklarer Søren Østergaard, der er leder af Center for Ungdomsstudier og Religionspædagogik.

»Det handler om, at vi lever i en tid, hvor plastikkirurgi bliver mere og mere mainstream, og derfor er det ikke så tabubelagt, som det var for 10 år siden. Lige som der er mange, der gerne vil være havearkitekter, fordi der er rigtig mange haveprogrammer på tv, er der mange ‘extreme makeover-programmer’, som introducerer folk til denne her mulighed,« siger Søren Østergaard til 24timer.

Han har tidligere været med til at lave undersøgelser, der viser, at cirka en tredjedel af 7.-9. klasser og gymnasielever er positive over for at få foretaget et plastikkirurgisk indgreb.

Kroppen har stor betydning for unge

Unges opfattelse af kroppen er den vigtigste faktor for, hvordan de har det, forklarer han:

»Den enkeltfaktor, der har størst betydning for vores livskvalitet, er vores opfattelse af kroppen. Vi ved fra vores undersøgelser, at flere piger bliver utilfredse med deres kroppe, og derfor giver det god mening, at der er folk, der griber muligheden for at ændre på det.«

Sexlinien for Unge, der hører under Sex & Samfund, har i de seneste år oplevet et stigende antal henvendelser fra piger, som taler om ønsket om at få opereret deres bryster.

Meget fokus på kroppen

»Der er kommet en øget bevidsthed om, at muligheden eksisterer, for eksempel på grund af forskellige former for reklamer og konkurrencer, hvor man har kunnet vinde en operation – og selv om medierne har haft fokus på området, har der ikke været særlig stor kritik af det,« siger Jeppe Hald, der er national projektleder hos Sex & Samfund, til 24timer.

Han mener, at der er et holdningsmæssigt problem i, at der er så meget fokus på, hvordan kroppen skal se ud, frem for hvordan den naturligt er forskellig fra person til person.

»Det efterlader unge med et meget snævert kropsbillede, hvor de hægter forestillingen om, hvad det vil sige at blive til noget og være noget, op på, hvordan de ser ud. Unge har altid haft komplekser i forhold til deres kroppe, men det er nyt, at det er så udbredt at lave kroppen om gennem operationer, så den matcher den meget snævre forestilling, unge har om, hvordan kroppen skal se ud,« siger Jeppe Hald.

Hvad er naturligt?

Sex & Samfund mener, at der er brug for at tale mere om, hvordan kroppen naturligt ser ud, så vi kan få udvidet grænserne for, hvad der er et acceptabelt kropsbillede.

»Skal man påvirke de unge, er det i seksualundervisningen, det skal ske – og den del af undervisningen kunne meget vel starte tidligere, end den gør i dag. Men jeg tror også, medierne må mere på banen, for de spiller en rolle i forhold til det kropsbillede, de unge forsøger at leve op til,« siger Jeppe Hald til 24timer.

Kilde: 24timer

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.