København er en pollenfælde

Elm, el, birk, græs, bynke og hassel giver op mod en mio. danskere kløe i øjne og næse.

Artiklens øverste billede
Københavns Kommune har bl.a. plantet nye birketræer i Fælledparken, selv om birkepollen er et problem for pollenallergikere. Arkivfoto: Lærke Posselt / Polfoto

Alligevel er flere af de knap hundrede sorter, som giver det stigende antal pollenallergikere størst problemer, blandt favoritterne, når danske kommuner skal gøres grønnere. Ikke mindst i København, som Astma-Allergi Danmark karakteriserer som en af landets deciderede pollenfælder, skriver 24timer.

»Den gennemsnitlige mængde af pollen er stigende. Vi ved ikke hvorfor, men der er ingen tvivl om, at jo flere kilder vi har lokalt, jo mere bliver vi påvirket. Så er du i et område med rigtigt mange birketræer, som der jo er i København, påvirkes du af det,« siger Janne Sommer, biolog og leder af Astma-Allergi Danmarks pollentællinger, til 24timer.

Masser af nye birketræer

Netop den enorme mængde af især birke og græspollen i Københavns Kommune har fået Astma-Allergi Danmark til at indlede en dialog med Københavns Kommune om deres valg af beplantning.

Alligevel har Københavns Kommune det seneste år dog plantet flere birketræer i blandt andet Vigerslevparken i Valby og Fælledparken i København, ligesom der flere steder i kommunen er planer om at omlægge græsarealer til det allergifremkaldende fælledgræs.

Jon Pape, centerchef for Park og Natur i Københavns Kommune, du har gentagne gange forsikret allergikere om, de er med i jeres overvejelser, når i planter nyt – hvad betyder det egentligt?

»Helt konkret betyder det, at vi et års tid har arbejdet med at begrænse og finde alternativer til netop birk, el og hassel, som er nogle af de slemme.«

Strategi ikke færdig

Men de seneste år har I jo netop plantet birketræer, ligesom I flere steder vil omlægge til fælledgræs – hvordan er det at tage hensyn?

»Det er rigtigt. Vi har plantet birk nogle steder og også hassel, men nu har vi jo heller ikke lavet vores strategi på området færdig endnu. Men der er faktisk også steder for eksempel på Amager, hvor vi netop ikke har plantet birk, men andre træarter. Så vi er opmærksomme på det her, og jeg tror, vores nye strategi vil gøre, at vi fremover ikke planter nær så meget birk.’

Men dialogen med Astma-Allegi Danmark har stået på et års tid – så hvorfor plante flere birketræer, mens i udvikler jeres strategi?

»Det er, fordi ting tager tid at beslutte. Så ja, træerne er plantet, mens dialogen var i gang, men beplantningen var planlagt for længe siden. Og jeg vil også sige, at strategien ikke nødvendigvis vil betyde et totalt forbud mod birk. Vi er i dialog og er ved at udforme strategien. Men der må være en hvis indføringstid.«

Risikerer I ikke at måtte fælde træer, I har brugt tid og penge på at plante?

»Det tror jeg ikke. Der er jo allerede birketræer i byen, og som jeg forstår Astma-Allergi Danmark, er deres krav ikke, at vi fælder alle birketræer i byen. De tænker mere langsigtet, og det handler om så vidt muligt at undgå nye træer. Men som allergiker, mener jeg ikke, man bare kan sætte sin lid til, at der, hvor man er, er der ingen birketræer. Man må tage sine forholdsregler. Og nogle gange er man nødt til at blive hjemme på sofaen og ride den ud. Vi kan ikke sætte en glasklokke rundt om København og gøre byen til allergifrit område – det lader sig ikke gøre.’

Svært at finde alternativer

Der er mange træer og planter, som ikke giver pollenproblemer – kan det være så svært at finde alternativer?

»Ja, det kan det. For hvis vi snakker om de træer, der kan vokse langs med H.C. Andersens Boulevard, er der kun en eller to træarter, vi kan bruge. Man kan ikke plante kirsebærtræer der. Man kan bruge det i en park, men problemet er også i naturområder, hvor der er meget vand i jorden – der har man heller ikke frit valg. Birk er et af de få træer, der vokser rigtigt godt i moseområder. Ligesom elmetræer og hassel. Det vil ikke være rimeligt at tage en befolkningsgruppe – selv om den er nok så stor – og lade dem bestemme, hvad det er for en natur, vi skal have i Københavns Kommune,« siger John Pape til 24timer.

LÆS OGSÅ: Pollen gik amok på et døgn

Kilde: 24timer

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.