Unge dulmer nerverne med tobak

Cigaretterne hjælper unge til at håndtere vanskelige situationer, viser en ny undersøgelse.

Efter et skænderi med mor. Før en nervepirrende eksamen. Når det eftertragtede studiejob går til konkurrenten. Unge danske rygere har klart sværest ved at holde sig fra smøgerne, når livet går dem imod, og deres følelser er belastede, skriver Politiken onsdag.

Det fremgår af tal, som Statens Institut for Folkesundhed lægger frem onsdag. 2.033 rygere mellem 15 og 25 år er blevet præsenteret for 13 forskellige situationer og har svaret på, hvornår de »helt sikkert« vil tænde en cigaret.

Cigaretterne virker afstressende

Flest svarer, at de ryger, når de er urolige og stressede, nervøse, kede af det eller bekymrede. Mellem 17 og 27 procent af de unge svarer, at de helt sikkert vil ryge i disse fire forskellige emotionelle situationer. Derimod svarer markant færre, at de altid ryger til fester, eller når de laver lektier. Kun mellem 6 og 16 procent vil helt sikkert ryge i de ni sociale og rutinemæssige situationer.

»Vi ved, at unge ofte begynder at ryge, fordi venner og andre i deres omgivelser ryger. Men når unge først er rygere, kan vi nu se, at de i høj grad bruger cigaretterne til at håndtere svære situationer, hvor det virker afstressende for dem at ryge«, siger Lise Skov-Ettrup, kandidat i folkesundhed og forsker i rygestop, til Politiken.

Med i rygestopprogram

Resultaterne er indsamlet, da de godt 2.000 unge meldte sig til rygestopprogrammet xhale.dk. Hver dag modtager deltagerne en sms med råd om, hvordan de undgår at ryge. Indholdet af den daglige sms er koblet direkte til de situationer, hvor den enkelte unge har sværest ved at lade smøgerne ligge.

De unge rygeres svar i undersøgelsen viser, at »rygning er en kunstig lykkepille«, siger forskningsoverlæge Charlotta Pisinger fra Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed til Politiken.

»Nikotinen stimulerer de receptorer i hjernen, som har at gøre med følelser. Stoffet kan kvikke op, det kan dulme stress, og det kan lindre svære følelser. Hos rygerne har tobaksrøgen overtaget vores naturlige måde at regulere vores følelser på. Derfor bliver rygere nedtrykte, frustrerede, irritable og vrede, hvis de ikke kan få en cigaret. De mangler nemlig det stof i hjernen, som giver velvære«, siger Charlotta Pisinger til Politiken.

Kilde: Politiken

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.