Hver niende baby har nikotinhunger

Budskabet er nået ud. Det kan koste dyrt for det ufødte barn, når mor ryger under graviditeten.

Artiklens øverste billede
Hvis moderen ryger under graviditeten, har barnet større risiko for at udvikle ADHD. Foto: Colourbox

Alligevel kommer mere end hvert niende danske barn til verden med nikotin i blodet. Det viser en opgørelse, som Sundhedsstyrelsen har foretaget for metroXpress.

»Det er stærkt bekymrende, at så mange stadig ryger under graviditeten, og det afspejler, hvor svært det er at holde op med at ryge for nogle mennesker,« siger Jørgen Falk, chefkonsulent i Sundhedsstyrelsens Center for Forebyggelse til metroXpress.

Og noget tyder på, at kampagnerne ikke har tilstrækkelig effekt. Siden starten af 1990'erne er danskerne blevet tæppebombet med oplysninger om skadevirkninger ved at ryge under graviditeten. Advarsler om, at børnene risikerer kræft, fedme, infektioner - og fødes for tidligt. Men det er svært at forholde sig til, mener forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse, Hans Storm.

Større risiko for ADHD

»Det er først, når nogen bliver syg, at man bliver opmærksom på problemet. Men jeg tør godt love, at hvis man får et barn med psykiske handicap eller dårlig indlæring, så er det dejligt at kunne udelukke rygning,« siger han til metroXpress.

Og det er ikke bare astma og nedsat immunforsvar, man udsætter sin baby for. En helt ny undersøgelse viser, at tobaks-babyerne også er i højrisikogruppe for at udvikle ADHD-lignende adfærd. Faktisk øges risikoen for koncentrationsbesvær, hyperaktivitet og asocial adfærd med 32 procent, når moderen ryger 10 cigaretter dagligt.

»Risikoen er størst, når moderen ryger tidligt i graviditeten,« siger psykolog Kim Stene-Larsen fra Oslo Universitet, der står bag undersøgelsen.

Kilde: metroXpress

Andre læser

Mest læste

Del artiklen