På muren ved et tilfælde

Henrik Brandt fra Roskilde løber adventure-maratonløb i Kina, Tibet og Grønland, og han går ganske uvidenskabeligt til værks. To danske bureaer har specialiseret sig i maraton i udlandet.

Artiklens øverste billede
Henrik Brandt i kamp med de mange trappetrin på Den Kinesiske Mur.

Maratonløb er mere end kilometer og efter kilometer på kedelige landeveje. Det kan også være is og sne ved polarcirklen, tibetanske landsbyer i 3.500 meters højde i Tibet, 5.100 trappetrin på Den Kinesiske Mur eller store oplevelser med 38.000 løbere i New York.

Det fortæller Henrik Brandt, der til daglig er selvstændig revisor i Roskilde, men i sin fritid er blevet bidt af løb og i mere én forstand har mødt muren.

Ni gange har den 105 kilo tunge roskildenser gennemført The Great Wall Marathon, mens den mindre behagelige side af muren i overført betydning viste sig, da han kollapsede halvvejs i The Big Five Marathon i Sydafrika.

Henrik Brandt er vild med adventure-maraton - spektakulære løb i udlandet, hvor man ikke blot udsætter sig selv for ekstreme pinsler, men også får store oplevelser med i købet.

To danske bureauer har specialiseret sig i maratonrejser i udlandet. Albatros Rejser arrangerer selv en håndfuld eventyrlige løb i fjerne egne, mens Marathon Travel Club hvert år arrangerer cirka 30 pakkerejser til de store løb i f.eks. New York, London, Berlin, Paris, Cuba og Swiss Alpine Marathon i Davos.

En provokation

For Henrik Brandt startede det hele ved et tilfælde og som en provokation.

»Jeg havde aldrig løbet længere end hen til bageren, da jeg for 10 år siden skulle med min daværende kone til maratonløbet på den kinesiske mur. Jeg skulle med som turist, drikke fadbamser og hygge mig, mens jeg ventede på, at hun kom i mål, men da jeg skulle melde os til turen, spurgte arrangøren, hvilken størrelse T-shirt min kone skulle have. Jeg ville ikke snydes for T-shirten, så derfor meldte jeg mig også til løbet og begyndte at løbetræne lidt i smug to en halv måned før løbet,« fortæller Henrik Brandt, der til sin kones og venners overraskelse gennemførte de 42,195 kilometer.

Hans tid var 5.56 timer - ikke lige frem verdensrekord, men det betød mindre for Henrik Brandt, der var stolt over at gennemføre.

Han indrømmer gerne, at han er stort brød og en af de langsommeste, når han stiller op til maratonløb, og han lægger heller ikke skjul på, at han har en ganske uvidenskabelig tilgang til træningen.

»Jeg har ikke en døjt forstand på kostplaner og løbeteknik, men jeg synes, at det er fantastisk at løbe på muren, og siden har jeg gennemført 37 maratonløb - kun én gang er jeg dumpet. Det var da jeg blev samlet op af en jeep i Sydafrika. Set i bakspejlet var jeg ikke mentalt klar til det løb. Jeg gik død allerede dagen før, da jeg besigtigede ruten og så bjergene og de stejle stigninger.«

Løb maraton på et skib

Henrik Brandt kan se tilbage på mange store maratonoplevelser - en af de mere specielle var, da han på sin 45 års fødselsdag løb de 42 kilometer rundt og rundt på en løbebane på dækket af et krydstogtsskib ud for Cubas kyst.

Midt i maj venter næste store udfordring, når Henrik Brandt for 10. gang skal løbe på Den Kinesiske Mur.

»På nogle måder er det en frygtelig dag. Det er hårdt ud over alle grænser at overvinde de mange trappetrin på muren i 34 graders varme. Det er så ekstremt, at det næsten ikke kan beskrives, men når det først er overstået, er det lige som juleaften,« fortæller Henrik Brandt, der mindes et år, da han var lige ved at give op.

»Jeg var så træt og udmattet, at der ikke skulle ret meget til, før læsset var væltet. Jeg var lige kommet forbi et forplejningssted, hvor jeg havde fået en banan. Jeg løb videre, men tabte den halve banan ned i grusset, så den ikke kunne spises. På det tidspunkt var jeg lige ved at sætte mig ned og tude.«

Henrik Brandt skal i år også løbe Petra Marathon i Jordan - et nyt maratonløb, hvor man løber forbi imponerende gravmonumenter, skattekamre og klostre, som er hugget ind i klippevæggene.

»Det giver nogle gode oplevelser. Man kommer ud og se verden på en anden måde, og man møder mange gode mennesker igen og igen. Når jeg skal løbe Petra Marathon, bliver det lige som en fætterkusinefest, fordi jeg kender mange af løberne fra tidligere løb,« siger han.

null

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.