Skilsmisseforældre i kamp om røg

<p>Børnene hoster og stinker af røg, når de kommer hjem fra weekendbesøg hos faderen, men moderen kan intet stille op.</p>

Artiklens øverste billede
Marie Andersens tre børn stinker langt væk af røg, når de kommer hjem fra weekendbesøg hos deres far. Han bor i en toværelses lejlighed i Storkøbenhavn og ryger omkring 40 Prince om dagen. Arkivfoto

Host. Host. Host. Marie Andersens tre børn stinker langt væk af røg, når de kommer hjem fra weekendbesøg hos deres far. Han bor i en toværelses lejlighed i Storkøbenhavn og ryger omkring 40 Prince om dagen.

»Når jeg henter de to mindste i børnehaven, efter at de har været hos min eksmand i weekenden, lugter deres hår kraftigt af røg, og når jeg åbner tasken med deres tøj, stinker det af cigaretter. Det er så grelt, at de har hovedpine, krillerhoste og har det småskidt,« fortæller Marie Andersen.

»Jeg står magtesløs og bliver rigtig ked af det, når jeg tænker på, at røgen også er i deres lunger, og at den grove passive rygning skader dem for livet. Jeg frygter, at de dør tidligere, får dårligere evne til at få børn og er mere tilbøjelige til selv at blive rygere, når de bliver voksne,« siger Marie Andersen.

Hun er 43 år, sekretær, og hendes navn er opdigtet, for hun ønsker ikke, at børnene, der er i alderen 5-12 år, skal komme i klemme i skænderierne mellem hende og eksmanden.

»Vi har en konfliktfyldt skilsmisse. Men mine børn elsker selvfølgelig deres far, og jeg ønsker ikke, at dette kan bruges som en optrapning af konflikten. Problemet er, at hvis jeg siger A, så siger han B. Hvis jeg begynder at beklage mig over cigaretterne, frygter jeg, at han vil pulse endnu mere løs,« siger hun.

Ordet er dit: Skal rygning forbydes i hjemmet?

Ifølge Marie Andersen ryger eksmanden også i bilen, når børnene sidder på bagsædet.

»Jeg overvejer at sende børnenes tøj til Teknologisk Institut for at få målt partikel-indholdet, så jeg kan bevise, hvor alvorligt det er,« siger hun.

Marie Andersen har selv røget indtil for fire år siden og understreger, at hun ikke er fanatisk ikke-ryger. Alligevel er hun stor tilhænger af, at man ved lov forbyder rygning i eget hjem, hvis der er børn til stede. Det ville løse hendes problem.

»Som det er i dag, bestemmer hverken jeg eller statsamtet over, hvad der sker i min mands hjem,« siger hun.

»Jeg vil også gerne understrege, at jeg egentlig tror, at børnenes far gerne ville holde op med at ryge. Jeg tror også, at hans omgivelser er enig i, at han burde holde op med at ryge, hvis ikke for sin egen skyld, så for børnenes. Men han kan bare ikke. Han er dybt afhængig af nikotinen.«

Flere sager

Ifølge overlæge Inge Haunstrup Clemmensen fra Kræftens Bekæmpelse er rygning jævnligt et problem efter skilsmisser.

»Dette er ikke noget enkeltstående tilfælde. Vi har fået flere henvendelser fra fraskilte, som har det problem, og det er formentlig kun toppen af isbjerget, som vi hører om,« siger hun.

Et andet sted på Sjælland bor Pia Sørensen, som ikke har noget imod at stå frem med sit rigtige navn. Hun er bogholder og blev for ni år siden skilt fra den mand, som er far til hendes nu 13-årige datter. Datteren blev sidste år ramt af en langvarig kighoste, som hun havde meget svært ved at komme over. Hun måtte behandles med astmamedicin og mod lungebetændelse. Alligevel kunne faren ikke indse, at han forværrede datterens tilstand ved at tillade, at hun skulle opholde sig i røgfyldt miljø under samvær med ham.

Ultimatum

Som indehaver af forældremyndigheden satte Pia Sørensen det ultimatum, at eksmanden måtte begrænse sit samvær med datteren til perioder, hvor han kunne skåne hende for passiv rygning. Det resulterede i, at datteren kun så sin far et par timer om ugen i et par måneder, men til sidst ansøgte eksmanden statsamtet om fastsættelse af samværet. En fastsættelse af samværet ville betyde, at Pia Sørensen ikke længere havde nogen mulighed for at forhindre ham i at udsætte datteren for passiv rygning.

Det fik han nej til. Men svaret var ikke så klart, som Pia Sørensen havde ønsket.

På den ene side slog Statsforvaltningen fast, at det er den samværberettigedes ansvar, at samværet foregår bedst muligt for datteren, men samtidig erkendte Statsforvaltningen, at den ikke kan blande sig i, hvordan faderen skal agere i sit eget hjem.

»Det synes jeg er ekstremt vattet,« siger Pia Sørensen, der også har henvendt sig til sundhedsordførerne på Christiansborg for at få hjælp i sin kamp mod røgen.

Ja tak til et forbud

»Statsforvaltningen og Familiestyrelsen mente åbenbart, at det ikke er til skade for Louise at opholde sig i røgfyldt miljø under samvær med hendes far, et argument der i bund og grund dækker over, at Statsforvaltningen og Familiestyrelsen ikke vil blande sig i, om et barn bliver skadet på andre måder end dem, der kan ses på "ydersiden" - blå mærker etc. - fordi de endnu ikke er gearet til at tage aktion på dette.«

Pia Sørensen ser meget gerne, at der bliver indført et generelt forbud mod rygning i private hjem, når der er børn til stede.

»Når de voksne ikke selv kan finde ud af det, må man hjælpe dem på andre måder. Børn har ikke deres egen stemme, det er det frygtelige ved det,« siger hun.

Ordet er dit: Skal rygning forbydes i hjemmet?

null

Andre læser

Mest læste

Del artiklen