Sunde mennesker skal på ny type lykkepille

<p>Ingen stress, let ved at være sammen med andre, kreative tanker og en general fornemmelse af at have det godt. Medicinalindustrien verden over arbejder hårdt på at skabe en ny slags velværepille.</p>

Artiklens øverste billede
Eksperterne tør ikke spå om, hvornår en egentlig lykkepille kan være på markedet. Foto: Colourbox

Siden den nye generation af antidepressive midler - populært kaldet lykkepiller - er blevet en kæmpe succes, har virksomhederne haft travlt med at udvikle en pille for raske. Pillen skal ikke bare bekæmpe depression - den skal skabe glæde.

»De nuværende antidepressive midler er udgangspunktet,« siger lektor ph.d. Claus Møldrup fra Institut for Farmakologi og Farmakoterapi ved Københavns Universitet til metroXpress.

»Man tester og kombinerer de eksisterende midler på kryds og tværs for at se, hvordan de påvirker raske mennesker. Og meget tyder på, at der kan være en positiv effekt,« tilføjer han.

Claus Møldrups research viser, at mennesker i den vestlige verden generelt gerne vil have medicin, der gør dem gladere og får hjernen til at fungere bedre, også selv om de er helt raske.

»Det er den medicinske version af at lægge sig under kniven og få skønhedsoperationer,« siger Claus Møldrup - målet er at forbedre, ikke at helbrede.

»Lægemidler, der kan forbedre hjernens kapacitet, bliver et kæmpe marked i fremtiden. Midlerne vil for eksempel kunne give et forspring på jobbet, så man kan klare sig bedre end kollegerne,« tilføjer han.

Evig diskussion

Men eksperter og forskere er ikke enige om, hvorvidt det er en god idé at udvikle den type midler. Der vil uvægerligt være bivirkninger, ikke alle vil have råd, og mange eksperter er imod selve ideen om at give raske mennesker medicin for at øge deres præstationer. Det er doping - uanset om målet er at vinde Tour de France eller at opnå en nobel­pris, lyder argumentet.

Modargumentet er blandt andet, at hvis man ved hjælp af lægemidler kan gøre forskere så meget klogere, at de kan udvikle noget, der kan gavne millioner af mennesker - skulle man så ikke gøre det? Og hvorfor forhindre raske mennesker i at få det bedre, hvis midlerne til det findes?

»Det er en evig diskussion, hvor man skal trække grænsen mellem rask og syg,« siger chefkonsulent Allan Skaarup fra LIF, Læge­middelindustriforeningen til metroXpress, og nævner et eksempel som skaldethed - det er ikke en sygdom, men skaldede vil ofte gerne hjælpes alligevel.

Eksperterne tør ikke spå om, hvornår en egentlig lykkepille kan være på markedet.

  • Research tyder på, at hvis man kan undertrykke de små gener i hverdagen - fornemmelsen af kejtethed, uro, stress og den slags - føler de fleste sig gladere.
  • Erfaringen med anti-depressive midler viser imidlertid, at der er en række bivirkninger. De accepteres generelt, da det er medicin til syge mennesker. Men kritikere mener, at det er stærkt problematisk at påføre raske mennesker den risiko.

Læs også: TV gør os ulykkelige

Kilde: metroXpress

Andre læser

Mest læste

Del artiklen