Disse ting hærger dine tænder

<p>Vi vil gerne have hvide, sunde tænder. Alligevel udsætter vi dagligt vores tandsæt for de mest ubehagelige ting, som gør dem misfarvede og grimme. Her er de værste syndere.</p>

Artiklens øverste billede
Rødvin er muligvis godt for hjertet, men ikke for tænderne. Også her vil tandemaljen absorbere den mørke farve fra rødvinen. Arkivfoto

Et blændende hvidt smil er tegn på ungdom, skønhed og god helse. Men ifølge eksperterne på helsenetstedet WebMD fylder vi os dagligt med drikkevarer, mad og røg, som på lang sigt vil fjerne tandpastasmilet.

Det skriver dinside.no, der har samlet nogle af de gode råd fra de amerikanske eksperter.

Kaffe, te og cola

Kaffe, te og cola er de hvide tænders værste fjender. Det er mørke drikkevarer, som misfarver tænderne, hvis du drikker dem hver dag. Jo ældre du bliver, jo tydeligere bliver misfarvningen.

Det er fosforsyren og kulsyren i colaen, der sætter turbo på ætsningen af tandemaljen, som kun er 1-1½ mm tyk. Derfor vil coladrikkere med et stort forbrug ofte opleve, at de får voldsomt følsomme tænder, fordi tandemaljen er ved at være væk. Mangler man emalje på tænderne, vil tænderne være ubeskyttede, og derfor også ekstremt følsomme over for varme- og kuldepåvirkninger.

Drikker du flere kopper kaffe, te og cola hver dag, kan du prøve at bytte nogle af dem ud med vand. Det hjælper også at være omhyggelig med tandbørstningen og bruge tandtråd, men det frarådes, at man børster tænder lige efter coladrikning, for colaen påvirker emaljen og gør den lidt blødere end normalt. Hvis man så børster tænder lige efter, vil børsten og tandpastaen kunne slibe emaljen endnu tyndere, fordi colaen har gjort den sårbar.

Rødvin

Rødvin er muligvis godt for hjertet, men ikke for tænderne. Også her vil tandemaljen absorbere den mørke farve fra rødvinen. Man siger, at det, der sætter pletter på en hvid skjorte, også sætter sig på tænderne.

Medmindre du er professionel vinsmager, bør du undlade at gurgle vinen og beholde den længe i munden. Jo længere tid tænderne udsættes for farvestofferne, jo mørkere bliver de.

Er du rødvinselsker, bør du være meget omhyggelig med tandhygiejnen.

Rygning

Tobak er som bekendt sundhedsskadeligt. Men derudover sætter røgen pletter på tænderne, giver dårlig ånde, øger risikoen for mundkræft og tandsygdomme. Den amerikanske tandlægeforening estimerer, at rygning er skyld i op mod 75 pct. af tandsygdommene hos voksne.

Tobak skader vævet i din mund, påvirker tandfæstet, så risikoen for at tabe tænder øges. Derudover bliver blodforsyningen til tandkødet reduceret, når du ryger.

Det er aldrig for sent at holde med at ryge. Når du lægger cigaretterne på hylden, stopper du straks misfarvningen af tænderne, og efter tre-fem år er risikoen for at få mundkræft halveret.

Bær

Blåbær, solbær og andre mørke bærtyper misfarver også dine tænder. Kan du godt lide denne type bær, bør du børste tænder, efter at du har spist dem.

Enkelte typer frugt og grøntsager har den direkte modsatte virkning. Æbler og gulerødder er naturlige tandblegere. Fibrene i disse madvarer pudser tænderne og virker som en naturlig pletfjerner.

null

Andre læser

Mest læste

Del artiklen