Golfkøller kan være farlige for hørelsen

<p>Læger advarer golfspillere om, at visse typer golfkøller kan nedsætte deres hørelse. Ørepropper kan være en løsning - men det er en dårlig idé spilmæssigt, ifølge producenterne.</p>

Artiklens øverste billede
Lægerne undersøgte en 55-årig golfspiller, som havde spillet golf med en King Cobra LD titanium kølle tre gange om ugen i 18 måneder, og han fortalte, at det lød som om en pistol blev affyret, når han ramte bolden med køllen. Arkivfoto

Eksperter råder nu golfspillere, der bruger nye typer drivere til at bruge ørepropper, når den er i brug. Det er typisk drivere med tyndt lag titanium på slagfladen, det drejer sig om. Det skriver BBC News.

Ørelæger mistænker den 'syngende' lyd, som køllehovedet laver, når den rammer bolden, for at være skyld i høreskader. Lægerne undersøgte en 55-årig golfspiller, som havde spillet golf med en King Cobra LD titanium kølle tre gange om ugen i 18 måneder, og han fortalte, at det lød som om en pistol blev affyret, når han ramte bolden med køllen. Da han ikke kunne holde lyden ud mere - og han besluttede sig for at stoppe med at bruge køllen - havde han allerede lidt tab af sin hørelse.

Det begyndte læger at undersøge, og resultaterne er blevet offentliggjort i British Medical Journal, hvor denne mands sag er beskrevet nærmere.

Læger på Norfolk and Norwich University Hospital fandt ud af, at den pludselige tinnitus og den reducerede hørelse på højre øre var typiske skader fra høje lyde.

Den syngende lyd

Lægerne søgte på internettet efter andre reaktioner fra den samme type golfkølle, og her var reaktioner fra andre goldspillere den samme: lyden når køllen rammer bolden var høj og ubehagelig.

Herefter fik lægerne professionelle golfspillere til at prøve seks forskellige køller med et tyndt lag titanium på slagfladen og resultatet var, at alle køllerne afgav en højere lyd end en standard og tykkere driver i rustfrit stål.

Den ledende læge og forsker i projektet, Dr. Malcom Buchanan fortæller: "Vores resultater viser, at drivere med et tyndt lag titanium på slagfladen formentlig afgiver nok lyd til at forårsage midlertidige eller permanente skader i øret."

Han råder derfor golfspillere til at være forsigtige, når de spiller med disse typer golfkøller, da lyden fra slagene kan være meget højere end en standard driver - derfor kan det være en rigtig god idé at have ørepropper i, når man spiller.

"Ørepropper kan tilbyde en form for beskyttelse, og hvis man spiller golf ofte med disse typer køller, skal man nok overveje at bruge ørepropperne. Dette er det første individuelle tilfælde, så vi har behov for mere forskning på området, fortæller Dr. Malcom Buchanan.

Lyden bruges som feedback

Dr. Martin Strangwood er ekspert i sportsudstyr og udfører ingeniørarbejde om sportsudstyr på University of Birmingham. Han fortæller, at producenterne af køllerne netop har udarbejdet lyden, fordi den kan være en hjælp for golfspilleren. Mange bruger nemlig lyden som en slags feedback for at finde ud af, om udstyret virker korrekt, og hvordan de selv spiller. Derfor er ørepropper måske ikke den ideelle løsning for alle golfspillere.

null

Andre læser

Mest læste

Del artiklen