Sådan får du bugt med forkølelse og influenza

Det er højsæson for tilstoppede næser og snue. Ny forskning viser, at et godt gammelt husråd rent faktisk virker mod børnenes forkølelse.

Artiklens øverste billede
Det er tid for forkølelse og influenza. Havsaltvand i næsen kan både forkorte sygdomsperioden og ofte også forhindre at forkølelsen udvikler sig til halsonde og hoste.

Havsaltvand i næsen mod forkølelse er et gammelt og velkendt råd. Nu viser et nyt forskningsprojekt, at det tilmed er en virksom behandling, der kan få bugt med de tætte næser og forkølelsen i en fart.

Tjekkiske forskere har ifølge forskning.no udført et studie med næsten 400 børn mellem 6 og 10 år, som alle havde symptomer på enten forkølelse eller influenza.

Alle børnene fik almindelig symptombehandling, mens et tilfældigt udvalg på halvdelen af patienterne der ud over blev behandlet med havsaltvand via næsespray.

Studiet afslørede, at disse børn hurtigere blev symptomfri og kunne vende tilbage til skolen.

Blev hurtigere raske

Den næsespray, som blev benyttet i forsøget, indeholdt isotonisk (balanceret) og renset saltvand fra havet - som findes i flere udgaver på spray.

Da forskerne sammenlignede udviklingen af børnenes symptomer i løbet af de første to uger, så de en tydelig effekt af saltvandssprayen.

De børn, som fik saltvandsspray i næsen, havde markant mindre tætte eller løbende næser i forhold til de børn, som ikke blev behandlet med saltvand, fremgår det af tidsskriftet Archives of Otolaryngology, hvor resultaterne netop er publiceret.

Det viste sig desuden, at saltvandet tilsyneladende også kunne forhindre symptomer, ikke bare lindre dem. Børnene blev nemlig fulgt i de næste seks uger, og de børn, som var blevet behandlet med saltvandsspray, fik i betydelig mindre grad efterfølgende ondt i halsen og hoste, skriver forskerne.

Fik mindre medicin

Dertil kommer, at saltvandsbørnene i langt mindre grad blev behandlet med medicin sammenlignet med den anden gruppe børn. Kun 9 pct. af saltvandsbørnene blev under sygdomsforløbet behandlet med febernedsættende medicin, mens tallet var 33 pct. i den anden gruppe.

Og mens bare 6 pct. af saltvandsbørnene fik brug for antibiotika, var dette tal 21 pct. for de andre børn.

Forsøget viste også, at børnene oplevede den finstøvede spray som mindst ubehagelig frem for en grovere spray.

Hvorfor saltvandsopløsningen synes at hjælpe på forkølelse og influenza, er forskerne usikre overfor. Men de tror, at det skyldes, at saltvandet giver bedre "arbejdsforhold" for såkaldte cilia, som er bittesmå hår i åndedrætssystemet, som sørger for at fjerne slim fra luftvejene.

Forskerne ved heller ikke, om saltvandet først og fremmest har en mekanisk rensende funktion i næsen, eller om havvandet indeholder substanser, som kan virke lægende i sig selv.

null

Andre læser

Mest læste

Del artiklen