Kaffe øger risikoen for abort

Undgå helt kaffe og andre koffeinholdige drikke under graviditeten, lyder rådene fra forskerne bag ny undersøgelse.

Artiklens øverste billede
Blot nogle få kopper kaffe om dagen under graviditeten øger risokoen for at abortere. Foto: Colourbox

Gravide bør overveje helt at holde sig fra kaffe og koffeinholdige drikke, fastslår amerikanske forskere, der netop har fundet frem til, at kvinder, som i begyndelsen af deres graviditet drikker selv moderate mængder kaffe, forøger deres risiko for at abortere som følge af koffeinindtaget.

De amerikanske forskere offentliggør i dag i American Journal of Obstetricks and Gynaecology resultaterne af en undersøgelse, som viser, at 200 mg eller mere koffein om dagen fordobler gravides risiko for at miste barnet tidligt i graviditeten sammenlignet med gravide, som ikke drikker kaffe eller the med kofein. Koffeinindholdet i en kop kaffe eller the kan variere, men normalt siger man, at en kop kaffe indeholder 80-130 mg pr. kop, mens der er lidt mindre koffein i en kop the.

Sundhedsstyrelse vil kigge på undersøgelsen

Herhjemme lyder Fødevarestyrelsen og Sundhedsmyndighedernes anbefalinger til gravide, at de bør begrænse kaffedrikkeriet til tre kopper om dagen. Ifølge sundhedsplejserske Anette Poulsen fra Sundhedsstyrelsen vil myndighederne nu kigge nærmere på de amerikanske undersøgelser og vurdere, om de danske anfalinger til gravide skal ændres.

I Storbritannien har resultaterne allerede fået Pat O'Brien, som er gynækolog og talsmænd for landets svangrelæger og gynækologer til at anbefale, at gravide helt holder sig for koffeinholdige drikke i de første måneder af graviditeten, skriver BBC News.

"De første 12 uger er en meget risikabel periode for barnet. Det er i den periode at langt fleste aborter sker," siger Pat O'Brian til netavisen.

Kvalme mindsker lysten til kaffe

Han peger på, at mange gravide kvinder i forvejen stopper med at drikke kaffe - eller i hvert fald nedsætter forbruget - fordi de på grund af graviditetskvalme ikke bryder sig om smagen af kaffe. Derfor vil det for mange ikke være svært at efterleve rådet om at kvitte kaffe etc.

Derimod er det usikkert ud fra resultaterne, om gravide kvinder løber en større risiko for at abortere, hvis de efter den 20. graviditetsuge drikker kaffe.

Omkring hver femte graviditet ender med en spontan abort - mange spontane aborter finder sted på et så tidligt tidspunkt i graviditeten, at moderen slet ikke når at registrere, at hun er gravid.

Risikoen stiger med alderen

Forklaringen på de mange aborter kan bl.a. være, at moderen er oppe i årene - det øger abortrisikoen, ligesom risikoen er større, hvis man tidligere har aborteret eller er i behandling for barnløshed.

Men der mangler forklaringer på hovedparten af de mange spontane aborter. Og her kan koffein spille en rolle.

Koffein har som risikofaktor tidligere været sat i forbindelse med spontane aborter, men resultaterne af forskellige undersøgelser har tidligere været modstridende.

I den nyeste undersøgelse har Dr. De-Kun Li og hans kolleger fra Kaiser Permanente Division of Research undersøgt mere end 1.000 kvinder, som netop var blevet gravide.

Forskerne bad de gravide om at føre en detaljeret dagbog over deres koffein-indtag frem til den 20. graviditetsuge.

Dobbelt så mange aborterede

Siden sammenlignede forskerne kvindernes kaffeindtag med aborttallene. 172 af kvinderne havde i perioden frem til 20. graviditetsuge aborteret.

Det viste sig, at 15 pct. af de kvinder, som indtog op mod 200 mg koffein om dagen, aborterede, mens det tilsvarende tal for kvinder, som ikke indtog koffein overhovedet var 12 pct.

For kvinder, som drak mere end 200 mg koffein om dagen, steg risikoen brat - 25 pct. eller hver fjerde kvinde aborterede.

Den øgede risiko kan tilskrives koffeinen og ikke andre stoffer i kaffe, påpeger forskerne. De så nemlig samme resultat med øget abortrisiko hos de kvinder, som drak andre koffeinholdige drikke som the og varm chokolade.

"Hovedbudskabet til gravide kvinder er, at de skal overveje at stoppe med at drikke koffeinholdige drikke under graviditeten," siger Dr. Li.

null

Andre læser

Mest læste

Del artiklen