Yngre mænd fortryder sterilisation

<p>Hvert år får flere end 5.000 danske mænd skåret sædlederne over. Men mange fortryder, så hvert år får 100-150 mænd en ny operation, hvor læger forsøger at genskabe sædlederne.</p>

Artiklens øverste billede
Mænd fortryder ofte sterilisation, hvis de efter en skilsmisse er i gang med at stifte ny familie. Foto: Colourbox

Det viser en opgørelse, Sundhedsstyrelsen har la­vet for metroXpress.

Ifølge overlæge Peter Mogensen ved Urologisk Klinik på Frederiksberg Hospital er det især mænd, der lod sig sterilisere, før de fyldte 30 år, som sidenhen fortryder.

Og selv om man kan operere sædledere sammen igen, lykkes kun cirka hver anden operation. De ulykkelige skæbner og mange genoperationer koster den enkelte og samfundet dyrt, siger Mogensen.

Derfor bør den lovbestemte aldersgrænse på 25 år for sterilisation sættes op, mener overlægen.

»Aldersgrænsen er efter vores mening ret vanvittig. De fleste, der fortryder, blev steriliseret, da de var under 30 år. Derfor bør grænsen hæves til 30 år,« siger han.

Peter Mogensen bakkes op af Charlotte Wilken-Jensen, overlæge ved Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling på Roskilde Sygehus.

»Det kan virke formynderisk og skal overvejes nøje, men vi står med de her ulykkelige mænd. De har en kone, har fået børn og er så blevet steriliseret. Men så går ægteskabet i stykker, og de får en ny kæreste eller kone, som de vil have børn med. Men det er langtfra sikkert, at det kan lade sig gøre,« siger hun.

Kilde: metroXpress

Andre læser

Mest læste

Del artiklen