Annonce
Sundhed

Hormonforstyrrende stof kan findes i neglelak herhjemme

Skadelige stoffer i neglelak har været i søgelyset, og en lang række er blevet fjernet. Nogle af erstatningsstofferne kan dog også potentielt være skadelige.

Arkivfoto: Morten Juhl/Ritzau Scanpix

I flere år har der været fokus på, at neglelak kan indeholde skadelig kemi. Men de potentielt giftige eller hormonforstyrrende stoffer er ikke udryddet.

Ikke engang på det danske marked, hvor reglerne ellers er en hel del strammere end i eksempelvis USA.

På nuværende tidspunkt er der 227 neglelakker i Forbrugerrådet Tænks database til appen "Kemiluppen", oplyser projektchef hos Forbrugerrådet Tænk Kemi Claus Jørgensen.

Det potentielt hormonforstyrrende stof THPH findes i 19 af produkterne.

- Det er et stof, vi støder på, og de produkter får alle sammen C-mærkning, fordi de indeholder det stof, siger Claus Jørgensen.

C-mærkning er den dårligste vurdering, et produkt kan få i "Kemiluppen".

Appen giver en vurdering fra A-mærkning, hvor der hverken findes potentielt skadelige stoffer eller parfume i produktet, til C-mærkning, hvor produktet indeholder problematiske stoffer, der for eksempel er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Det potentielt hormonforstyrrende stof THPH kan i princippet findes i flere produkter, som ikke indgår i appens database endnu. Der bliver løbende indsendt flere produkter til databasen.

En ny amerikansk undersøgelse publiceret i Environmental Science & Technology viser, at mange neglelakproducenter har skruet ned for indholdet af stoffer, som man ved kan have en skadelig effekt.

Billig makeup kan være dyrt for helbredet

Problemet er dog, at en række af producenterne har erstattet stofferne med andre potentielt skadelige stoffer.

- Når man substituerer et stof med noget andet, så kan det være, at man vælger et stof, som endnu ikke er testet godt nok. Og så ved man jo ikke, hvad det betyder på sigt, siger Claus Jørgensen.

Nogle amerikanske producenter markedsfører deres produkter som "fri for" nogle af de kendte skadelige stoffer, men stofferne er i virkeligheden erstattet af et lignende stof.

- Vi er nødt til at adressere de skadelige stoffer, der stadig er til stede, eller som er tilsat som erstatning, udtaler Anna Yong, som er en af forskerne bag undersøgelsen, hvor man har testet 40 neglelakker.

Fup og fakta: Guide til sunde negle

Det potentielt hormonforstyrrende stof THPH skal fremgå af indholdsfortegnelsen. Det kan dog være svært at få øje på ingredienserne på små produkter som eksempelvis neglelak, læbestift eller mascara.

- Det er typisk med neglelakker, at det kan være svært at se, fordi det står meget småt, eller fordi det er en etiket, man skal folde ud. Eller man skal spørge i butikken for at få indholdsdeklarationen, fordi produkterne er så små, siger Claus Jørgensen.

- Det gør det sværere for forbrugeren. Vi ser gerne, at man kan se navne på ingredienserne på selve produktet. Men nogle af produkterne er bare så små, siger han.

Der ligger ikke laboratorieundersøgelser bag Forbrugerrådet Tænks database til "Kemiluppen". Den er baseret på de oplysninger, producenten selv giver om produktet.

/ritzau fokus/

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

Kristine har tabt sig – men hvorfor?

Jens-Christian Holm er en rockstjerne på sit felt – flittigt brugt på tv og fast gæst på de store scener. Han er kendt som lægen, der får næsten alle børn til at tabe sig – og sådan sælger han sig selv. Men nu beskyldes han for at snyde på vægten.
Annonce
Annonce
179 km i ufattelig skønhed: Her tager den grønne ø sig smukkest ud
Ringen rundt om Kerry begynder i Killarney og er en af de smukkeste ruter i Irland. En 179 km lang rundtur om Iveragh-halvøen i et evigt skiftende landskab af søer, bjerge, bakker, enge, strande, klipper og hav. 
Se flere
179 km i ufattelig skønhed: Her tager den grønne ø sig smukkest ud
Ringen rundt om Kerry begynder i Killarney og er en af de smukkeste ruter i Irland. En 179 km lang rundtur om Iveragh-halvøen i et evigt skiftende landskab af søer, bjerge, bakker, enge, strande, klipper og hav. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her