Annonce
Sundhed

Ny undersøgelse: Tusindvis af kræfttilfælde kan undgås ved aldersgrænse for solariebrug

I en lang række EU-lande har man vedtaget en aldersgrænse på 18 år.

Modermærkekræft er den hyppigste kræftform blandt de 15-34-årige. Arkivfoto: Lærke Posselt/Polfoto

Da man indførte den danske solarielov tilbage i 2014, valgte man fra politisk hold ikke at indføre en aldersgrænse. Et af argumenterne var, at solarieforbruget blandt de unge var faldende.

Solariebrug
  • I 1992 blev solarier klassificeret som sandsynligvis kræftfremkaldende for mennesker, og i 2009 fastslog WHO, at uv-stråling fra solarier med sikkerhed er kræftfremkaldende.
  • Jo flere gange, man går i solarium, jo større er risikoen for at få kræft.
  • Alt solariebrug er skadeligt, selvom du kun bruger det sjældent. Der er ingen sikker nedre grænse.
  • Solarieforbrug øger risikoen for modermærkekræft med 20 %, men går du i solarium, før du fylder 35 år, er risikoen øget med 60 %.
  • Tre ud af fire tilfælde af modermærkekræft blandt solariebrugere under 30 år kan forklares med solariebrug.
  • Hvert år konstateres mere end 2.200 nye tilfælde af modermærkekræft i Danmark – og 285 dør hvert år af sygdommen.
Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Således gik 10 pct. af de 15 til 25-årige i solarium i 2013. Men i dag er andelen steget til 12 pct.

Ifølge en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse og Trygfonden ville en aldersgrænse på 18 år imidlertid kunne forhindre tusindvis af tilfælde af kræft i huden fra 2014 og frem til 2045.

Bør du gå til lægen? Sådan tjekker du, om dine modermærker kan være farlige

Beregninger viser, at i alt 3.730 kræfttilfælde kunne være undgået, heraf 2.000 tilfælde af modermærkekræft. Samtidig vil det danske samfund kunne spare minimum 67 mio. kr. i perioden, lyder det.

»Vi ved, at solariebrug øger risikoen for kræft og er særligt farligt for børn og unge. Nu ved vi så også, at et politisk værktøj som en aldersgrænse vil have en afgørende effekt,« udtaler Brian Køster, postdoc i Kræftens Bekæmpelse og Trygfondens solkampagne, der står bag det nye studie, i en pressemeddelelse.

Brian Køster understreger, at det endnu ikke er for sent at reagere.

»Et totalt solarieforbud er den mest effektive politiske løsning, men en aldersgrænse vil være et skridt i den rigtige retning,« siger han.

Modermærkekræft får længe ventet knæk i Danmark

Peter Hokland, der er forsker ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet, roser undersøgelsen.

»Jeg kan kun nikke til konklusionen og håbe, at politikerne kommer på banen. Især i en situation, hvor de end ikke kan nå til enighed om at øge cigaretprisen til 60 kroner for en pakke,« oplyser forskeren i en mail til TV 2.

I en lang række EU-lande, herunder Norge, Østrig, England, Tyskland Frankrig og Spanien, har man allerede en aldersgrænse på 18 år for solariebrug.

Det er da også, hvad man hos Verdenssundhedsorganisationen, WHO, blandt andet anbefaler.

Herhjemme bakker flertallet af danskerne op om indførelse af en egentlig aldersgrænse.

I 2016 angav 66 pct. af de 15 til 70-årige således, at de mente, at det burde være ulovligt for børn og unge under 18 år at bruge solarier.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

Kristine har tabt sig – men hvorfor?

Jens-Christian Holm er en rockstjerne på sit felt – flittigt brugt på tv og fast gæst på de store scener. Han er kendt som lægen, der får næsten alle børn til at tabe sig – og sådan sælger han sig selv. Men nu beskyldes han for at snyde på vægten.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her