Annonce
Sundhed

Mand: Tal om din manglende sexlyst

Nedsat lyst til sex er et tabu for mange mænd, der kæmper med myten om, at en mand altid har lyst og altid kan få rejsning. Men åbenhed er vejen frem.

Åbenheden er den nøgle, der kan være med til at løse op for problemet med den manglende sexlyst. Arkivfoto: Thomas Borberg/Polfoto
Sex

Manglende sexlyst kan være problematisk for både mænd og kvinder, men kan være ekstra svær at sluge for manden.

Det skyldes det dobbelte tabu, som læge, klinisk sexolog og forfatter Jesper Bay-Hansen kalder mandens udfordring, når han mister lysten til sex.

- Det er i sig selv et tabu ikke at have lyst til sex, men derudover kæmper manden også med den udbredte myte om, at han altid har lyst og altid kan få rejsning, siger han.

Læge: Myter om mænd og potens er en dræber for sexlivet

- Vi lever i en verden, hvor mange udtrykker forståelse for, at kvinden kan have mindre lyst til sex, men at manden skal præstere. Det er problematisk. For der er bestemt også par, hvor kvinden har større lyst end sin mandlige partner, og mænd, der ikke kan præstere seksuelt.

Ofte er det mænd i 45-50-årsalderen, der oplever, at de får mindre lyst til sex. Det skyldes, at mænd allerede fra 30-årsalderen begynder at miste testosteron, det mandlige kønshormon.

Forskning viser, at det første symptom på manglende testosteron netop er dalende sexlyst.

Jesper Bay-Hansen møder i sin klinik flere og flere mænd, der klager over nedsat lyst til sex. Det samme gør sexologen og forfatteren Sara Skaarup.

- Tidligere har det været "tys tys", men nu lægger flere mænd kortene på bordet uden at være flove over det. Ubalancen i forholdet er ikke længere det tabu, som det har været engang, siger Sara Skaarup, der er aktuel med bogen "100 myter om sex".

Netop åbenheden er den nøgle, der kan være med til at løse op for problemet med den manglende sexlyst.

Træn din bækkenbund, mand: Fem minutter er nok

- Det er vigtigt at tale med partneren om det, for hvis man er i et parforhold, er det jo et fælles problem. Og hvis man er single, så gælder det om at få talt med en ven eller med lægen om det, siger Jesper Bay-Hansen.

Erkendelsen og accepten af at have et problem, der kræver hjælp udefra, er første skridt til at få taget hul på, hvordan problemet løses.

Dernæst gælder det om at få viden om, hvad der foregår, når sexlysten daler - eller den ligefrem forsvinder helt.

- Der er så meget, mange mænd ikke ved om deres egen krop og ændringer igennem livet. Det er viden, der kan skabe ro og tryghed, fortæller Jesper Bay-Hansen, der tidligere i år fik udgivet bogen "Hvad alle bør vide om mænd", der netop forsøger at giver svar på spørgsmål om mænds forhold til krop, kærlighed og sex.

Ifølge Sara Skaarup bliver også kvinderne påvirkede, når den mandlige partner mister lysten til sex. Det kan af kvinden blive opfattet som om, hun er blevet mindre attraktiv for manden.

- Men her gælder det om ikke at tage det personligt, for den manglende sexlyst hos manden har meget sjældent noget at gøre med, at kvinden har taget et par ekstra kilo på, siger hun.

Og måske kan mandens dalende sexlyst ligefrem være en gave for parforholdet, mener Sara Skaarup.

Klamydia-kurve er knækket efter mange års stigning

- Den kan være med til at tvinge manden og kvinden i parforholdet til at tale med hinanden om, hvordan de har det med den form for sex, som de normalt dyrker, siger hun og uddyber:

- Måske har penetrationen været for meget i fokus. Måske har manden følt sig ensom med nogle alt for automatiserede mønstre. Den manglende sexlyst kan være med til at åbne for nogle kanaler, der kan vise sig at være en gave i en grim indpakning.

/ritzau fokus/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Sex
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

Kristine har tabt sig – men hvorfor?

Jens-Christian Holm er en rockstjerne på sit felt – flittigt brugt på tv og fast gæst på de store scener. Han er kendt som lægen, der får næsten alle børn til at tabe sig – og sådan sælger han sig selv. Men nu beskyldes han for at snyde på vægten.
Annonce
Annonce
179 km i ufattelig skønhed: Her tager den grønne ø sig smukkest ud
Ringen rundt om Kerry begynder i Killarney og er en af de smukkeste ruter i Irland. En 179 km lang rundtur om Iveragh-halvøen i et evigt skiftende landskab af søer, bjerge, bakker, enge, strande, klipper og hav. 
Se flere
179 km i ufattelig skønhed: Her tager den grønne ø sig smukkest ud
Ringen rundt om Kerry begynder i Killarney og er en af de smukkeste ruter i Irland. En 179 km lang rundtur om Iveragh-halvøen i et evigt skiftende landskab af søer, bjerge, bakker, enge, strande, klipper og hav. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her