Annonce
Sundhed

Hver 10. dansker lider af skamfuld lidelse

Kampagnen "Slå en streg over inkontinens" skal forsøge at bryde tabu.

Ifølge en undersøgelse skammer 41 pct. af de inkontiente sig og synes, at deres vandafladningsproblemer er pinlige. Arkivfoto: Cecilie Smetana

Omkring en halv million danskere lider af folkesygdommen inkontinens. Og for halvdelen af de ramte påvirker lidelsen dem i en sådan grad, at deres livskvalitet bliver forringet.

Inkontinens
 • På verdensplan har omkring 200 mio. mennesker vandladningsproblemer.
 • Herhjemme har hver 10. dansker lidelsen.
 • Der findes to former for inkontinens. Man kan have den ene eller begge former samtidig:
 1. Stressinkontinens er, når du nogle gange drypper ufrivilligt i bukserne, når du f.eks. nyser, griner eller er fysisk aktiv.
 2. Urgeinkontinens eller trangsinkontinens er, når du oplever akut tissetrang, er oppe flere gange om natten for at tisse og ikke altid når på toilettet i tide.
Kilde: Kontinensforeningen

Sådan lyder det fra Susanne Axelsen, der er gynækolog og formand for Kontinensforeningen.

Voksne mennesker, der ikke lider af inkontinens, kan selv styre tømningen af blæren. Lider man derimod af inkontinens kan man komme til at dryppe i bukserne, når man eksempelvis nyser, hoster eller er fysisk aktiv.

Ifølge Kontinensforeningen er inkontinens forbundet med stor skam, og derfor har foreningen med midler fra Satspuljen valgt at iværksætte en landsdækkende kampagne.

Mere end en halv million danskere lider af folkesygdom - halvdelen uden at vide det

Formålet er at sætte fokus på, at inkontinente ikke er alene med deres lidelse, samt at der faktisk er mulighed for, at man kan gøre ubehaget mindre eller sågar slippe helt for lidelsen.

»Vores kampagne ”Slå en streg over inkontinens” fortæller om nogle af de hverdagssituationer, hvor inkontinens står i vejen for at gøre det, man gerne vil,« udtaler Susanne Axelsen i en pressemeddelelse og fortsætter:

»I foreningen taler vi med mange inkontinente, der har droppet løbeturen, ikke leger med børnebørnene eller siger nej tak til familiemiddage – af frygt for, at de kommer til at tisse i bukserne. De hverdagsglæder håber vi at kunne give dem tilbage, ved at de får den hjælp, der faktisk er mod inkontinens.«

Årsager

Alle kan få inkontinens. Årsagen til lidelsen kan skyldes flere ting, ikke mindst:

 • Overdrevet eller for lidt væskeindtag
 • Uhensigtsmæssige toiletvaner
 • Øget pres på bækkenbundsmuskler og blære
 • Anden sygdom og tidligere operationer i maven
 • Medicinske bivirkninger
 • Dårlig fysisk form

Kilde: Kontinensforeningen

Danskerne bliver federe, men er alligevel de mindst overvægtige i EU

En omfattende nordisk rapport om inkontinens har tidligere konkluderet, at lidelsen går ud over livskvaliteten og kan føre til isolation, depression og mindre livslyst.

Således svarer to ud af tre inkontinente i undersøgelsen, at blæreproblemerne påvirker deres hverdag og livkvalitet, idet de er bange for at tisse i bukserne samt for at lugte af urin.

Samtidig viser den, at mange mennesker med inkontinens ikke søger lægehjælp. Men det bør man altså gøre, lyder det opfordrende fra Susanne Axelsen.

»Langt størstedelen af dem, der lider af inkontinens, kan behandles. For nogle er det et spørgsmål om at styrke bækkenbunden eller ændre væske- og/eller vandladningsvaner, for andre vil medicinsk behandling eller operation være løsningen,« udtaler hun og tilføjer:

»Første skridt mod at slå en streg over inkontinens er derfor at gå til lægen og blive undersøgt.«

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Aarhus Ø skal ende med et rundt 0

Den samlede økonomi for Aarhus Ø skal ende i balance, og derfor vil en justering af Lighthouse-projektet kræve andre indtægter. Det fortæller kommunens budgetchef, der her giver en status på økonomien på Aarhus Ø.

JP mener: Husk at tale med djævlen

Hvis man kun hører sig selv og sine ligesindede, bliver man dummere og dummere for hver dag, der går.
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

Kristine har tabt sig – men hvorfor?

Jens-Christian Holm er en rockstjerne på sit felt – flittigt brugt på tv og fast gæst på de store scener. Han er kendt som lægen, der får næsten alle børn til at tabe sig – og sådan sælger han sig selv. Men nu beskyldes han for at snyde på vægten.
Annonce
Annonce
Guide til ski i Grønland: Her er der skisæson både sommer og vinter
Skimæssigt kan Grønland næppe konkurrere med Norge eller Alperne, hvis man foretrækker gode anlæg, store løjper og barer med afterskiing. Til gengæld er naturen i Grønland vildere, og bjergene en stor udfordring. Vi viser vej til fire store skioplevelser. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere
Aarhus Ø skal ende med et rundt 0
Den samlede økonomi for Aarhus Ø skal ende i balance, og derfor vil en justering af Lighthouse-projektet kræve andre indtægter. Det fortæller kommunens budgetchef, der her giver en status på økonomien på Aarhus Ø. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her