Annonce
Sundhed

Gåture mindsker risikoen for en lang række sygdomme

En gåtur om dagen mindsker risikoen for blandt andet type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme, fortæller professor Bente Klarlund Pedersen.

Arkivfoto: Jørgen Jessen/Ritzau Scanpix

Der er mange gode grunde til at sætte det ene ben foran det andet. En daglig gåtur bringer os nemlig ikke blot fra a til b. Den gør også noget godt for vores helbred og for vores humør.

Det fortæller professor og leder af Trygfondens Center for Aktiv Sundhed Bente Klarlund Pedersen, som er aktuel med "Gå-bogen", der handler om de fysiske og mentale sundhedsgevinster ved gåture.

Og de kan ikke tælles på én hånd.

- Uanset hvilken måde man går på, så batter gang eksempelvis rigtig meget for stofskiftet. Gåture er rigtig godt for det farlige fedt omkring maven og giver nedsat risiko for type 2-diabetes, siger Bente Klarlund Pedersen.

Få flere skridt ind i hverdagen
  • Brug gang som transportmiddel. Væn dig til at gå ned til bageren eller børnehaven i stedet for at køre.
  • Gå hen til din kollega i stedet for at sende en mail, og gå, mens du holder møder.
  • Gå den samme tur på samme tidspunkt hver dag. Så bliver det hurtigere en vane.
  • Find en gåmakker.
  • Se gåturen som et mikroeventyr, hvor du kan se og opleve nye ting.
  • Husk, at de fleste kommer hjem fra en gåtur i bedre humør, end da de tog afsted.
Kilder: Jens Troelsen, Bente Klarlund Pedersen

Faktisk viser forskning, at daglige gåture nedsætter risikoen for type 2-diabetes med 50 procent.

Type 2-diabetes er ikke i sig selv en sygdom, man dør af, men diabetes kan medføre en lang række alvorlige følgesygdomme som blodpropper i hjerne og hjerte, nedsat syn og nyresygdom.

I sin bog henviser Bente Klarlund Pedersen også til et stort amerikansk studie, der viser, at en daglig gåtur på cirka en halv time reducerer den relative risiko for hjerte-kar-sygdomme med 30 procent. Og jo længere og hurtigere man går, desto mindre bliver risikoen.

Du dør af at sidde stille: Få bevægelse ind i hverdagen

En daglig gåtur er også med til at styrke vores muskler og balance, fortæller Jens Troelsen, der er leder for forskningsenheden Active Living ved Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet.

- Forskning har blandt andet vist, at hvis du er meget gående til hverdag, så er du mindre tilbøjelig til at falde i dit hjem, fordi du har en stærkere muskulatur og en bedre udviklet balance, siger han.

Ønsker man en bedre mental sundhed, er der også god grund til at komme ud over stepperne.

Friske gåture kan blandt andet forebygge stress og dæmpe angst, og forskning har også vist, at regelmæssige gåture mindsker depressionssymptomer hos personer med mild depression.

Ifølge Bente Klarlund Pedersen er fordelen ved at gå, at det er tilgængeligt for de fleste.

- Der er rigtig mange mennesker, der ikke føler sig hjemme i en idrætsklub eller et fitnesscenter, og derfor synes jeg, det er vigtigt at fortælle, at der er rigtig meget sundhed at hente ved at gå, siger hun.

Hjælp dit overvægtige barn med gode vaner

Udfordringen er, at en gåtur typisk er mere tidskrævende end andre motionsformer.

- I forhold til at løbe skal man eksempelvis bruge dobbelt så meget tid på at opnå den samme forbrænding af kalorier ved en gåtur, siger Bente Klarlund Pedersen.

Til gengæld kræver en gåtur typisk ikke, at man bruger tid på at klæde om og gå i bad bagefter.

/ritzau fokus/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

Kristine har tabt sig – men hvorfor?

Jens-Christian Holm er en rockstjerne på sit felt – flittigt brugt på tv og fast gæst på de store scener. Han er kendt som lægen, der får næsten alle børn til at tabe sig – og sådan sælger han sig selv. Men nu beskyldes han for at snyde på vægten.
Annonce
Annonce
Biler
Audis nye elbil vender op og ned på bilnørders sprogbrug
Glem alt om hestekræfter, ventilløft og drejningsmoment. Fremtidens bilnørder snakker om rekuperation, ladetider og vandkølede elektriske drivaksler. Vi var med, da Audi lancerede en af de hidtil mest avancerede af slagsen. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her