Annonce
Sundhed

Rapport: Børn fra samfundets øverste lag drikker mest

Mange unge drikker alt for meget, viser undersøgelse. Sundhedsstyrelsen råder forældre til at komme på banen.

Foto: Martin Lehmann

Hvis du har en lang uddannelse og en høj indkomst, så er der også en god chance for, at dit barn har et højt alkoholforbrug.

Sådan lyder en af konklusionerne i en ny rapport fra Sundhedsstyrelsen om alkoholforbruget hos landets gymnasie- og erhvervsskoleelever ifølge DR Nyheder.

- De elever, som drikker meget, har forældre med længere uddannelser og højere indkomster, siger chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen Stine Flod Storgaard til DR Nyheder.

Undersøgelsen, der er baseret på svar fra næsten 75.000 elever, viser også, at hver femte elev på gymnasier og erhvervsskoler drikker så meget, at de er over højrisikogrænsen på 14 genstande for kvinder og 21 genstande for mænd på en normal uge, skriver Politiken.

Men mange unge finder det helt naturligt med et højt indtag.

- De tror både, at andre unge drikker lige så meget, og at deres forældre mener, det er helt i orden, at de er fulde hver uge, siger Stine Flod Storgaard til Politiken.

Ud over langsigtede konsekvenser som indlæringsbesvær og alvorlige sygdomme roder unge med et stort alkoholforbrug sig også oftere end andre ud i problemer.

De har flere ulykker, mere kontakt med politi, de kommer oftere i slagsmål eller tager stoffer, de ikke ville have taget ædru, og de dyrker oftere sex, som de fortryder bagefter, viser undersøgelsen.

Sundhedsstyrelsen opfordrer derfor forældre til unge, der drikker for meget, til at sætte grænser.

- Vi ved, at forældrenes holdning har stor betydning, og hvis forældrene laver nogle aftaler om, hvor meget og hvor ofte børnene drikker, så kan det godt være, at grænsen bliver overskredet – men den findes trods alt, siger Stine Flod Storgaard til Politiken.

Ifølge Jakob Demant, der er lektor på sociologisk institut ved Københavns Universitet og forsker i unge og alkohol, "smitter" forældrenes vaner.

- De ser, at deres forældre har et højt alkoholforbrug. Og deres forældre er mindre tilbøjelige til at være restriktive omkring, hvor meget de må drikke, siger han til DR Nyheder.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Dette er den virkelige bankskandale

Mangelfuld kontrol i kombination med potentielt kriminelle medarbejdere er en invitation til at efterprøve ”Murphys Love”, og Danske Bank har i denne sag krydset stort set alle.
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

Kristine har tabt sig – men hvorfor?

Jens-Christian Holm er en rockstjerne på sit felt – flittigt brugt på tv og fast gæst på de store scener. Han er kendt som lægen, der får næsten alle børn til at tabe sig – og sådan sælger han sig selv. Men nu beskyldes han for at snyde på vægten.
Annonce
Annonce
Punjab skiller sig ud i Indien: Her kan man godt lide alkohol og kød i maden
Nye visumregler har gjort Indien mere tilgængeligt, og 1. oktober har Air India etårs jubilæum på deres direkte flyvning mellem København og Delhi. Herfra kan man rejse til Punjab ved den pakistanske grænse. 
Se flere
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere
Punjab skiller sig ud i Indien: Her kan man godt lide alkohol og kød i maden
Nye visumregler har gjort Indien mere tilgængeligt, og 1. oktober har Air India etårs jubilæum på deres direkte flyvning mellem København og Delhi. Herfra kan man rejse til Punjab ved den pakistanske grænse. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her