Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail
Annonce
Sundhed

Hvepsestik: Ved disse tegn skal du straks søge læge

Man kan ikke vide, om man er allergisk over for hvepse- eller bistik, før man er blevet stukket flere gange. Læs, hvornår advarselslamperne skal blinke.

Hen mod slutningen af august og starten af september skal man være særligt opmærksom på de hvepse, der kredser rundt omkring hovedet på en eller sætter sig på ens mad. Arkivfoto: Lars Krabbe

Bzzz. Stik.

Man er ikke i tvivl, når en hveps eller en bi har plantet sin brod i huden, og smerten breder sig.

Man kan til gengæld godt blive i tvivl om, hvornår man skal reagere og søge læge. For har man allergi over for stikkene, er man nemlig nødt til at handle hurtigt.

Omkring 50.000 danskere har allergi over for hvepse- og bistik, anslår Astma-Allergi Danmark.

Men der er ikke nogen, der er født som allergikere over for hvepse- eller bistik. Derfor er det noget, der potentielt kan påvirke alle.

Søg omgående lægehjælp ved disse reaktioner efter stik
  • Pludselige eller kraftige reaktioner.
  • Utilpashed, svimmelhed, besvimelse eller bevidstløshed.
  • Opkastningsfornemmelser.
  • Svært ved at trække vejret.
  • Hvis du er blevet stukket i mund, svælg, luftrør eller uden på halsen.
  • Hvis du reagerer på et insektstik, og du tidligere har haft en svær allergisk reaktion, men ikke har adrenalinpen på dig.
  • Symptomer på anafylaktisk shock er åndedrætsbesvær, svimmelhed, besvimelse eller bevidstløshed, opkastningsfornemmelser, mavekrampe og kvalme, rødmende hud og kløe, led og læber svulmer op, tilstopning af næsen, meget høj puls.
Kilde: Astma-Allergi Danmark

- Man kan godt pludselig blive allergiker. Det er der ikke nogen regler for. Men man skal have mødt bi- eller hvepsestikkene for at kunne danne antistoffer i kroppen, fortæller Betina Hjorth, rådgivningschef hos Astma-Allergi Danmark

- Så første gang man bliver stukket, vil man ikke opleve nogle symptomer, det er måske først anden, tredje eller fjerde gang. På den måde er det alle, der kan blive ramt af det.

Selv om man ikke har allergi, vil man opleve milde symptomer, hvor det gør ondt og hæver voldsomt, når man bliver stukket. Det er ubehageligt, men ikke noget man skal være nervøs over.

Har man derimod allergi, deler man reaktionerne op i milde og sværere reaktioner.

Udsigt til sand hvepseplage: Allergikere skal passe særligt på

De milde reaktioner kan være voldsomme hævelser, feber, meget kløe og måske nældefeber.

- Det bliver man selvfølgelig forskrækket over, men hvis det ikke bliver til mere end det, skal man ikke gå i panik. De fleste kan klare sig med så at tage noget antihistamin. Det kan man efterhånden købe i håndkøb i de fleste supermarkeder.

- Hvis det bliver for ulideligt, kan lægen måske sige, at man skal tage noget smertestillende, eller lægen kan udskrive binyrebarkhormon, siger hun.

Der, hvor man til gengæld straks skal reagere, er ved de såkaldt voldsomme reaktioner, understreger Betina Hjorth. Her kan man få det, der kaldes en anafylaktisk reaktion.

- Så kan man få problemer med vejrtrækningen, får diarré, kaster op, får prikken får øjnene og kan gå hen og besvime. Og hvis man kommer dertil, så skal man have hurtig hjælp.

Hvepse i massevis venter: Sådan passer du bedst på

Det betyder ikke, at man skal spurte afsted til den nærmeste landevej og vifte med armene til forbipasserende biler. Tværtimod.

- Man skal blive, hvor man er, og så skal man ringe 112. Hvis man begynder at bevæge sig, så spredes giften hurtigere rundt i kroppen, end hvis man bare er i ro.

Her kan man bruge appen 112, som automatisk udsender et gps-signal, der viser, hvor man er.

Ved anafylaktisk shock er symptomerne åndedrætsbesvær, svimmelhed, besvimelse eller bevidstløshed, opkastningsfornemmelser, mavekrampe og kvalme, rødmende hud og kløe. Led og læber kan svulme op, næsen kan stoppe til, og man kan få meget høj puls.

- Tit vil reaktionerne komme mere eller mindre alle sammen. Hvis man pludselig får nældefeber over hele kroppen, får vejrtrækningsproblemer, og det begynder at klø i håndfladerne, så skal man ringe, siger Betina Hjorth.

/ritzau fokus/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

Kristine har tabt sig – men hvorfor?

Jens-Christian Holm er en rockstjerne på sit felt – flittigt brugt på tv og fast gæst på de store scener. Han er kendt som lægen, der får næsten alle børn til at tabe sig – og sådan sælger han sig selv. Men nu beskyldes han for at snyde på vægten.
Annonce
Annonce
Bolig
Danskernes design: Vi eksperimenterer på badeværelset, men køkkenet skal stadig være hvidt
Individualitet, farver og sanselighed er blandt nøgleordene, når blikket kastes på de nye køkkener og badeværelser. Det individuelle præg er centralt, ligesom behovet for at nyde materialer og design fylder. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her