Annonce
Sundhed

Forskere: Ægtepar deler risiko for at udvikle sukkersyge

Med studiets resultater in mente bør man ikke kun kigge på individet, men også på ægtefæller og husstande generelt, når man vil opspore udiagnosticeret diabetes, lyder det fra forskergruppen.

Symptomerne på både diabetes 1 og 2 er ekstrem tørst, hyppig vandladning eller kløe og træthed. Arkivfoto: Jens Dresling/Polfoto

Forholdet mellem din vægt og højde kan have betydning for risikoen for, at din ægtefælle udvikler type 2 diabetes også kendt som sukkersyge.

Diabetes
  • Flere end 250.000 danskere er diagnosticeret med diabetes. Det skønnes dog, at 300.000 danskere har forstadie til diabetes 2 såkaldt prædiabetes.
  • Antallet af personer med diabetes er støt stigende. Fra 2000 til 2016 er antallet af folk med diabetes mere end fordoblet. Ifølge en fremskrivning vil personer med type 2 diabetes være steget til 430.000 i 2030.
  • Dagligt koster sygdommen samfundet omkring 86 millioner kroner. Årligt ligger udgiften på 31,8 milliarder kroner.
Kilde: Diabetesforeningen

Det har tre forskere fra henholdsvis Københavns Universitet (KU) og Aarhus Universitet fundet ud af i et studie.

»Vi har fundet ud af, at man kan forudsige risikoen for, at et individ får type 2 diabetes udfra deres partners bmi (Body Mass Index, red.). Det vil sige, at man kan se, om de har en forhøjet risiko eller ej på baggrund af partnerens bmi,« forklarer postdoc Jannie Nielsen, som er førsteforfatter til studiet, der er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Diabetologia, til KU's hjemmeside.

Forskerne har kigget nærmere på data fra 3.649 mænd og 3.478 kvinder fra Storbritannien, hvor det skønnes, at 5 mio. ud af landets over 65 mio. indbyggere har en høj risiko for at udvikle diabetes.

Ifølge Jannie Nielsen har man i forskergruppen ingen grund til at tro, at resultaterne fra briternes data ikke er gældende for den danske befolkning også.

Herhjemme vurderes det, at 60.000 danskere har type 2 diabetes uden at vide det, mens op mod 300.000 skønnes til at have forstadier til sygdommen.

Diabetesforening: Danmark skal bekæmpe overvægt som USA

Diabetes 1 og 2
  • Diabetes 1 rammer oftest børn eller yngre voksne, men der er også ældre mennesker, som pludselig får sygdommen. Forskerne ved ikke, hvad der udløser diabetes 1 og sygdommen kan derfor heller ikke forebygges eller helbredes.
  • Diabetes 2 rammer primært voksne. Sygdommen er arvelig, men udløses i mange tilfælde af usund livsstil som fysisk inaktivitet og usunde madvaner. Diabetes 2 kan derfor i en vis grad forebygges.

Kilde: Diabetesforeningen

Fra tidligere studier ved man, at ægtefæller tit ligner hinanden i kropsvægt. Det skyldes bl.a., at folk ofte gifter sig med en, der minder om dem selv og ofte deler kost- og motionsvaner, når de bor under samme tag.

Derfor valgte de tre danske forskere at undersøge, om den forhøjede risiko for at udvikle type 2 diabetes hos eksempelvis en overvægtig kvinde blot skyldes hendes egen overvægt. I den forbindelse fandt de ud af, at der er forskel mellem de to køn.

»Hvis vi justerede for kvindernes egen vægt, så havde de ikke en forhøjet risiko som følge af deres mands bmi. Men selv når vi justerede for vægten hos mænd, så havde de en forhøjet risiko,« forklarer Jannie Nielsen.

Man fandt ud af, at en mand, hvis kone f.eks. havde et bmi på 30, der klassificeres som "moderat overvægtig", havde en 21 pct. forhøjet risiko for at udvikle diabetes sammenlignet med en mand, hvis kone havde et bmi på 25, der er den øvre grænse for kategorien "normalvægt".

Og det var vel at mærke uagtet hvilken bmi, mændene selv havde. 

»Vi tror, at det er, fordi kvinderne bestemmer, hvad man spiser derhjemme. Det vil sige, at kvinden har mere indflydelse på mandens kostvaner, men han har ikke så stor indflydelse på hende,« forklarer Jannie Nielsen med reference til et amerikansk studie, som viser, at kvinder oftere står for madlavning og indkøb end mænd.

Personer med diabetes kan opleve komplikationer ved sygdommen og få alvorlige følgesygdomme herunder skader på hjertet, nyrer og øjnene.

Ifølge Diabetesforeningen har 35 pct. af de diabetesramte allerede en følgesygdom, når de får stillet diagnosen.

»Jo tidligere man opsporer det, jo bedre forebyggelses- og behandlingsmuligheder er der også på lang sigt. Vi ved, at type 2 diabetes kan forebygges eller udskydes, så man skal leve med det i færre år. Ligesom relaterede komplikationer kan udskydes ved tidlig diagnose,« påpeger Jannie Nielsen.

»Man bør ikke have en individ-tilgang til type 2 diabetes, men i stedet kigge på eksempelvis en hel hustand,«
Jannie Nielsen, førsteforfatter til studiet

Derfor er det ifølge hende vigtigt, at man opsporer type 2 diabetes så tidligt som muligt, så man i stedet for at begynde direkte med medicinering kan starte ud med livsstilsændringer som f.eks. sund kost og øget motion.

Med det nye studie i hånden, mener Jannie Nielsen, at man bør ændre tilgangen til type 2 diabetes.

»Man bør ikke have en individ-tilgang til type 2 diabetes, men i stedet kigge på eksempelvis en hel hustand. For hvis en kvinde i et hjem har en forhøjet risiko, så er der stor sandsynlighed for, at hendes mand deler den,« forklarer hun og tilføjer:

»Vi ved, at mænd er mindre tilbøjelige til at gå til lægen. Så hvis en kvinde kommer til lægen og har nogle risikofaktorer for type 2 diabetes, så skal man måske derfor bede hende om at tage sin mand med næste gang.«

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Venstre ved du, hvor du har?

Det klare politiske projekt står noget forpjusket i Venstre. Det samme kan siges om S, og uklarheden kan føre til en ny type valgkamp.

Kronik: Mere Danmark i Europa – mere Europa i verden

Morten Løkkegaard
Dansk Europa-politik er og bliver ikke et nulsumsspil, hvor mere EU automatisk fører til mindre Danmark. Det er rent ud sagt noget vrøvl, som danske nejsigere har haft alt for let spil med gennem årene.
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce
Polaroid Originals OneStep 2: Det klassiske Polaroid er tilbage
Fascinationen ved gammel teknologi vil ingen ende tage – hvor irrationel den nu engang kan være. De overmættede og udtværede Instagram-filtre på mobilen er ikke længere nok. Der er kommet stor efterspørgsel på den ægte vare. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her