Fakta: Derfor er mrsa svær at behandle

Den smitsomme mrsa bakterie er en type stafolykok, der er resistent over for en række antibiotika.

Den smitsomme mrsa bakterie fortsætter med at florere.

I alt blev 3.588 smittede med mrsa sidste år, hvilket er på niveau med 2016, hvor der blev målt det højeste antal smittede i ti år. Det viser en opgørelse fra Statens Serum Institut.

Læs om bakterien her:

  • Mrsa er den engelske forkortelse for methicillinresistente stafylokokker.
  • Stafylokokker er en naturlig del af bakteriefloraen hos cirka halvdelen af alle mennesker, og man kan ikke mærke, om man har stafylokokker for eksempel i næsen eller på huden.
  • Det særlige ved mrsa er, at de er en type stafylokokker, der er resistente over for en række antibiotika, som ellers er standardbehandlingen mod stafylokokker.
  • Blandt andet er de resistente over for methicillin, der er i familie med almindeligt penicillin.
  • Infektionerne er vanskeligere at behandle end infektioner med almindelige stafylokokker og kræver behandling med meget specielle antibiotika.
  • En rask person har kun lille risiko for at blive alvorligt syg af mrsa, men bakterien kan medføre betændelser, eksempelvis bylder og børnesår hos specielt svækkede personer.
  • Den variant af mrsa, der har fået mest omtale i Danmark, er den såkaldte husdyr-mrsa eller mrsa CC398.
  • Mrsa CC398 er en særlig type mrsa, som findes hos dyr, og som kan smitte til mennesker.
  • I Danmark er den først og fremmest fundet hos svin - deraf navnet svine-mrsa.
  • Mrsa CC398-bakterien er normalt ufarlig for svinene, men den smitter til mennesker, hvor den kan forårsage alvorlige infektioner.
  • Er man sund og rask, er risikoen for at blive syg af mrsa CC398 minimal. Bakterien er mest risikabel, hvis man bliver opereret, da bakterien kan give sårinfektion eller trænge ind i blodbanen og give blodforgiftning.
  • Mrsa CC398 smitter overvejende personer, der er i direkte kontakt med levende svin. Selv om mrsa CC398 kan findes i kød, er der ikke noget, der tyder på, at tilberedning og spisning af kødet udgør en væsentlig smittekilde.

Kilde: Statens Serum Institut og Fødevarestyrelsen

/ritzau/

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.