Annonce
Sundhed

Vidste du det? Dine øjne kan også få solskader

Din øjne kan også tage skade af solens uv-stråler, og derfor bør du huske at beskytte øjnene, når du bevæger dig ud i solen, lyder det fra to øjenlæger.

Når solen for alvor brager igennem, så er det vigtigt at huske Kræftens Bekæmpelses fire s'er: siesta, solhat, solcreme og sluk solariet. Arkivfoto: Mohssen Assanimoghaddam

Når solen for alvor brager igennem, så er det vigtigt at huske Kræftens Bekæmpelses fire s'er: siesta, solhat, solcreme og sluk solariet.

Men faktisk burde der føres endnu et punkt til den remse - nemlig solbriller, mener Optikerforeningen.

Dine øjne kan nemlig også tage skade af solens uv-stråler, lyder det fra to læger med speciale i øjensygdomme. Den ene af dem er Toke Bek, der er professor i øjensygdomme ved Aarhus Universitet.

Selv om vores øjne er indrettet til selv at sige fra, når vi kigger mod solen, så kan de alligevel godt tage skade.

- Der hvor ens øjne særligt bliver udsat for solen, er i skivejr, når solen reflekteres på den hvide sne. Det kan også være sejlere, der er på vandet, for her kan man også opleve nogle kraftige refleksioner fra vandet, siger Toke Bek.

Får du for meget belysning på dine øjne, kan de blive brændt i overfladen. Det kan give nogle smertefulde gener, som dog heler igen efter lidt tid, fortæller Toke Bek.

Solens uv-stråler kan også tilskrives en anden lidelse ved navn pterygium, som også kaldes surfer's eyes, og som skaber forandringer i øjets overflade. Det fortæller Maria Voss Kyhn, der er øjenlæge på Øjenklinikken på Rigshospitalet.

- Det er en meget generende lidelse, som i høj grad kan tilskrives solens uv-stråler. Det kan være meget generende og påvirke synet i en sådan grad, at en operation er nødvendig for at bevare et normalt syn, siger hun ifølge Optikerforeningen.

Ligeledes mener Maria Voss Kyhn, at den kendte øjensygdom grå stær kan forværres af solens stråler.

Fakta: Sådan beskytter du dine øjne mod solen
  • Når uv-indekset er på eller over tre, bør du finde solbrillerne frem og smøre solcreme på huden.
  • Uv-indekset kan godt være højere på nogle soldage end andre. Hold dig derfor opdateret ved hjælp af DMI eller appen "Uv-indeks".
  • Vær særlig opmærksom på at beskytte dig mod solen stråler, hvis du er ude og sejle eller på skiferie, da solen kan give skarpe reflekser i vandet eller sneen.
  • Solbriller skal kunne beskytte mod både uv-a- og uv-b-stråler, hvilket alle CE-mærkede solbriller gør.
Kilder: Maria Voss Kyhn, Toke Bek, Optikerforeningen.

- Vi bliver alle før eller siden ramt af grå stær, men vi ved, at uv-stråling er noget, der i den grad kan fremskynde udviklingen af det, siger hun.

Her er Toke Bek dog mere afdæmpet. Han mener nemlig ikke, at folk der bor i Danmark bør være bekymrede for udvikling af grå stær på grund af sollyset.

- Hvis dine øjne over en lang periode bliver udsat for sollys, så er der en risiko for, at du kan udvikle grå stær. Men det er ikke sådan, at hver enkelt person, der opholder sig ude i solen, udvikler grå stær, siger han.

Det er ikke kun dine øjne, der er udsat, når solen skinner. Det er huden omkring øjnene også, hvilket er en god årsag til at beskytte sig.

- Huden omkring øjet er lige så eksponeret som resten af huden på kroppen, og derfor gælder samme regler. Her giver soleksponeringen nemlig en øget risiko for hudkræft, siger Toke Bek og tilføjer, at huden under øjet er særligt udsat.

Samme historie fortæller Maria Voss Kyhn, der ser kræftformen basalcellekræft (hudkræft) i sin hverdag på Rigshospitalet.

- Den kan give kroniske sår samt skamferinger, hvis man ikke gør noget ved det. Vi opererer for basalcellekræft flere gange om ugen. Det skal dog nævnes, at man også kan få kræftformen på øjenlåget af andre årsager end uv-stråler, siger hun.

Dog skal det siges, at basalcellekræft er både godartet og ikke-dødelig.

Men det handler alligevel om at få smurt sig med solcreme, selv om det kan være svært at få det smurt helt derind uden at få det i øjnene, lyder det fra Toke Bek.

Derudover er solbriller også en af de mest effektive løsninger på at beskytte huden ved og omkring øjet, lyder det fra begge øjenlæger.

/ritzau fokus/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Lillelund: Ridderne af den varme luft

Niels Lillelund
Hvem tør anfægte den gode vilje og det rene hjerte eller bede om dokumentation?
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

Kristine har tabt sig – men hvorfor?

Jens-Christian Holm er en rockstjerne på sit felt – flittigt brugt på tv og fast gæst på de store scener. Han er kendt som lægen, der får næsten alle børn til at tabe sig – og sådan sælger han sig selv. Men nu beskyldes han for at snyde på vægten.
Annonce
Annonce
Her får safarirejsen en sød afslutning
Langs Kenyas kyst får man nogle af Afrikas bedste badestrande og kulturoplevelser i byer som Mombasa og på øen Lamu. Det er et perfekt sted at skylle støvet af sig efter strabadserne inde i landet, og fra oktober til december er der mulighed for at se pukkelhvaler. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her