Annonce
Sundhed

Søvnproblemer? Disse stresssymptomer skal du reagere på

Stress viser sig forskelligt, men nogle symptomer går igen. Og jo hurtigere man reagerer, jo bedre, siger eksperter.

Stress kan give vidt forskellige symptomer – og årsagen kan variere.

Og selv om arbejdspladsen har et ansvar i forhold til forebyggelse, peger mange danskere stadig på jobbet som årsag til deres stress.

Derfor kommer her en tjekliste over, hvilke alarmklokker du kan reagere på for at fange stress i opløbet.

Og her er dårlig søvn tegn nummer ét, fortæller Bo Netterstrøm, der er speciallæge i arbejdsmedicin og tidligere overlæge på Arbejdsmedicinsk Klinik i Hillerød og på Bispebjerg Hospital.

- Næsten alle stressramte oplever, at de sover dårligt om natten, siger Bo Netterstrøm.

- Så hvis man ellers fungerer rimelig normalt, men begynder at sove dårligt om natten, er det et rimeligt sikkert tegn.

Mange vil også opleve, at skavanker og sygdomme blusser op, forklarer Malene Friis Andersen, der er autoriseret psykolog og forsker ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

- Det kan være, at ens kroniske lidelser bliver forværret eller aktiveret. Så hvis man har allergi, vil den typisk blive tydeligere, når stressen opstår, siger hun.

Hvad angår psyken, er dårligt humør, kort lunte og irritabilitet symptomer, som ofte går igen - og som man skal være opmærksom på, siger Bo Netterstrøm.

Det gælder også, hvis du får problemer med hukommelsen og koncentrationen, forklarer Malene Friis Andersen.

- Man får svært ved at skelne væsentligt fra uvæsentligt, hastesager fra ikke-hastesager og simpelthen sværere ved at prioritere sine opgaver og forvalte sin tid, siger hun.

Det vil ofte vise sig som hovsa-oplevelser, fortæller Malene Friis Andersen.

Så hvis du konstant bliver overrasket over eksempelvis møder og deadlines, som du havde glemt eller misforstået, kan det også være typiske stresstegn.

Det er også vigtigt at skelne mellem akut stress og langvarig stress, forklarer Bo Netterstrøm.

For den akutte – altså kortvarige - stress er naturlig og gør, at vi præsterer bedre. Derfor er det okay at være kortvarigt stresset, fordi du skal til jobsamtale eller arrangere en konfirmation.

- Men hvis det bliver for voldsomt eller varer for længe, begynder det at gå galt, forklarer Bo Netterstrøm.

Derfor bør du skelne mellem, om det, der stresser dig, ophører eller bliver ved.

For hvis du kan genkende de ovenstående symptomer og se, at årsagen ikke ændrer sig, gælder det om at reagere, understreger eksperterne. Også selv om du måske siger til dig selv, at du "bare lige skal over den her arbejdspukkel".

- Folk tænker: Det kan jeg godt klare, hvis jeg klemmer ballerne sammen. Og det kan man godt gøre en, to eller tre gange. Men problemet er, når det fortsætter, siger Malene Friis Andersen.

Tidlig indgriben er også vigtig for, hvor stort et problem det når at vokse sig til, forklarer Bo Netterstrøm.

For hvis man griber ind tidligt, kan det måske afhjælpes ved, at du går ned i tid eller får andre arbejdsopgaver.

Men hvis man derimod bliver kørt ud over kanten og sygemeldt, støder andre komplikationer ofte til, forklarer Bo Netterstrøm. Eksempelvis skammen over ikke at kunne klare sit arbejde eller skyldfølelse over for kollegerne.

- Så der følger en masse ting med fraværet på arbejdspladsen, som komplicerer situationen yderligere, siger han.

/ritzau fokus/

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Kronik: Send de stressede hjem og lege med deres unger
Hanna Line Jakobsen
Leg er den perfekte kur mod stress – den eneste bivirkning er glæde. Men mere end halvdelen af de danske familier oplever, at de bruger for lidt tid på leg, og hvert tiende danske barn føler ikke, det har tid til at lege. Det er ulykkeligt for både børn og voksne.
Debat: Unge skal have en stressfri start på arbejdslivet
Jon Johnsen
For den enkelte kræver en god overgang fra studium til arbejdsliv en erkendelse af, at man ikke bare kan drøne hovedkulds derudad i forventning om at præstere perfekt fra første dag.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Dette er den virkelige bankskandale

Mangelfuld kontrol i kombination med potentielt kriminelle medarbejdere er en invitation til at efterprøve ”Murphys Love”, og Danske Bank har i denne sag krydset stort set alle.
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

Kristine har tabt sig – men hvorfor?

Jens-Christian Holm er en rockstjerne på sit felt – flittigt brugt på tv og fast gæst på de store scener. Han er kendt som lægen, der får næsten alle børn til at tabe sig – og sådan sælger han sig selv. Men nu beskyldes han for at snyde på vægten.
Annonce
Annonce
Punjab skiller sig ud i Indien: Her kan man godt lide alkohol og kød i maden
Nye visumregler har gjort Indien mere tilgængeligt, og 1. oktober har Air India etårs jubilæum på deres direkte flyvning mellem København og Delhi. Herfra kan man rejse til Punjab ved den pakistanske grænse. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her