Annonce
Sundhed

Sådan lærer du at håndtere din fobi

Synet af en slange eller tanken om et indelukket rum. Med de rette værktøjer kan man blive sin fobi kvit. Nøglen er tid og tålmodighed.

- Angsthjernen kan ikke lære noget nyt, uden den også kommer i en angstfyldt situation og gør sig nogle nye erfaringer. Så der er ikke nogen vej udenom. Vejen går igennem fobien, og det skal man være villig til. Foto: Katrine Damkjær/Ritzau Scanpix

Edderkopper, højder eller køen i supermarkedet. Paletten er bred, når det drejer sig om fobier, og for nogle bliver angsten så voldsom, at den hæmmer dagligdagens gøremål.

Uanset sværhedsgraden kan man lære at håndtere sin fobi. Men det kræver tid og træning.

- Det første, man skal gøre, er at erkende, at man har en begrænsning, og så skal man være indstillet på, at det kræver hårdt arbejde at komme sin fobi til livs, fortæller Michael Danielsen, der er chefpsykolog i Wellbeing Institute og tidligere chefpsykolog i Psykiatrifonden.

Fakta: Tre typer fobier
Der findes tre typer af fobier: enkeltfobi, agorafobi og socialfobi.
  • Enkeltfobi er frygten for specifikke ting eller situationer, såsom edderkopper, højder, lukkede rum eller synet af blod.
  • Agorafobi er angsten for at færdes alene uden for vante omgivelser, i menneskemængder eller på offentlige steder.
  • Socialfobi optræder i situationer, hvor man er sammen med andre mennesker og frygter, at de skal tænke dårligt om én, eller at man kommer til at opføre sig pinligt.

Sådan kommer du over din fobi

Han får opbakning fra administrerende direktør i Psykologklinikken Mindwork Kathrine Møller Andersen, som blandt andet driver en fobiskole:

- Angsthjernen kan ikke lære noget nyt, uden den også kommer i en angstfyldt situation og gør sig nogle nye erfaringer. Så der er ikke nogen vej udenom. Vejen går igennem fobien, og det skal man være villig til, siger hun.

Drejer frygten sig eksempelvis om at flyve, kan man helt konkret betragte sin fobi ud fra en skala fra et til ti, hvor ti er det mål, man gerne vil opnå - altså at sidde om bord på et fly.

- Så kan man prøve at finde ud af, hvad et på skalaen svarer til. Det kan måske være at gå på nettet og se på flyrejser, og så er første skridt at gøre det, forklarer Michael Danielsen.

Næste skridt kunne så være en tur hen til stationen og kigge på toget, der kører til lufthavnen, mens skridtet efter kunne indebære at springe på toget og tage turen til lufthavnen.

- Det vigtigste er, at man bliver ved med at lave øvelserne, så man langsomt vænner sig til ubehaget, der uafværgeligt vil komme, siger han.

Trin for trin ruster man sig dermed til eksempelvis den forjættede flyvetur, men det kræver flere gentagelser på vingerne, før fobien fordufter.

- Man er nødt til at gøre det, man er bange for - flere gange. Ellers vil angsten langsomt komme tilbage igen, påpeger Michael Danielsen.

Blog: 9 ting, du skal spise for at få smerter ud af dine led

Vejen op ad fobiens trappetrin er ligeledes forbundet med faldgruber, der er vigtige at have for øje, når man arbejder med sin angst.

- Man kan blandt andet opleve, at man begynder at tænke, at så vigtigt er det heller ikke at komme fobien til livs, eller man går for hurtigt frem med de enkelte trin. Og så vil angsten typisk vende tilbage igen, fremhæver Michael Danielsen.

Sliddet betaler sig ikke desto mindre, fastslår chefpsykologen:

- Det er meget individuelt, hvor lang tid det tager at tackle sin fobi, men har man tålmodighed og disciplin, kan man gøre noget ved alle former for fobier.

Kilde: Psykiatrifonden.

/ritzau fokus/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Blog: 9 ting, du skal spise for at få smerter ud af dine led
Karen Lyager
Helt bestemte madvarer kan hjælpe de 1,5 millioner danskere, der plages af gigt eller skader i leddene - og du kan købe dem i i et helt almindeligt supermarked.
Debat: Gratis psykologhjælp kan betale sig

Pia Olsen Dyhr, formand for SF | Trine Torp, psykiatriordfører for SF

Danske Regioner foreslog for nylig, at det skal være gratis at få behandlet angst og depression hos psykologen.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce
Bolig
Danmarks svar på San Francisco: På toppen af alting bor borgparret fra Vejle
Ægtepar har adopteret middelalderstilen, siden de for halvandet år siden flyttede ind i Vejles nok mest specielle "borghus" med ”katakomber”, buer og hvælvinger. 
Se flere
Polaroid Originals OneStep 2: Det klassiske Polaroid er tilbage
Fascinationen ved gammel teknologi vil ingen ende tage – hvor irrationel den nu engang kan være. De overmættede og udtværede Instagram-filtre på mobilen er ikke længere nok. Der er kommet stor efterspørgsel på den ægte vare. 
Se flere
Viden
Romernes 2.000 år gamle veje præger stadig Europas økonomi
Romerrigets oldgamle vejnet har indflydelse på, at nogle områder i enkelte lande stadig er økonomisk velstillede, mens andre ikke er, konkluderer nyt dansk studie. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her