Annonce
Sundhed

Tjek dine plejeprodukter for mikroplast

Det skal fremgå af etiketten, hvis der er mikroplast i dine plejeprodukter. Men hvordan gennemskuer man de kemiske navne?

Plastpartiklerne kan være i plejeprodukter som skrubbecreme, tandpasta og solcreme. Men selv om det skal fremgå af etiketten, skal man som forbruger have den kemiske ordbog frem for overhovedet at identificere det. Foto: Colourbox

Mikroplast er rykket op på dagsordenen, fordi de mikroskopiske plastikpartikler kan ende i verdenshavene og skabe problemer for havdyr og vandmiljø.

Plastpartiklerne kan være i plejeprodukter som skrubbecreme, tandpasta og solcreme. Men selv om det skal fremgå af etiketten, skal man som forbruger have den kemiske ordbog frem for overhovedet at identificere det.

- Ifølge kosmetikreglerne skal alle ingredienser, der bevidst anvendes i fremstillingen af et kosmetisk produkt, være deklareret på produktet. Tilsætter man mikroplast i et kosmetisk produkt, skal det altså fremgå af ingredienslisten, fortæller kontorchef Isabelle Navarro Vinten fra Miljøstyrelsen.

Ordet "mikroplast" optræder dog ikke nogen steder på etiketten, men producenterne skal bruge det såkaldte INCI-navn, som står for international nomenklatur for kosmetiske bestanddele.

Gå uden om mikroplast
  • Produkter, der indeholder disse stoffer, kan indeholde mikroplast: polyethylen (PE), polyethylentereftalat (PET), polypropylen (PP), polymethylmethacrylat (PMMA), polytetrafluorethylen (PTFE) og polyamid (PA).
  • Indgår stofferne i flydende form, er der dog ikke tale om mikroplast.
  • Appen "Beat the Microbead" skanner plejeproduktet for de seks stoffer.
  • Produkter med Svanemærket eller EU-Blomsten må ikke indeholde mikroplast.
Kilde: Beat the Microbead, nejtilmikroplast.dk

Indgår eksempelvis nylon som en ingrediens i produktet, kan det fremgå som nylon-12.

- Man kan kigge efter de seks stoffer PE, PET, PP, PMMA, FTFE og PA. På ingredienslisten vil det stå som den lange udgave af dem, så for eksempel PE vil stå som polyethylen, fortæller Christel Søgaard Kirkeby, projektleder hos Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Man kan altså godt læse sig til, om de seks stoffer indgår. Man kan til gengæld ikke læse sig til, hvilken form de indgår i. De kan nemlig være i flydende form eller som mikroplast.

- Flydende plast tæller ikke med som mikroplast, og der er ikke samme bekymring for flydende plast. Men det er lidt uklart, hvad skæbnen er med flydende plast, her kunne vi også godt efterspørge mere viden, siger Christel Søgaard Kirkeby.

Fem nemme råd: Byt plast ud med grønne alternativer

Egenskaberne kan variere fra fast stof til væske, selv om der står det samme ingrediensnavn på etiketten - for eksempel polyethylen, fortæller Helle Fabiansen, som er administrerende direktør hos Kosmetik- og Hygiejnebranchen.

- Derfor kan man ikke sætte lighedstegn mellem ingrediensen "polymer" på et kosmetisk produkt og så udledning af mikroplast til vandmiljøet, siger Helle Fabiansen og tilføjer:

- Alle plastmaterialer er polymerer, men ikke alle polymerer er plast. Ordet "poly" på en ingrediensliste betyder ikke, at ingrediensen er en mikroplastpartikel, der ender i vandmiljøet.

Det er altså ikke muligt som almindelig forbruger at vurdere, om stoffet indgår i fast eller flydende form. Indeholder produktet fine skrubbekorn, kan det dog være en indikation på, at der kan være mikroplast i.

- Polyethylen i skrubbeprodukter vil som oftest være mikroplast. Så det er særligt relevant at være opmærksom ved produkter, der har skrubbekorn i, fortæller Christel Søgaard Kirkeby.

Tjek på produkter, om der står polyethylen på ingredienslisten. Skrubbekornene kan nemlig som alternativ til mikroplast være lavet af materialer som abrikoskerner eller salt.

Med Forbrugerrådet Tænks app Kemiluppen kan man skanne sine produkter for problematisk kemi, men appen skanner ikke for mikroplast.

Her kan man i stedet benytte sig af appen Beat the Microbead, anbefaler Miljøstyrelsen.

Derudover kan man også gå efter miljømærkerne.

- De nemmeste pejlemærker er at gå efter Svanemærket eller EU-Blomsten, da begge mærker forbyder mikroplast i plejeprodukter, siger Lisbeth Engel Hansen, kriteriechef i Miljømærkning Danmark.

Produkter med miljømærkerne må dog godt indeholde stofferne i flydende form. De har nemlig betydning for produkternes konsistens og funktion. Men da en del af de flydende polymerer ikke er biologisk nedbrydelige, må produkterne med Svanemærket og EU-Blomsten kun indeholde dem i en ganske lille mængde.

/ritzau fokus/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Spionchef: Danmarks nye cybervåben kan lamme fjendens systemer

Danmark skal med et arsenal af nye, hemmelige cybervåben være med helt »ude i den skarpe ende« på Nato-missioner, når de nye våben næste år tages i brug, siger chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, i et interview med Jyllands-Posten. Han erkender, at de nye våben kan medføre civile tab.
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

Kristine har tabt sig – men hvorfor?

Jens-Christian Holm er en rockstjerne på sit felt – flittigt brugt på tv og fast gæst på de store scener. Han er kendt som lægen, der får næsten alle børn til at tabe sig – og sådan sælger han sig selv. Men nu beskyldes han for at snyde på vægten.
Annonce
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Forskere: Danskere bør skære 93 pct. af det mest klimasyndige kød
De mest belastende fødevarer for klimaet bliver udstillet i en ny rapport med en løftet pegefinger fra forskerne om behovet for nye vaner for at skabe et bæredygtigt forbrug. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her