Annonce
Sundhed

Nu kan man vælge allergimærket makeup

Allergimærket Den Blå Krans vender for første gang tommelfingeren op for to makeup-produkter, hvilket giver forbrugerne nye valgmuligheder, mener Tænk.

Hos Forbrugerrådet Tænk Kemi lyder den generelle anbefaling fra Christel Søgaard Kirkeby, at man skal gå efter et svanemærket produkt koblet med et allergimærke. Foto: Helle Arensbak/Polfoto

To slags makeupprodukter med allergimærket Den Blå Krans er på trapperne. Og det er første gang, at Den Blå Krans bliver sat på makeup, hvilket glæder Forbrugerrådet Tænk.

- Det, der kan være udfordringen ved makeup, er, at der kan være nogle urenheder i nogle af farvestofferne - det kan være nikkel, krom og kobolt, siger Christel Søgaard Kirkeby, projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi, og fortsætter:

- Derfor er det rigtig fint, at forbrugerne får mulighed for at kunne vælge produkter, hvor der er gjort en særlig indsats for at holde mængden af uønskede allergener nede, siger hun.

Det her spiller ind på udvikling af hudallergi
  • Dine gener.
  • Hvor lang tid stofferne er i kontakt med huden. Og i hvor store mængder.
  • Hvor på kroppen bruges produktet? Tynd hud i ansigtet og huden under armene er mere udsatte områder.
  • Derfor er afvaskning af makeup om aftenen vigtigt, så man har det kortest muligt tid på huden.
Kilder: Rikke Bille, Christel Søgaard Kirkeby

Det er hos Astma-Allergi Danmark, der driver Den Blå Krans-mærket, at man de seneste to år har udviklet de kriterier, som makeup-producenterne skal leve op til for at kunne bruge mærket Den Blå Krans.

- På makeup skal man deklarere de stoffer, man bruger, men der kan være forurening i nogle af stofferne, så det har vi brugt tid på også at finde ud af for at kunne lave kriterierne, siger Rikke Bille, der er chef for Den Blå Krans, og fortsætter:

- Vi har nogle krav om, at alle indholdsstoffer - også de specifikke farvestoffer - skal være deklareret på produktet, siger hun.

Billig makeup kan være dyrt for helbredet

Makeup har været en produktkategori, som historisk ikke har kunnet opfylde krav til miljømærkning og allergimærkning. Men det er ved at ændre sig, da der er begyndt at dukke produkter op, som giver den nye valgmulighed, siger Christel Søgaard Kirkeby.

Særligt med makeup giver det god mening at skære ned på produkter, som kan være allergifremkaldende, da det ofte er en produkttype, der sidder længe på huden og ofte sidder på tynd hud, hvilket ifølge Rikke Bille fra Den Blå Krans netop er to ting, som kan spille ind i forhold til udvikling af hudallergi.

Hun råder derfor forbrugerne til at rense huden for makeup, så snart man kan, og veksle mellem forskellige mærker og produkter.

- Et godt råd er at variere produkterne, så man ikke udsættes for de samme indholdsstoffer uge efter uge, siger Rikke Bille.

Mikrobiolog advarer mod makeup-testere: Kan give herpes og øjenbetændelse

Hos Forbrugerrådet Tænk Kemi lyder den generelle anbefaling fra Christel Søgaard Kirkeby, at man skal gå efter et svanemærket produkt koblet med et allergimærke - som eksempelvis Den Blå Krans - for på den måde kan man med rimelig sikkerhed både undgå hormonforstyrrende stoffer og allergifremkaldende stoffer.

De første makeup-produkter med Den Blå Krans-mærket er to slags BB ansigtssolcremer fra Matas' stribede sortiment og tre slags mascaraer fra det danske firma Løwén Copenhagen. De kommer i handlen fra i næste uge.

/ritzau fokus/

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Sådan ser en Ikea-bolig ud

Ikea-familien skal til at bygge sine første boliger i Danmark. Se her hvordan tilsvarende boliger i Sverige ser ud. Finans
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

Kristine har tabt sig – men hvorfor?

Jens-Christian Holm er en rockstjerne på sit felt – flittigt brugt på tv og fast gæst på de store scener. Han er kendt som lægen, der får næsten alle børn til at tabe sig – og sådan sælger han sig selv. Men nu beskyldes han for at snyde på vægten.
Annonce
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere
Søvn er afgørende for studiepræstationen
For lidt søvn kan både gå ud over koncentration, humør og indlæringsevne. Og faktisk kan dele af hjernen sove, mens kroppen egentlig er vågen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her