Annonce
Sundhed

Det er ikke ligegyldigt, hvornår du drikker juice

Juice bør faktisk kun drikkes efter et måltid, viser et nyt studie.

Arkivfoto: Ole Lind

Måske har du bidt mærke i, at juice kan indgå som en enkelt af de seks stykker frugt eller grønt om dagen, vi gang på gang er blevet rådet til at indtage.

Men betyder det, at det er lige så godt som et stykke frugt? Ikke ligefrem.

Et nyt studie publiceret i Cell Metabolism peger på, at vores lever og mikrobiom kan blive eksponeret for fruktose - sukkeret i frugtjuicen - når det bliver hældt ned i form af sukkerholdige drikke, som tarmen ikke kan nå at bearbejde.

Og vores mikrobiom - det vil sige den flora af bakterier, vi har i tarmen - er slet ikke lavet til at bearbejde sukker.

Studiet, som er lavet på mus, viser dog også, at tarmen arbejder bedre med at nedbryde sukkeret, hvis der er røget mad indenbords, før der bliver hældt juice eller sodavand ned.

- Vi observerede, at hvis musene blev fodret, forud for at de blev udsat for sukker, havde deres tarm en øget evne til at bearbejde sukkeret. Og det beskyttede leveren og mikrobiomet mod sukkereksponering, siger Joshua D. Rabinowitz, som er en af forfatterne bag studiet, ifølge Medical News Today.

Juice bør - ud fra et sundhedsmæssigt perspektiv - derfor ikke drikkes på tom mave, men kun efter et måltid.

Resultaterne understreger ifølge Joshua D. Rabinowitz nogle gode gamle råd, nemlig at man skal begrænse sit sukkerindtag til moderate mængder efter et måltid og undgå sukkerholdige drikke uden for spisetid.

Problemet er ikke selve frugten, men den måde, den bliver optaget på, når den bliver indtaget som juice.

- Vi kan berolige lidt - i hvert fald ud fra disse dyreforsøg - med, at fruktose fra moderate mængder af frugt ikke vil nå leveren, udtaler Joshua D. Rabinowitz ifølge Medical News Today.

Flydende kalorier kan ses på vægten

Og sondringen mellem frugt og juice er vigtig, fortæller Michael Mosley, som er læge og videnskabsjournalist på BBC.

- Frugtjuice har et meget højt sukkerindhold og et højt syreindhold, som ikke er godt for tænderne. Kroppen absorberer det nærmest med det samme, og blodsukkerniveauet stiger med det samme. Et glas juice eller en smoothie har et sukkerindhold på niveau med sodavand, fortæller Michael Mosley og fortsætter:

- Hvis man i stedet spiser en appelsin, et æble eller en pære får man også fibre, sukkerindholdet bliver frigivet meget langsommere, og det bliver fordøjet langsommere.

/ritzau fokus/

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Kronik: Ungarn er fremtidens Europa

Kasper Støvring
Hvis EU fortsat intet gør for at løse flygtningekrisen og den politiske krise, kan Ungarn komme til at stå som billedet på fremtidens Europa, som flere vil lade sig inspirere af.
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

Kristine har tabt sig – men hvorfor?

Jens-Christian Holm er en rockstjerne på sit felt – flittigt brugt på tv og fast gæst på de store scener. Han er kendt som lægen, der får næsten alle børn til at tabe sig – og sådan sælger han sig selv. Men nu beskyldes han for at snyde på vægten.
Annonce
Annonce
Bolig
Danskernes design: Vi eksperimenterer på badeværelset, men køkkenet skal stadig være hvidt
Individualitet, farver og sanselighed er blandt nøgleordene, når blikket kastes på de nye køkkener og badeværelser. Det individuelle præg er centralt, ligesom behovet for at nyde materialer og design fylder. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her